Buďte hvězdou zahradní party: 3 recepty na sýrové pochoutky, kterými zabodujete
-
Grilování a zahradní party není zdaleka jen o masu. Ideální a chuťově často i výraznější jsou sýry. Máme pro vás recepty, kterými ohromíte každou společnost.
- 1.
Citronové krevety s grilovaným halloumi a tymiánem
Potřebujete: 80 ml olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 500 g krevet, 225 g sýru Dodoni Halloumi, 40 ml ouza, šťáva z 1 citronu, kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu, ½ lžičky čerstvého tymiánu, sůl, mletý pepř.
Postup: Umyjeme a nakrájíme papriky na proužky. Krevety necháme před úpravou okapat v cedníku.
*Na hluboké pánvi rozpálíme olivový olej a osmažíme cibulku doměkka, přibližně po dobu 2-3 minut. Poté přidáme roztlučený česnek a osmahneme, dokud česnek nepustí své aroma.
*Přidáme papriky, osolíme, opepříme a opékáme zhruba 6 minut do změknutí zeleniny. Nakonec přidáme krevety, opět osolíme, opepříme a smažíme další 3 minuty.
*Směs přendáme do nahřáté kovové misky, aby zůstala teplá. Na rozpálený gril dáme na kostičky nakrájený sýr halloumi napíchnutý na špejli a pečeme ze dvou stran, aby sýr získal lehce zlatavou barvu.
*Do použité pánve od přípravy zeleniny přidáme ouzo počkáme na odpaření alkoholu, poté přidáme šťávu z citronu, citronovou kůru a tymián. Prohřejte.
* Nakonec přidáme i ugrilovaný sýr Halloumi a mícháme pár minut, aby sýr převzal část chuti sósu. Krevety se zeleninou a sýr se sósem propojíme a podáváme s plátky pečiva.
Co je sýr halloumi?
Jeho domovinou je Kypr. Polotvrdý sýr podle originální receptury vzniká směsí kozího a ovčího mléka, která je dochucena sušenými mátovými listy. Kombinace různých druhů mlék, dává pařenému nezrajícímu sýru typické aroma a chuť.
Pozor, prodávají se i náhražky pouze z kravského mléka. Jen těžko najdete vhodnějšího kandidáta na gril. Sýr je totiž velmi hutný, má pevnou strukturu a při zahřívání spíše tvrdne, místo aby tál, jako je tomu u jiných sýrů. Zajímavostí je, že po ugrilování při skusu sýr vrže.
- 2.
Středomořská pizza
Potřebujete: 1 předpřipravené těsto na pizzu, 1 šálek pesto omáčky, 1 šálek zelených paprik, 1 šálek cherry rajčat, 1 šálek hub, ½ šálku řeckých oliv, 115 g strouhané fety, 115 g strouhané mozarelly, olivový olej, sůl a pepř na dochucení.
Postup: Předehřejte troubu na maximum. Olej rozetřete na předpřipravený těstový základ. Na těsto naneste rovnoměrně pesto, ale vynechejte okraje pizzy.
*Poklaďte olivy a nakrájenou směs rajčat, hub a paprik. Posypte směsí sýrů a osolte/opepřete dle chuti.
*Teplotu stáhněte na 200 stupňů a pečte 14 až 17 minut. Po vytažení z trouby nechte krátce vychladnout na mřížce a podávejte.
Co je sýr feta?
Pro výrobu originálního sýra feta je výchozí surovinou mléko od koz a ovcí, jejichž stáda se pasou v severním a středním Řecku. Ve výrobku by měl poměr mléka ovčího činit minimálně 70 % a kozího 30 %.
Sýr je prodáván v solném nálevu, který sýr konzervuje a dodává sýru optimální vlhkost. Feta je ideální pro přípravu omelet, jako náplň do slaných koláčů a pirohů, salátů, nebo pro přípravu pizzy.
- 3.
Brie s ovocem a ořechy
Potřebujete: Le rustique Brie, talíř čerstvé směsi ovoce (meloun, hrušky, jablka a bobulovité ovoce), mix natural kešu a vlašských ořechů, čerstvá křupavá francouzská bageta, lehké svěží víno.
Servírování: Sýr před servírováním nechte přizpůsobit pokojové teplotě, aby se rozvinula chuť a vůně.
*Měkké sýry jako brie se nejlépe krájí pomocí nože s profilovaným ostřím - nůž má otvory a je zakončen „vidličkou“.
Co je sýr brie?
Tučný měkký sýr z kravského mléka s bílou plísní na povrchu nejlépe vychutnáte s křupavou francouzskou bagetou a kvalitním vínem. Chuť sýru vynikne v kombinaci s ovocem, ořechy a lehkými svěžími víny, mohou být i šumivá.