Na hrázi rybníku na Opavsku našla pravé hřiby Jana Böhmová. A byla jich pěkná úroda. „Houby jsem dala do bramboračky,“ říká úspěšná houbařka.
A rostou i v horách! Rostislav Bardoň vyrazil do Beskyd a vracel se s plným košem hřibů a křemenáčů. Nedaleko Plenkovic na Znojemsku pak rostou nejen hřiby dubové, ale i hřiby žlutomasé, tedy babky. Našel je Tomáš Amerling.
Sucho prozradí i rozpraskané klobouky
Není na hřiby na přelomu května a června trochu brzo? „Může se to tak zdát, ale skutečně není,“ usmívá se mykolog Dalibor Marounek. Hřiby kováře podle něj mohou během teplých let růst dokonce už v dubnu.
Hřib dubový neboli pravák pak tradičně vyráží v květnu. „I kozáky a křemenáče jsou v květnu normální. Trochu rarita je, že už roste hřib hnědý,“ připouští mykolog. Bohužel je podle něj sucho, poznat to je i na rozpraskaných kloboučcích hub.
Jedlý choroš ovládl vrbu
Až nad hlavu urostlého muže dosahuje pruh sírovců na vrbě nedaleko Plenkovic na Znojemsku. Jedlý choroš na první pohled upoutá jasně žlutou barvou, podle které získal i své jméno. „Když začal růst, tak jsem ho i sbíral, teď už ho jen sleduji jako kuriozitu,“ říká Tomáš Amerling. Do kuchyně se totiž hodí jen mladé plodnice.
Sbíráte babky? Tak si na ně radši dávejte pozor Videohub