Rychlé recepty z brambor: Placky, pomazánka i krém!

/
  • Bramborová pomazánka
    10. srpna 2021 ● 11:33

    Českou kuchyni si bez brambor snad ani neumíme představit, a tak má každá domácnost svou oblíbenou sbírku receptů.  O Vánocích kralují jako slavnostní salát, v létě si je dopřáváme grilované s masem, osvědčenou rychlovkou jsou jen tak na loupačku se solí a podmáslím.  A kdo by nemiloval bramboráky?

  • 1.

    Vajíčkový salát s bramborami

    Potřebujete na 2 porce: 6 vajec, 200 g brambor, varný typ A, 200 g majonézy, 1,5 lžíce plnotučné hořčice, 1 jarní cibulku, pepř, sůl.

     

    Postup: Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme je vychladnout. Vejce uvaříme natvrdo. Vejce a vychlazené brambory oloupeme a nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Cibulku očistíme a nakrájíme najemno. Vejce, brambory a cibulku smícháme s majonézou a hořčicí. Dle chuti osolíme a opepříme. Dáme vychladit do ledničky.

     

    TIP: Do salátu můžete přidat nakrájenou pažitku nebo plocholistou petržel.

  • 2.

    Bramborový krém

    Potřebujete na 4 porce: 500 g brambor, 100 g cibule, 70 g chlazeného másla, 30 g olivového oleje, 70 ml smetany, min. 31 %, 3 stroužky česneku, 5 cm snítky rozmarýnu, čerstvě mletý pepř, sůl. Na krutony: 1 rohlík, 2 snítky rozmarýnu, 20 g másla, čerstvě mletý pepř, sůl, jarní zelenou cibulku k podávání.

     

    Postup na krém: Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky 1 x 2 cm. Máslo nakrájíme na větší kostky. Česnek oloupeme a rozmáčkneme plochou stranou nože. Zelenou část jarní cibulky nakrájíme najemno.

     

    V kastrolu rozpálíme na středním ohni olej. Přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět. Přidáme brambory a česnek a promícháme. Osolíme, opepříme, přidáme sdrhnutý rozmarýn, zamícháme a vše za častého míchání 5 minut restujeme.

    RECEPT: Americké brambory

    Video
    Video se připravuje ...

    Americké brambory Videohub/recepty

    Přilijeme 1 l vařící vody a nezakryté vaříme 15 minut na středním ohni. Poté přidáme smetanu, promícháme a vaříme 1 minutu. Stáhneme z ohně, přidáme máslo nakrájené na kostky a rozmixujeme tyčovým mixérem. Dle chuti osolíme a podáváme s krutony a jarní cibulkou.

     

    Postup na krutony: Rohlík nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm. Do pánve dáme rozmarýn a máslo, které necháme rozpustit na středním ohni. Přidáme nakrájený rohlík a orestujeme ho dozlatova. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout.

     

    TIP: Polévku můžeme rozmixovat a ještě přepasírovat přes síto. Krém bude mnohem jemnější.

  • 3.

    Brambory v kožíšku

    Potřebujeme: 12 menších brambor, nejlépe salátových, 12 plátků slaniny, pár snítek rozmarýnu (na konci jim zešikma seřízněte stonek do špičky), kousek sýra Cheddar.

     

    Postup: Brambory důkladně umyjeme a následně uvaříme v osolené vodě doměkka. Trvá to zhruba 25 minut. Že jsou měkké, snadno poznáme vpíchnutím ostrého nože do brambory – musí jí projet jako voskem. Slijeme a necháme 10 minut nepřikryté odpařit a trochu zchladnout. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

     

    Ze sýru odkrojíme tenké, sotva jako dětská dlaň velké plátky. Každou bramboru podélně nařízneme zhruba do dvou třetin, zasuneme do ní sýr, obalíme plátkem slaniny a napříč propíchneme krátkou větvičkou rozmarýnu, aby všechno drželo pohromadě.

     

    Zkrášlené brambory naskládáme do pekáčku (nemusíme jej vymazávat, slanina pustí dost tuku) a vložíme do trouby. Zapékáme bez přikrytí asi 15 minut, až se sýr začne rozpouštět a slanina zezlátne.

  • 4.

    Bramborové placky se zelím

    Potřebujete na 12 porcí: 450 g brambor, varný typ B nebo C, 350 g kysaného bílého zelí, 100 g škvarků, 60 g hladké mouky, 3 stroužky česneku, 2 vejce, 4 lžíce sádla na smažení, 2 lžičky sušené majoránky, 2 lžičky drceného kmínu, mletý pepř, sůl.

     

    Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Důkladně z nich vymačkáme tekutinu. Ze zelí také vymačkáme tekutinu a dáme ho okapat na cedník. Česnek oloupeme a prolisujeme. Škvarky nakrájíme najemno. Ve větší míse smícháme všechny suroviny kromě sádla na smažení.

     

    V pánvi na středním ohni rozehřejeme sádlo a z 2 lžic těsta na něm vytvarujeme placky o průměru 7 cm. Smažíme je dozlatova 2–3 minuty z každé strany. Hotové placky položíme na talíř vyložený kuchyňským papírem, který odsaje přebytečný tuk.

     

    TIP: Placky můžeme podávat s uzeným masem.

  • 5.

    Pohankový bramborák

    Potřebujete na 4 porce: 700 g oloupaných brambor, 240 g pohanky, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, 2 vejce, 1 lžičku kmínu, 1 lžičku sušené majoránky, sádlo na smažení, pepř, sůl.

    Postup: Pohanku nasypeme do hrnce s 1 l osolené vody, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme nezakryté 30 minut. Uvařenou pohanku scedíme, propláchneme pod tekoucí studenou vodou a nasypeme do mísy.

     

    Brambory nastrouháme na hrubém struhadle. Česnek oloupeme a prolisujeme. Do mísy k pohance přidáme brambory, česnek, vejce, kmín, majoránku, pepř, 2 lžičky soli a důkladně promícháme. Nakonec přimícháme mouku. Směs necháme v lednici půl hodiny odležet.

     

    V pánvi na středním ohni rozehřejeme sádlo. Naběračkou do něj nalijeme těsto a bramboráky smažíme z obou stran dozlatova.

     

    TIP: Majoránku rozemněte mezi prsty, uvolní se její vůně. Pohanka by měla být lehce rozvařená, ale ne blátivá!

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy