Sýr je živá potravina. Po celou dobu přípravy i cesty na talíř zraje a pracuje, a vyžaduje proto určité zacházení. Za správou péči se ale odmění skvělou chutí.
Mrazák nevadí?
Sýry by se neměly zamrazovat. Pokud sýr zmrazíte a následně opět rozmrazíte, dojde k porušení jeho struktury a tím i k negativnímu ovlivnění jeho chuti. Výjimkou jsou jemně nastrouhané tvrdé sýry, které bez větší újmy zamrazit můžete.
Sýrům svědčí lednice
Přílišný chlad sýrům nesvědčí. Ideální teplota pro skladování sýra je 8 až 12 °C. Při nižších teplotách je dobré skladovat jen sýry vyzrálé. Polotvrdé a tvrdé sýry (např. parmazán či pecorino) dokonce zrají při teplotách kolem 18 °C. Pamatujte si, že měkké sýry by měly být v ledničce dole, kde je nejstudeněji, a tvrdé nahoře, kde bývá o stupeň či dva tepleji.
Minimum jsou 3 týdny
Nespoléhejte na to, že sýry mají dlouhou trvanlivost. Tak jednoduché to není. Krájené sýry prodávané u pultu se mají spotřebovat do 24 hodin. Tvrdé sýry v původních obalech vydrží 4 týdny i déle.
Obecně platí, že měkké sýry s nižším podílem sušiny mají nižší trvanlivost a naopak tvrdé sýry s vyšším podílem sušiny vydrží nejdéle. Polotvrdé sýry, jako je gouda nebo eidam, můžete nenačaté skladovat ve správných podmínkách i dva měsíce.
S plísní patří do koše
Objevila se na sýru bílá, tzv. mléčná plíseň? Nelekejte se. Opatrně ji vykrojte a sýr přebalte. Následně ho bez obav servírujte. Potíže mohou nastat, pokud je povlak na sýru jiné než bílé barvy nebo pokud sýrem prorůstá či je netypicky mazlavý nebo hořký.
Mikrotenový sáček je to pravé
Sýr potřebuje dýchat, a to mikrotenový či jiný plastový sáček neumožňuje. Sýry v něm začnou rychle plesnivět. Nejlepší k uchování sýra je původní obal, ve kterém jste sýr koupili. Pokud to není možné, lze ho nahradit pergamenovým papírem nebo nemastným papírem na pečení. Krájené sýry, které můžete skladovat jen krátce, je možné zabalit do alobalu. Použít lze i uzavíratelné plastové misky a dózy.
Chcete si na sýru opravdu pochutnat?
Nechte ho před jídlem alespoň půl hodiny odpočinout při pokojové teplotě. Tuk, který je v sýru nositelem chuti, částečně roztaje a uvolní se aromatické látky, které ze sýra učiní tu pravou pochoutku.
Roquefort vs. eidam. Z historie našeho nejlevnějšího sýra Videohub