Jedna ze tří „hlavních tříd“ brněnského Bronxu – Francouzská ulice – byla doposud nechvalně známá jako lokalita „nepřizpůsobivých“.Nyní se promění.

V zanedbaném prostoru, kde dříve sídlila školka, plánuje město postavit devadesát tři nových družstevních bytů. „Francouzská patří k lokalitám, ve kterých město plánuje větší bytovou výstavbu,“ tvrdí primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Nedaleko centra

Brněnský Bronx se nachází nedaleko historického centra, jen deset minut pěšky od náměstí Svobody. „Rozsáhlý vnitroblok při Francouzské umožňuje při zachování dostatku zeleně vybudovat necelou stovku nových bytů, navíc v docházkové vzdálenosti od centra. Projekt nyní vstupuje do fáze zpracovávání dokumentace pro územní rozhodnutí. V tuto chvíli předpokládáme, že bychom samotnou stavbu mohli zahájit do pěti let,“ řekla primátorka.

Stavět se bude v prostorném vnitrobloku číslo 36, který je nedostatečně využívaný a velmi zanedbaný. Jedno z mála využití našla tato lokalita během festivalu Ghettofest, když zpustlý vnitroblok ožil, protože se tu jedlo, pilo, zpívalo a tančilo.

„Plánujeme zde bytové domy v konceptu dostupného družstevního bydlení, o který je velký zájem,“ vysvětlil náměstek pro oblast bydlení Jiří Oliva.

Dostupné bydlení

V původním plánu se zde počítalo se vznikem startovacích a seniorských bytů. Protože se záměr změnil, upravily se i dispozice. Namísto menších příbytků tu  budou hlavně dvou- a třípokojové byty, které vyhovují rodinám. „Jde o alternativu k developerské výstavbě, kdy družstvo staví pro své členy za nákladové ceny, a nikoliv pro zisk. Byty by tak měly být výrazně dostupnější,“ myslí si náměstek.

VIDEO: Neznámý brněnský Bronx: Tam, kde se dnes prodávají drogy, stály klášterní zahrady

Video
Video se připravuje ...

Neznámý brněnský Bronx: Tam, kde se dnes prodávají drogy, stály klášterní zahrady mm

VIDEO: V roce 2019 vnitroblok oživil Ghettofest.

Video
Video se připravuje ...

V roce 2019 vnitroblok oživil Ghettofest. Markéta Malá

Fotogalerie
28 fotografií