Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Trápí vás pupínky? 5 rad, které vám od akné pomohou!

/
  • Pokud vás trápí pupínky, nemačkejte je, ale upravte si životosprávu.
    Pokud vás trápí pupínky, nemačkejte je, ale upravte si životosprávu. (shutterstock.com)
    15. února 2017 ● 09:31

    I když jste už dávno překročili léta puberty, stále vás čas od času trápí pupínky? Poradíme, co dělat a co s akném určitě nedělat!

  • 1.

    Jak akné vzniká?

    Jde o ucpané póry, které se zanáší mazem. Ten není odváděn na povrch pleti, brání u v tom odumřelé kožní buňky, ve kterých se začnou množit bakterie. Nejvíce se objevuje na obličeji, ramenou, hrudi a zádech. Daří se mu na smíšené až mastné pleti. Nejvíce nás trápí v období puberty kvůli zvýšenému produkci mužských hormonů. U mužů se také objevuje častěji než u žen.

    Pokud vás trápí pupínky, nemačkejte je, ale upravte si životosprávu.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Co rozhodně nedělat?

    Děláme to všichni. Vidíme pupínek a už se ho snažíme vymáčknout, odškrábnout, prostě se ho zbavit. Jenže podle odborníků je právě tohle to nejhorší řešení. Na rukou i pokožce obličeje máme spoustu špíny a bakterií a tím, že otevřeme ranku, která často krvácí, se špína může zanést do póru a situaci jen zhoršit.

    Pokud vás trápí pupínky, nemačkejte je, ale upravte si životosprávu.
    Autor: profimedia.cz a archiv

  • 3.

    Co by mohlo pomoci?

    *změňte životní styl – více pohybu, méně stresu. Pohyb je důležitou součástí pro celkové ozdravení těla. Doporučení – raději než přiléhavé oblečení z umělých vláken, volte bavlnu. Aby se vám pot nedržel na těle a póry dál zbytečně nezanášel.

    *upravte jídelníček – uzeniny, červené maso, kořeněná jídla, kofein, alkohol, ale i rýže, brambory nebo med a samozřejmě veškeré sladkosti – to je pro akné živná půda. Zařaďte proto více ovoce a zeleniny.

    *čistěte pleť – obličej byste si měli mýt alespoň dvakrát denně. Ideálně kosmetikou k tomu určenou. Odborníci doporučují produkty s benzoylperoxidem, který zabíjí bakterie způsobující záněty v ucpaných pórech.

    *používejte krémy – používejte krémy s protizánětlivým a antibakteriálním účinkem, který redukují tvorbu mazu. Při slunečném počasí nezapomínejte na krémy s UV.

    Pokud vás trápí pupínky, nemačkejte je, ale upravte si životosprávu.
    Autor: shutterstock.com

Dnešní horoskopy