Lentilkové muffiny pro zamilované
Co potřebujete: kůru z 1 pomeranče, 1 banán, 150g nasekané hořké čokolády, 115 g jemného přírodního cukru, špetka soli, 6 lžic slunečnicového oleje, 125 ml mléka, 1 lžíce prášku do pečiva, 55g kakaového prášku, 2 vejce, 125ml mléka, 225g hladké mouky
Co potřebujete na polevu: 55 g hořké čokolády, 25 g másla, 2 lžíce vody, 175 g moučkového cukru, LENTILKY, srdíčka
Postup: Vyhřejeme troubu na 200°C. Formu na 12 muffinů vymažeme olejem nebo rozpuštěným máslem, případně vyložíme jen papírovými košíčky. Použít můžete také silikovoné formičky různých tvarů.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme kakao, prášek do pečiva, sůl, cukr a nasekanou čokoládu. V misce rozšleháme vejce, přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru, mléko a olej. Nalejeme do mísy s moukou a ostatními ingrediencemi. Promícháme, aby se všechny složky spojily, přidáme ještě rozmačkaný banán. Formičky naplníme těstem mírně pod okraj - muffiny vyběhnou nahoru. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut, dokud muffiny nenabudou a povrch bude pevný na dotek. Muffiny necháme ve formě odpočinout asi 5 minut, pak je vyjmeme a necháme vychladnout. Připravíme si polevu. Čokoládu rozlámeme na kousky a dáme do vodní lázně. Přidáme 2 lžíce vody, máslu a rozmícháme dokud se vše nerozpustí. Nádobu odstavíme z vodní lázně, přidáme moučkový cukr a důkladně rozmícháme. Povrch muffinů potřeme ještě teplou polevou, kterou ještě za tepla rychle zdobíme Lentilkami. Dobrou chuť!
Foto: Nestlé
Co uvařit na Valentýna? Plno dalších receptů najdete zde >>>
Srdíčka z párků
Co potřebujete: 2 párky se sýrem, 2 plátky slaniny, 2 plátky uzené šunky, 2 vejce, pažitku, pórek, petržel, sůl a pepř
Postup: Párky rozřízněte podélně na poloviny, poslední cca 1 cm nechte nerozříznutý. Poloviny párků ohněte »na ruby« a vytvořte tak srdíčko. Špičku spíchněte párátkem. Srdce vyplňte plátkem slaniny a uzené šunky. Na uzeninu vyklepněte jedno celé vejce, osolte, opepřete a nakonec posypte pažitkou. Pokrm zapékejte v troubě, až jsou vejce hotová. Ozdobte petrželí a pórkem. Podávejte s pečivem, brambory či bramborovou kaší.
Foto: Váhala
Avokádové pyré s opečenými krevetami
Co potřebujete: 1/2 malé červené chilli papričky, 1 jarní cibulka, 1 citron, 2 zralá avokáda, 100 g nízkotučného jogurtu, sůl, pepř, 40 g sušených brusinek, 4 obřích krevet (syrových, stažených, spařených), 2 čajové lžičky oleje
Postup: Nasekejte najemno chilli papričku, vlašské ořechy a jarní cibulku. Nastrouhejte polovinu citrónové kůry a vymačkejte šťávu. Rozpulte avokádo a vydlabejte dužinu. Dužinu, citrónovou šťávu a jogurt rozmačkejte na pyré. Ochuťte solí a pepřem. Vmíchejte kůru, chilli papričku, jarní cibulku a brusinky. Obří krevety na oleji asi 2-3 minuty smažte. Pyré servírujte spolu s krevetami ve sklenicích.
Foto: Cranberry Marketing Committee
Tataráček z lososa se zázvorem
Co potřebujete: 200 g čerstvého lososa, 200 g čerstvého zázvoru, 2 malé cibule, 2 lžičky kopru a jednu snítku, 2 lžičky pepře, citrónovou šťávu z půlky citronu, 1 lžičku sojové omáčky, 2 lžíce olivového oleje, sůl
Postup: Lososa nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a zátvor nasekejte najemno. Přidejte k rybě spolu s koprem, pepřem, citrónovou šťávou, sojovou omáčkou a olivovým olejem. Osolte, ozdobte snítkou kopru a nechte v chladu uležet. Pak podávejte s opečenými tousty.
Křehká vepřová kotleta
Co potřebujete: 4 vepřové kotlety, 4 lžíce majonézy, 2 cibule, pepř, sůl, nastrouhaný parmazán
Postup: Kotlety důkladně naklepejte, osolte a opepřete. Poté na ně rozprostřete kolečka nakrájené cibule. Následně potřete maso a cibuli majonézou a posypte nastrouhaným parmazánem. Pečte v předem rozehřáté troubě na 200° C po dobu 25 minut dozlatova.
Foto: Hellmann’s