Novou kategorii obecních bytů vyhrazených pro rodiče samoživitele a jejich děti vyčlenili zastupitelé na  jednání koncem března. Radní nyní vybrali prvních 12 bytů ve dvou právě rekonstruovaných domech.

„Byty pro samoživitele mají podobný účel jako byty startovací, a to dát lidem čas a prostor na to, aby mohli pro svou bytovou situaci najít dlouhodobější řešení, ať už je to našetření prostředků na komerční bydlení nebo třeba na hypotéku nebo získání běžného obecního bytu,“ uvedl primátorčin náměstek Jiří Oliva (ČSSD).

Startovací a samoživitelské byty jsou podle něj první pomocí. „Nájemní smlouvy se uzavírají na tři roky s možností prodloužení o další dva roky a následně se byt uvolní zase pro další čekatele,“ uvedl Oliva.

Byty z celnice

Sedm bytů pro osamělé rodiče s dětmi nabídne opravený historický dům v Křenové ulici známý jako někdejší celnice. Z původních čtyř bytů vznikne po kompletní rekonstrukci sedm, z toho pět o dispozici 2+kk a dvakrát 1+kk.

V přízemí objektu zůstane nebytový prostor, který lze využít například jako kavárnu s posezením v přilehlé zahradě. Práce skončí v půli června. Radní stanovili nájemné na 90 korun za metr čtvereční.

Jasná kritéria

Dalších pět jednotek o velikosti 2+kk a 2+1 vznikne v domě ve Vlhké ulici. Kromě bytů pro samoživitele tam budou byty sociální. V domě bude celkem 17 bytů, radní stanovili nájemné na 63,51 koruny za metr čtvereční.

„Jakmile se u domů bude blížit vydání kolaudačního rozhodnutí, vypíšeme výběrové řízení, do kterého se bude moci přihlásit každá svobodná, ovdovělá nebo rozvedená osoba, která nežije s druhem, má ve své péči alespoň jedno nezaopatřené dítě mladší 18 let a splňuje další stanovená kritéria," dodal Oliva. Nájemníky pak město vybere.

VIDEO: Unikátní památka zachráněna: Brno získá téměř 40 milionů na opravu Arnoldovy vily.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní památka zachráněna: Brno získá téměř 40 milionů na opravu Arnoldovy vily. Markéta Malá