„Byl o třetinu větší, než jsou současné populace zubra a bizona. Samec se hmotností pohyboval přibližně kolem jedné tuny,“ prozradil archeolog Jiří Zubalík. Na cenný objev narazili archeologové ve stěně jámy v dvoumetrové hloubce v Houbařské ulici, kde vzniknou rodinné domky.

„Lebka dosahovala délky asi 80 centimetrů, jeden dochovaný roh má 50 centimetrů. Je potěšitelné, že je vše v celku, většinou se totiž najdou jen fragmenty,“ upozornil archeolog.

Pravěcí lovci, kteří zubřího obra ulovili, zajistili na delší dobu dostatek masa pro celou tlupu. Mezi jejich cíle pro přežití patřili i pakoně či nosorožci. Archeologové jen litují, že mimo lebky nenašli v Líšni i další části kostry. Té se nyní ujali konzervátoři. Není vyloučeno, že v budoucnu obohatí sbírky ve známém archeologickém muzeu Anthropos.

Líšeň, ráj badatelů

Cenné archeologické nálezy nejsou v brněnské městské čtvrti Líšeň ojedinělé. Například v roce 2013 odkryli archeologové v Houbalově ulici předměty staré téměř tři a půl tisíce let. Patřily mezi ně mimo jiné nepoškozené keramické nádoby, bronzové a kamenné nástroje.

VIDEO: Unikátní nález hrobu ze starší doby bronzové u Vyškova.

.

Fotogalerie
6 fotografií