Do přírody totiž loni v době vládních omezení společenských akcí, kultury či sportování zamířili podle ochranářů i lidé, kteří nevěděli, jak se v ní chovat. Nejčastěji chybovali při vjezdu auty do chráněné oblasti a parkování v místech, kde je to zakázáno.

„Nejvíce přestupků bylo registrováno v první polovině roku 2020, pak si veřejnost na pravidla ochrany přírody začala zvykat a počet přestupků výrazně poklesl. Na druhou stranu ochrana přírody reagovala na atak přírody koronaturisty mobilizací svých strážců a jejich přítomností v terénu," uvedl zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma.

Nejprve domluva, pak až pokuta

Strážci přírody se přitom snaží veřejnost především vzdělávat a informovat. Malé přestupky řeší domluvou, pokuty se ukládají jen za ta nejkřiklavější pochybení. „Jsou typy přestupků, kde jsou strážci přírody Moravského krasu nekompromisní. Týká se to především čtyřkolek a terénních motorek, ohňů a vstupů do národních přírodních rezervací a létání s drony opět v národních přírodních rezervacích," uvedl Tůma.

Vedou neoprávněné vjezdy

Nejčastěji loni ochránci pokutovali vjezd do chráněné oblasti, šlo o 69 postihů. Oheň v chráněné oblasti či v národní přírodní rezervaci pokutovali v 39 případech.

Například dvě pokuty padly v souvislosti s horolezectvím, šest za rušení sokolů, jedna za let balonem a tři za táboření v chráněné oblasti. „Věříme, že letošní rok 2021 přinese pokles přestupků, protože to signalizoval právě konec loňského roku," řekl Tůma.

Chráněná krajinná oblast Moravský kras je známá zejména Punkevními jeskyněmi, které jsou říčkou propojeny s propastí Macocha. V CHKO je přes 1100 jeskyní. Veřejnosti je běžně zpřístupněno pět z nich. Ročně je navštíví přes 350 tisíc turistů.

Video: Prohlídka jeskynního komplexu Býčí skála v Moravském krasu

Video
Video se připravuje ...

Prohlídka jeskynního komplexu Býčí skála v Moravském krasu TV Blesk Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
10 fotografií