Chuťovky do ruky, od kterých se neodlepíte: Karbanátky, šneci i cibulové kroužky
-
Venku zima až praští, není nic lepšího, než se zachumlat doma v teple třeba u pěkného filmu a něco dobrého k tomu mlsat. Zkuste naše čtyři neotřelé recepty, po kterých se na talíři jen zapráší.
- 1.
Pečené hovězí karbanátky se slaninovo-jogurtovým dipem
Potřebujete na karbanátky: 600 g mletého hovězího masa, 200 g strouhanky, 1 cibule, 2 vejce, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 3 stroužky česneku, 2 snítky čerstvého tymiánu, hrst hladkolisté petržele, hrst čerstvého kopru, sůl, čerstvě mletý pepř, olivový olej
Potřebujete na dip: 200 ml bílého jogurtu, 100 g slaniny, 1 lžíce majonézy, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, čerstvě mletý pepř
Postup: Mleté maso smíchejte s nakrájenou cibulí, vejci, kečupem, hořčicí a prolisovanými stroužky česneku.
Do směsi přidejte nadrobno pokrájené bylinky a lístky tymiánu, osolte a opepřete a postupně přisypte strouhanku.
Ze směsi vytvořte malé bochánky a z nich tvarujte karbanátkové placičky. Pokud bude potřeba, přidejte strouhanku.
Karbanátky vyrovnejte na plech a pomašlujte olejem z obou stran. Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů cca 35 minut.
Během pečení si připravte dip. Orestujte si slaninu a přidejte ji do směsi jogurtu a majonézy. Dip dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- 2.
Čočkové karbanátky
Potřebujete: 250 g zelené čočky, 1 malá cibule, 3 mrkve, 2 stroužky česneku, 1 hrst vlašských ořechů, 1 hrst slunečnicových semínek, 2 lžíce lněných semínek, 100 g strouhanky, 2 vejce, 2 lžíce rajčatové pasty, sůl, černý pepř
Postup: Postupně rozmixujte nadrobno cibuli, mrkev, česnek, ořechy a semínka. Vše dejte do velké misky.
Rozmixujte i vařenou čočku, ale dejte si pozor, aby nebyla na kaši! Přidejte lněná semínka, prošlehané vejce, rajčatovou pastu, sůl a pepř.
Směs dobře promícháme. Musí vzniknout pevná hmota, můžeme použít trochu hladké mouky. A poté vytvarujeme 8 placiček.
Na rozpálené pánvi placičky opečeme z obou stran a dopečeme v troubě 10 minut na 140 °C.
- 3.
Cibulové kroužky s křenovou omáčkou
Potřebujete: 3 cibule, 100 g hladké mouky, 4 g droždí, 175 ml vody, ½ lžičky mletého fenyklu, cukr krupice
Potřebujete na křenovou omáčku: 4 lžíce majonézy, 8 lžic zakysané smetany, 4 lžíce smetanového křenu, sůl, černý pepř
Postup: Do vlažné vody rozmačkáme droždí, přidáme špetku cukru a vmícháme mouku s mletým fenyklem. Necháme odpočinout na teple 30 minut. Mezitím nakrájíme cibuli na centimetrové plátky a rozebere ji na jednotlivé kroužky.
Cibulové kroužky poprášíme hladkou moukou a obalíme v těstíčku, které jsme předtím promíchali. Kroužky smažíme v oleji při 180 °C dozlatova a necháme okapat na papírovém ubrousku.
Křenovou omáčku vytvoříme smícháním všech ingrediencí a dochutíme solí a pepřem. Omáčku můžeme zpestřit nakrájenou meduňkou.
- 4.
Šneci se špekem a pečeným česnekem
Potřebujete: 250 ml mléka, 50 g másla + navíc na vytření formy, 1 lžíce krupicového cukru, 2 lžičky sušeného droždí, 485 g hladké́ mouky + navíc na podsypání, 1/2 lžičky mořské soli, 2 vejce, 250 g uzeného špeku, nakrájeného na nudličky, 12 stroužků̊ česneku se slupkou, 1 svazek šalvěje, rozebraný na lístky, 125 ml extra panenského oleje, 150 g olomouckých tvarůžků, strouhaných nahrubo, 65 g sušených brusinek, 70 g sekaných mandlí
Postup: Do teplého mléka dáme rozpustit máslo a cukr. Až bude mít mléko pokojovou teplotu, přidáme droždí a necháme 15 minut odpočívat, než se udělá kvásek.
Smícháme mouku, sůl, vejce a kvásek a dobře těsto propracujeme aspoň 10 minut. Poté necháme těsto kynout 40 minut.
Do rozpálené trouby dáme špek, nakrájený na kostičky syreček a neoloupaný česnek a pečeme 10 minut. Poté si špek odložíme a z česneku, syrečku, šalvěje a 80 ml olivového oleje uděláme v mixéru pastu.
Nakynuté těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme. Potřeme půlkou česnekové pasty a posypeme půlkou špeku, mandlí a brusinek.
Těsto zavineme do rolády a nakrájíme na 16 kousků, které vložíme do máslem vymazané formy. Totéž uděláme s druhou půlkou těsta. Šneky přikryjeme utěrkou a necháme kynout 35 minut.
Po vykynutí těsto polijeme rovnoměrně zbylým olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě 180 °C cca 35 minut.
Zdroj: akademiekvality.cz