Podzim je ideální období pro výživné a hřejivé polévky, které nejen zahřejí tělo, ale také dodají potřebné živiny pro posílení imunity a celkové pohody. V tomto článku vám přinášíme inspiraci na chutné a zdravé podzimní polévky, které potěší vaše chuťové pohárky a zároveň prospějí vašemu zdraví.
Výhody podzimních polévek
• Sezónní suroviny
Podzim přináší hojnost čerstvých a chutných surovin, jako jsou dýně, brambory, kořenová zelenina, houby, které jsou ideální pro přípravu polévek.
• Nutriční hodnota
Polévky jsou skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, které jsou nezbytné pro udržení zdraví a posílení imunity, zejména v chladnějším období.
• Hřejivý a sytivý pokrm
Miska horké polévky zahřeje tělo i duši a poskytne pocit sytosti na delší dobu, což je ideální pro chladné podzimní dny.
• Všestrannost
Polévky nabízejí nepřeberné množství variací – od krémových a sametových textur, přes vydatné zeleninové a luštěninové polévky až po masové vývary. Každý si najde tu svou oblíbenou.
Recepty na podzimní polévky
Pro přípravu těchto lahodných polévek budete potřebovat kvalitní nádobí, které vám usnadní práci a zajistí dokonalý výsledek. Doporučujeme například sadu nádobí od Tescomy, která je ideální pro každodenní vaření.
1. Krémová dýňová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem
Ingredience:
- 1 středně velká dýně hokaido, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kostky
- 1 cibule, nakrájená na drobno
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžíce olivového oleje
- 400 ml zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- sůl a pepř podle chuti
- na ozdobu: dýňová semínka, nasekaná petrželka
Postup:
- Na olivovém oleji orestujte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a zázvor a krátce orestujte.
- Přidejte dýni a restujte další 2-3 minuty.
- Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte, dokud dýně nezměkne (cca 20 minut).
- Rozmixujte polévku dohladka. Přidejte kokosové mléko a dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte ozdobené dýňovými semínky a petrželkou.
Tipy:
- Pro pikantnější chuť přidejte špetku chilli nebo kajenského pepře.
- Polévku můžete podávat s opečenými krutony nebo kousky pečiva.
2. Vydatná čočková polévka s uzeným masem
Ingredience:
- 200 g červené čočky
- 1 cibule, nakrájená na drobno
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 1 celer, nakrájený na kostičky
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 l vody nebo zeleninového vývaru
- 200 g uzeného masa (např. žebra, koleno), nakrájeného na kousky
- sůl a pepř podle chuti
- na ozdobu: nasekaná petrželka
Postup:
- Na olivovém oleji orestujte cibuli dozlatova. Přidejte mrkev, celer a česnek a restujte další 2-3 minuty.
- Přidejte čočku, papriku, kmín a zalijte vodou nebo vývarem. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte, dokud čočka nezměkne (cca 20-25 minut).
- Přidejte uzené maso a vařte dalších 10 minut, nebo dokud maso nezměkne.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte ozdobené petrželkou.
Tipy:
- Pro vegetariánskou verzi vynechte uzené maso a přidejte více zeleniny, např. brambory nebo dýni.
- Polévku můžete zahustit přidáním 1-2 lžic mouky rozmíchané v troše vody.
3. Hřejivá bramborová polévka s houbami a majoránkou
Ingredience:
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 1 cibule, nakrájená na drobno
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 300 g hub (např. žampiony, hlíva ústřičná), nakrájených na plátky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 l vody nebo zeleninového vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- na ozdobu: nasekaná petrželka, zakysaná smetana
Postup:
- Na olivovém oleji orestujte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a houby a restujte, dokud houby nezměknou a nepustí šťávu.
- Přidejte brambory, majoránku a zalijte vodou nebo vývarem. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte, dokud brambory nezměknou (cca 20 minut).
- Dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte ozdobené petrželkou a zakysanou smetanou.
Tipy:
- Pro krémovější konzistenci část polévky rozmixujte a vraťte zpět do hrnce.
- Polévku můžete dochutit trochou citronové šťávy nebo bílého vína.
4. Bonusový tip: Zeleninová polévka s kuskusem
Tato polévka je rychlá, snadná a plná vitamínů. Použijte jakoukoli sezónní zeleninu, kterou máte rádi, např. mrkev, celer, petržel, květák, brokolici. Orestujte zeleninu na olivovém oleji, zalijte vodou nebo vývarem, přidejte kuskus a vařte, dokud zelenina a kuskus nezměknou. Dochutťte solí, pepřem a bylinkami podle chuti.
Polévky jsou skvělou příležitostí k experimentování. Nebojte se zkoušet nové kombinace chutí a surovin a vytvořte si své vlastní originální podzimní polévky.
Ať už se rozhodnete pro jakýkoli recept, nezapomeňte na kvalitní nádobí, které vám přípravu usnadní a zpříjemní. Na Tescoma.cz najdete široký výběr hrnců, pánví a dalšího vybavení, které vám pomůže vytvořit dokonalou podzimní polévku.
Nenechte si ujít tuto příležitost vychutnat si všechny chutě podzimu. Vyzkoušejte některý z našich receptů nebo se inspirujte a vytvořte si vlastní originální polévku. Pro mě osobně není nic lepšího než voňavá dýňová polévka s kokosovým mlékem a špetkou zázvoru, která mě vždycky zahřeje a připomene mi kouzlo podzimu. Přeji vám dobrou chuť a příjemné zahřátí!