Rozdělte si je
Ze záhonku ven a do květináče
Do první skupiny patří ty bylinky, které musíte vykopnout ze záhonku a přesadit do květináče. Jedná se například o bazalku, rozmarýn, vavřín nebo citronovou trávu. Tyto bylinky se snažte během zimních měsíců udržovat v teplotě mezi deseti až dvaceti stupni a nezapomínejte na pravidelné zalévání jednou týdně. Nejideálnější místo, kam je přes zimu uskladnit, je zimní zahrada. Ne každý má ale tuto možnost.
Proto pokud bydlíte v paneláku, vystačí bylinkám i parapet nebo místo za oknem. Pamatujte však, že čím vyšší teplotu v bytě máte, tím důkladnější zálivku jim musíte poskytnout.
Můžete nechat venku...
Druhá skupina zvládá mrazivé počasí, a můžete je tak během zimy nechat v záhonu. Petržel, pažitka, tymián, máta, estragon, šalvěj, meduňka, saturejka, oregano, levandule či libeček vydrží, jen se o ně musíte postarat. Než udeří první mrazíky, pokryjte prostor kolem nich mulčovací kůrou, která udrží více vlhkosti a současně ochrání kořenový systém před promrznutím. Navrch můžete poklást větve z jehličnanů coby další obranu před mrazy. Pokud jsou rostliny již vzrostlé, s největší pravděpodobností zimu přežijí i bez takovéto ochrany.
Co takhle pesto?
Pokud se vám nechce do přemísťování bazalky do květináče, možná není v nejlepší kondici, aby zimu vůbec přežila, zpracujte ji. Zkuste vyrobit pesto, tapenádu, případně bylinkové máslo či bylinný olej...
Jak na pesto?
Potřebujete: ✔ 5 lžic extra panenského olivového oleje ✔ hrst čerstvé bazalky (lístků) ✔ ½ stroužku česneku ✔ 1 lžíci piniových oříšků ✔ 1 lžíci parmazánu
Postup: Do mixéru vložte česnek, bazalku, sýr a oříšky. Vše zalijte olivovým olejem a osolte. Směs důkladně rozmixujte dohladka. Pesto ochutnejte a podle chuti dosolte. Ideální je s těstovinami...
Strčte je do mrazáku
A pokud už vážně nevíte, co s úrodou bylinek, můžete je prostě strčit do mrazáku. Oproti sušení si bylinky zachovají své aroma i autentickou chuť. Před mražením bylinky nasekejte nožem na malé kousky. Poté je nasypte do plastových sáčků a ihned zamrazte. Dopředu si takto můžete připravit i bylinkové směsi. Například do polévek je vhodná kombinace libečku s lístky kadeřavé a kořenové petrželky.
Zkroťte neposlušnou mátu
Jestliže máte na zahrádce mátu, určitě jste si všimli, že si dělá, co chce a s oblibou utiskuje v záhoně méně invazivní druhy. Proto právě v tuto dobu je čas, kdy jí »přistřihnout křidýlka«. Část máty prostě nekompromisně vykopejte. Stejně se ve vašem bylinkovém záhonku může rozpínat také meduňka a dobromysl, i je můžete před zimou protřídit...
Bylinky proti nadýmání.
Bylinky proti nadýmání Videohub