Ti si na něj počíhali za podchodem a tvrdili, že jel na kole. Přesto, že v sedle nebyl a pouze se odrážel druhou nohou od země, platil tučnou pokutu. Žádná obhajoba nepomohla ani u správního řízení, pokuta se ještě zvýšila! „Připadám si jako zločinec velkého kalibru,“ smutně konstatuje penzista.

Zákaz, ale…

Milan Vantuch (80) z Ostravy nikdy v životě neměl žádné problémy s policií ani úřady. „Naopak, kdysi jsem pomáhal zakládat ostravskou městskou policii, zadarmo jsem strážníky učil základům sebeobrany,“ říká držitel 3. danu, černého pásu v judu. Potíže přišly letos v květnu, kdy tak jako posledních 25 let vyrazil s kolem na zahrádku.

Strážníci v křoví

„Trasa vede tím podchodem. Shora je jízda zakázána značkou, já to respektoval. Jen jsem kolo nevedl, stál jsem jen na stupačce a druhou nohou se odrážel,“ ukázal. Za vysokým křovím dole za podchodem byli ukrytí strážníci. „Číhali a vyskočili, a že jsem nesesedl z kola, když mi to ukládá značka nad podchodem. V sedle jsem neseděl, vysvětlit se jim to ale vůbec nedalo,“ popisuje nešťastně.

Měl kolo jen vést

Kolo měl podle městských policistů jenom vést, jít vedle něj pěšky. Platí to i pro koloběžky, poučili ho. „Říkal jsem jim, že by se měli někdy podívat taky nahoru, nad podchod, kde řidiči nedávají přednost cyklistům na přechodu,“ pokračuje Vantuch. Právě tam jej den před konfliktem se strážníky mohl srazit na přechodu řidič nerespektující značení, jež dává absolutní přednost cyklistům. „Strážníka, co vypisoval pokutu, jsem asi rozžhavil doběla, že jsem si ho dovolil poučovat. Nic jsem neprovedl, byl tu prázdný podchod, v sedle jsem neseděl, ale smůla,“ krčí rameny.

Z 200 na 2500 korun

Hlídka chtěla po seniorovi 200 korun pokuty. Ty ale s sebou neměl, na zahrádku si peníze nebere. Takže »případ« řešil magistrát. Po vyčerpávajícím řízení nadělil Milanu Vantuchovi pokutu 1500 korun a tisíc chtěl ještě za správní řízení. „A ještě další chybu jsem při své obhajobě na úřadu udělal. Že jsem upozornil na nedostatky a nebezpečí podchodu, jímž se má shora kolo jen vést, zespodu je možné i jet, takže se jím prohánějí elektrokola i třicetikilometrovou rychlostí,“ říká.

Podchod je rozdělen na dvě části. Pro jezdce a pro pěší. „Ovšem maminky s kočárkem svou část jenom těžko mohou využívat, přes bariéry je nevytlačí, tak jezdí běžně cyklistickou stezkou, což je extrémně rizikové,“ popisuje situaci. „Dopustil jsem se podle nich jednání společensky škodlivého. To nařčení je pro mě osobní urážkou a já jej odmítám. Pokutu jsem ale raději zaplatil, aby mi dál neškodili,“ uzavírá smutně penzista.

Dopravní odbor ostravského magistrátu

Jak rozřešili »případ«?

Jak se k případu staví Magistrát města Ostravy – Odbor dopravy? „Milan Vantuch dne 3. května 2019 v 10.10 hodin v Ostravě- Hrabové ulici Šídlovecká v podchodu pod ulicí Místecká, ve směru jízdy od ulice Aviatiků, jako řidič jízdního kola nerespektoval svislou dopravní značku Jiný příkaz s textem Cyklisto, sesedni z kola, z kola nesesedl, přičemž pokračoval v jízdě, ačkoliv byl povinen z kola sesednout.“

V rozhodnutí o pokutě se pak dále píše: „…pokračoval v jízdě způsobem, že stál jednou nohou na pedálu jízdního kola a druhou nohou se odrážel jako na koloběžce a pokračoval v jízdě směrem ke strážníkům. Obviněný nesesedl z kola, jak uvedl, ale pouze sesedl ze sedla, což je podstatný rozdíl, a nesplnil tak příkaz vyplývající z příkazové značky Jiný příkaz s textem Cyklisto, sesedni z kola… Z uvedeného ustanovení tedy naprosto jasně plyne, že (…) cyklista je povinen z kola sesednout a kolo vést,“ stojí si za svým úředník Jan Sadi.

Ombudsman Blesku: Případ se měl posuzovat individuálně…

K tomuto zajímavému případu se vyjádřil renomovaný pražský advokát Jan Černý. „Pokud budeme případ posuzovat přísně právně, potom má městská policie, potažmo úřad pravdu. Autor právní normy měl u příkazové značky Cyklisto, sesedni z kola opravdu záměr, aby šel cyklista tento úsek pěšky. Podle mého názoru se měl případ ale posuzovat zcela individuálně,“ hodnotí hned na začátku Jan Černý.

„Jednalo se o muže vyššího věku, který už tím, že sesedl a jel pouze na jedné šlapce, projevil vůli značku respektovat, rozhodně ji neignoroval. Pouze si ne zcela dobře vyložil její význam. Čekal bych, že staršímu muži strážníci právě toto osvětlí, a protože ho přistihli poprvé, mohlo to skončit domluvou, tedy bez pokuty. A protože věc pokračovala až do správního řízení, mohl to podobně vyřešit úřad,“ míní dále Černý.

Jan Černý se vyjádřil i k výši pokuty, která se nezdála právě panu Vantuchovi: „Co se týká samotné pokuty, ta je opravdu ve správním řízení vyšší. Tam tedy problém nevidím až na to, jak jsem zmínil, že já bych ji vůbec neukládal.“

Zaplacená pokuta znamená souhlas

Blesk také zajímalo, zda má pan Vantuch ještě šanci nějak situaci dále řešit. „Tím, že pokutu zaplatil, vyjádřil s rozhodnutím souhlas. A další možné právní kroky pokládám v tomto případě za kroky v rovině teoretické a kromě toho, jak jsem uvedl již na začátku, bylo to sice posuzováno přísně právně, ale podle práva,“ uzavřel Jan Černý.

Fotogalerie
5 fotografií