Pěkné odpoledne, pokud jsem podnikatel, snižujeme se mi tím šance na výplatu většího důchodu a bude mi finální částka ponížena o dobu, co jsem podnikala? Je nějaká možnost, jak po státu získat více peněz nebo musím vše spořit sama stranou? Pokud stranou, jaká je tedy optimální částka?

Dobrý den, výše vašeho důchodu závisí na výši vašich odvodů na sociální pojištění. Ideální v tomto případě je spořit si stranou formou penzijního spoření případně i odkládat pravidelně měsíčně určitou částku do podílových fondů. Záleží na vašich finančních možnostech, jakou částku měsíčně můžete odkládat. U penzijního spoření je nyní ideální částka 3000 Kč měsíčně, abyste si naspořila dostatečné úspory na důchod a zároveň využila maximálních výhod ve formě státního příspěvku a daňových odečtů – ročně od státu získáte 6 360 Kč.

Dobrý den, je mi 35 let, mám už asi 5 let důchodové připojišténí, kde měsíčně platím 1000 Kč. Je toto dostačující, nebo doporučujete to ještě nějak rozšířit? Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud vám to situace umožňuje, doporučoval bych navýšení, což vám umožní čerpat daňové výhody a zároveň si vytváříte vyšší finanční rezervu před vstupem do penze. Dále bych řešil otázku, v jakém fondu mám své prostředky uloženy (zda se jedná o penzijní připojištění – tj. penzijní produkt uzavřený do 31. 12. 2012 – nebo v později uzavřené doplňkové penzijní spoření s různými investičními strategiemi). V případě penzijního připojištění se jedná o transformovaný fond, který nemá vysoký výnosový potenciál a má smysl se poohlížet o přestupu do některého z fondů penzijního spoření s akciovou složkou. Například NN Růstový účastnický fond (svým profilem je blízký akciovému fondu) zaznamenal v roce 2016 zhodnocení okolo devíti procent a za letošní rok - do jehož konce už mnoho času nezbývá - zatím překročil hranici deseti procent. Více na www.nn.cz.

Dobrý den, kolik % z platu bych si měl spořit na důstojné stáří. Děkuji

Dobrý den, na toto bohužel není univerzální odpověď. Pokud se bavíme o průměrné mzdě, minimální částka by měla být alespoň 5 % vašich příjmů, ale vše závisí na tom, jak dlouho budete ještě spořit do důchodu a jak si svůj důchod představujete. Pokud se například těšíte, že budete hodně cestovat nebo si jinak dopřávat aktivního odpočinku, je dobré si stranou dávat raději 10 % vašeho příjmu. Získáte tak nejen maximální státní příspěvek, ale ročně navíc ušetříte na daních až 3 600 Kč. Pro bližší představu, pokud byste si na penzijní spoření odkládal 1000 Kč měsíčně, v 60 letech při průměrném modelovém zhodnocení 3 % budete mít navíc asi 550 000 Kč.

Dobrý den, zajímalo by mě jakým způsobem co nejlépe investovat peníze na poklidné stáří? Nikdo neví, co bude za 30, 40 let. Není lepší doma, například, kupit zlaté cihly než dávat peníze do nejistých spoření a fondů? Děkuji

Dobrý den, máte pravdu, budoucnost je nejistá a z tohoto důvodu má smysl v oblasti investování klást důraz na diverzifikaci, tzn. rozkládat riziko – první pravidlem je, že při takto dlouhém časovém horizontu se nevyplatí konzervativně investovat, což bohužel dělá většina Čechů, ale být dynamický a nebát se akcií. Dále tyto investice kombinovat i s alternativními aktivy – nemovitosti, půda a další alternativní aktiva, kam patří i zlato. Pokud se ptáte na zlato, lze obecně doporučit jeho zastoupení ve vašem majetku na úrovni 5-10 % v závislosti na vašich preferencích.

Zaujalo vás toto téma? Celý chat s odborníkem je k dispozici zde: