Podzim je ideální období pro výživné a hřejivé polévky, které nejen zahřejí tělo, ale také dodají potřebné živiny pro posílení imunity a celkové pohody. V tomto článku vám přinášíme inspiraci na chutné a zdravé podzimní polévky, které potěší vaše chuťové pohárky a zároveň prospějí vašemu zdraví.

Výhody podzimních polévek 

• Sezónní suroviny

Podzim přináší hojnost čerstvých a chutných surovin, jako jsou dýně, brambory, kořenová zelenina, houby, které jsou ideální pro přípravu polévek.

• Nutriční hodnota

Polévky jsou skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, které jsou nezbytné pro udržení zdraví a posílení imunity, zejména v chladnějším období.

• Hřejivý a sytivý pokrm

Miska horké polévky zahřeje tělo i duši a poskytne pocit sytosti na delší dobu, což je ideální pro chladné podzimní dny.

• Všestrannost

Polévky nabízejí nepřeberné množství variací – od krémových a sametových textur, přes vydatné zeleninové a luštěninové polévky až po masové vývary. Každý si najde tu svou oblíbenou.

Recepty na podzimní polévky

Pro přípravu těchto lahodných polévek budete potřebovat kvalitní nádobí, které vám usnadní práci a zajistí dokonalý výsledek. Doporučujeme například sadu nádobí od Tescomy, která je ideální pro každodenní vaření.

1. Krémová dýňová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem

Ingredience:

  • 1 středně velká dýně hokaido, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kostky
  • 1 cibule, nakrájená na drobno
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • sůl a pepř podle chuti
  • na ozdobu: dýňová semínka, nasekaná petrželka

Postup:

  • Na olivovém oleji orestujte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a zázvor a krátce orestujte.
  • Přidejte dýni a restujte další 2-3 minuty.
  • Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte, dokud dýně nezměkne (cca 20 minut).
  • Rozmixujte polévku dohladka. Přidejte kokosové mléko a dochuťte solí a pepřem.
  • Podávejte ozdobené dýňovými semínky a petrželkou.

Tipy:

  • Pro pikantnější chuť přidejte špetku chilli nebo kajenského pepře.
  • Polévku můžete podávat s opečenými krutony nebo kousky pečiva.

2. Vydatná čočková polévka s uzeným masem

Ingredience:

  • 200 g červené čočky
  • 1 cibule, nakrájená na drobno
  • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
  • 1 celer, nakrájený na kostičky
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 200 g uzeného masa (např. žebra, koleno), nakrájeného na kousky
  • sůl a pepř podle chuti
  • na ozdobu: nasekaná petrželka

Postup:

  • Na olivovém oleji orestujte cibuli dozlatova. Přidejte mrkev, celer a česnek a restujte další 2-3 minuty.
  • Přidejte čočku, papriku, kmín a zalijte vodou nebo vývarem. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte, dokud čočka nezměkne (cca 20-25 minut).
  • Přidejte uzené maso a vařte dalších 10 minut, nebo dokud maso nezměkne.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Podávejte ozdobené petrželkou.

Tipy:

  • Pro vegetariánskou verzi vynechte uzené maso a přidejte více zeleniny, např. brambory nebo dýni.
  • Polévku můžete zahustit přidáním 1-2 lžic mouky rozmíchané v troše vody.

3. Hřejivá bramborová polévka s houbami a majoránkou

Ingredience:

  • 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 1 cibule, nakrájená na drobno
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 300 g hub (např. žampiony, hlíva ústřičná), nakrájených na plátky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 l vody nebo zeleninového vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • na ozdobu: nasekaná petrželka, zakysaná smetana

Postup:

  • Na olivovém oleji orestujte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a houby a restujte, dokud houby nezměknou a nepustí šťávu.
  • Přidejte brambory, majoránku a zalijte vodou nebo vývarem. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte, dokud brambory nezměknou (cca 20 minut).
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Podávejte ozdobené petrželkou a zakysanou smetanou.

Tipy:

  • Pro krémovější konzistenci část polévky rozmixujte a vraťte zpět do hrnce.
  • Polévku můžete dochutit trochou citronové šťávy nebo bílého vína.

4. Bonusový tip: Zeleninová polévka s kuskusem

Tato polévka je rychlá, snadná a plná vitamínů. Použijte jakoukoli sezónní zeleninu, kterou máte rádi, např. mrkev, celer, petržel, květák, brokolici. Orestujte zeleninu na olivovém oleji, zalijte vodou nebo vývarem, přidejte kuskus a vařte, dokud zelenina a kuskus nezměknou. Dochutťte solí, pepřem a bylinkami podle chuti.

Polévky jsou skvělou příležitostí k experimentování. Nebojte se zkoušet nové kombinace chutí a surovin a vytvořte si své vlastní originální podzimní polévky.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli recept, nezapomeňte na kvalitní nádobí, které vám přípravu usnadní a zpříjemní. Na Tescoma.cz najdete široký výběr hrnců, pánví a dalšího vybavení, které vám pomůže vytvořit dokonalou podzimní polévku.

Nenechte si ujít tuto příležitost vychutnat si všechny chutě podzimu. Vyzkoušejte některý z našich receptů nebo se inspirujte a vytvořte si vlastní originální polévku. Pro mě osobně není nic lepšího než voňavá dýňová polévka s kokosovým mlékem a špetkou zázvoru, která mě vždycky zahřeje a připomene mi kouzlo podzimu. Přeji vám dobrou chuť a příjemné zahřátí!