„Šel jsem mu popřát k narozeninám a při té příležitosti, aniž bych věděl, že to mám, tak jsem mu to odevzdal,” přiznal Blesku Filipův syn, který je přesvědčen, že koronavirem tatínka bohužel nakazil právě on. 

A otázku viny řešila v emotivním přímém přenosu i korespondentka televizní stanice CNN Sara Sidnerová: „Zabíjíme jeden druhého,“ plakala kvůli rostoucímu počtu obětí koronaviru ve Spojených státech a celkově zhoršující se situaci.

S vinou na psychoterapii

S výčitkami ve spojitosti s koronavirem se ve své pražské praxi aktuálně potkává i psychoterapeut Jan Kulhánek. „Lidé přijdou a cítí se provinile, že nakazili své blízké, nebo jsou naštvaní na své blízké, že naopak oni nakazili je. Je to někdy docela dramatické téma, i když to nemusí mít smrt na konci,“ přiznává Kulhánek.

Ten v rozhovoru se svými klienty vždy nejprve zjišťuje, zda si myslí, že udělali nějakou chybu v  kontaktu, zda třeba věděli, že jim není dobře a neměli ochranné pomůcky, a přesto svého blízkého navštívili.

V naprosté většině ale přenos viru je bez toho, aby ten člověk udělal nějakou chybu. Většina lidí neví, že jsou sami přenašeči. Snažím se jim pomoci v tom, aby se zbytečně neobviňovali za něco, za co nemůžou, co je spíš neštěstí nebo tragédie toho, že jsme v čase pandemie."

Blatný: Chceme očkovat 100 tisíc lidí denně. Očkovacím centrem i O2 Arena?

Video
Video se připravuje ...

Blatný: Chceme očkovat 100 tisíc lidí denně. Očkovacím centrem i O2 Arena? Blesk Zprávy / ČTK

 

Chodí i "popírači"

Na druhou stranu se ale Kulhánek setkává i s lidmi, kteří ví, že by měli zůstat doma, vědí, že mají virózu, nejdou na testy, protože  nechtějí zůstat v karanténě, nedodržují ani základní podmínky, a pak skutečně někoho nakazí.

„Často jsou to lidé, kteří koronavirovou realitu popírají. Najednou je ale ta realita doběhne a jim je to líto, cítí se provinile. Já tady ale z hlediska své profese nejsem ten, kdo jim říká, vidíte, vidíte, měli jste to brát vážně,“ vysvětluje odborník.

„Pracujeme spíše s tím, že člověk udělá v životě chybu a dojde mu to až zpětně. Věřím tomu, že kdyby věřili, že je to takto vážné, tak by se chovali jinak, málokdo chce svému blízkému ublížit záměrně,“ upozorňuje psycholog s tím, že nemá cenu si něco zpětně vyčítat, ale spíše se poučit.

Rozhodně bych na nikoho neukazoval prstem...

Tragédii dnešní doby vidí Kulhánek v tom, že naše pohledy na současnou realitu jsou velmi odlišné. Do určité míry je podceňování nákazy důsledkem toho, že čteme zdroje, které ji zlehčují.

„Ale je to i otázka mechanismu popření, kdy my, abychom se z toho nezbláznili a nežili stále v úzkosti o své blízké, tak to od sebe odstrčíme a tváříme se, že to nic není. Ono se nám v určité chvíli žije líp, než ale dojde k nějaké tragédii,“ vysvětluje Kulhánek.

Psycholog spíše razí „zlatou střední cestu“. „Nebát se, protože strach ničemu nepomáhá, ale zároveň se snažit chovat zodpovědně. Třeba jít na antigenní test. Jako psychologa mě víc zlobí to, že někdo cíleně podporuje zlehčování situace,“ dodal Kulhánek.

Fotogalerie
5 fotografií

Jak dlouho se dá zvládat karanténa a kdo si v ní libuje? Psycholog doporučuje „informační dietu“.

Video
Video se připravuje ...

Jak dlouho se dá zvládat karanténa a kdo si v ní libuje? Psycholog doporučuje „informační dietu“ Markéta Volfová, Lukáš Červený