Posekejte trávník

Zvyšte si pojezd u sekačky, abyste trávu příliš neoholili a dopřejte trávníku poslední sestřih. Dosejte prořídlá místa, postříkejte trávu ochranným prostředkem proti zimním plísním a pohnojte prosetým kompostem.

Shrabejte listí

Pod listím se na trávníku tvoří lysiny a také se tam mohou množit škůdci stromů. Listí zdravých stromů můžete po shrabání kompostovat. Nejlépe, když si k tomu vezmete sekačku, která je zároveň i podrtí. V žádném případě ale nekompostujte listy ořešáku! Obsahují mnoho škodlivých látek.

Zryjte záhony

Poté, co jste ze záhonů sklidili všechnu zeleninu, zryjte je. A do země zaryjte i zbytky rostlin a trochu hnoje, aby se živiny v půdě obnovily. Nehnojte ale místa, kde budete sázet mrkev. Neprospívá jí to.

Vysázejte stromky

Nyní je nejlepší čas pro sázení ovocných stromků a keřů. Vykopejte dostatečně hluboké jámy, do kterých dáte kvalitní půdu a hnojivo a stromky do nich zasaďte tak, aby očko roubu bylo nad zemí.

Ostříhejte růže

Na podzim je třeba růže sestříhat, aby nevymrzly. Zkraťte je ve výšce 5 – 8 oček (větviček) od kořene tak, aby ta poslední směřovala ven z keře. Před mrazem je přihrňte zeminou a chvojím.

Vysázejte cibuloviny

Narcisy, tulipány, hyacinty, mečíky, nebo modřence. Všechny květiny, které rostou z cibulí, potřebují do země, aby mohly na jaře krásně ozdobit vaši zahradu. Do zimy stačí zakořenit.

Založte kompost

Nejlepší způsob, jak se zbavit rostlinných zbytků jako je tráva, sláma, nadrcené větvičky, nebo plevel, je kompost. Zakládá se na podzim. Pro zneškodnění semen plevelů musíte udržovat kompost vlhký.

Hnojte

Trávník před zimou pohnojte podzimním hnojivem s nižším obsahem dusíku a vyváženým poměrem např. draslíku a hořčíku. Snižíte tím riziko namrznutí výhonů a zabraníte předčasnému žloutnutí listů. Správně pohnojený trávník přes zimu nevymrzá a je také odolnější vůči plísním.

Co s nadúrodou? Uskladněte!

Máte letos nadúrodu jablek, švestek, mrkve nebo hlávkového zelí? Nenechte shnít na stromech či na záhoně. Plodiny dejte oschnout a pak je v dřevěných bedničkách umístěte do místnosti, kde se teplota v zimě drží okolo 0 °C. Přezrálé ovoce, nikoli však nahnilé, kompostujte.