V pondělí bude vařit právě Lenka Kořínková. Herečka, lektorka angličtiny, autorka ojedinělého způsobu stravování a několika bestsellerů do menu zařadila celý svůj den – od snídaně až po večeři – a snaží se seznámit své hosty s dělenou stravou. Pochopí to ale její mladší hosté, kteří se stravují na základě vědeckých poznatků? Herečku nezajímají jejich logicky znějící argumenty a vědecká zdůvodnění, chce jen, aby člověku bylo po jídle dobře.

Jak to Lence půjde v kuchyni? „Já vůbec nevařím,“ přizná se. „Vůbec nedělám žádný domácí práce, nic. Mě to nebaví, takže jsem si život zařídila tak, že to nedělám,“ směje se. Nebude ji bavit ani chystání soutěžních pokrmů a pídí se po asistentech – ti, co by za ni krájeli, míchali a dále. Ti ovšem v pravidlech Prostřeno! nejsou. Jak dopadne první setkání? Kdo Lenku pozná, kdo se lekne? A proč? A co hosté řeknou na její zdravé pokrmy? Někteří měli o menu jiné představy, někoho zase zarazí australský způsob servírování „naber si sám“… a jiné zase zklame, že si herečka byt vypůjčila a nezve své hosty „do svého“.

V úterý své spolusoutěžící přivítá Linda Štěpničková (44), bývalá modelka, která je známa spíš pod uměleckým jménem DJ Ladida, ve svém pražském bytě. Vsází na lehké menu protkané spoustou nápadů. Docela si láme hlavu s tím, jak nasytit Lenku, která nejí maso a vyhýbá se laktóze a lepku, ale také jediného muže tohoto týdne, Libora, který je podle všeho veganem – nejí nic živočišného. Většinu chodů tedy Linda připravuje ve dvou variacích. Nástřel menu zní na papíře velmi lákavě a hosté jsou zvědaví, jak se Lindě povede.

Lenka u ní bude chtít pít polévku z talíře. „Je to úplně jinej dotek jídla,“ vysvětluje své pohnutky. Komu to bude vadit – a mají do toho ostatní vůbec mluvit, jak ostatní jídlo konzumují? Linda žije tady a teď – takže dnes s přítelkyní, kterou našla na seznamce. Lenku Kořínkovou to děsí, protože to považuje za katastrofální, jak lidstvo dopadlo, že ztratilo kontakt.

VIDEO: Úterní Prostřeno!: Lenka Kořínková pije polévku

Video
Video se připravuje ...

Úterní Prostřeno!: Lenka Kořínková pije polévku. 

Ve středu předvede svůj kuchařský um výživová poradkyně Helena. Ta moc dobře ví, o čem takové hubnutí je. Prosazuje názor, že pokud chce někdo skutečně zhubnout, měl by si podle ní udržet štíhlost po celý život, střídmě se stravovat a nemít váhové a jídelní výkyvy. Helenino menu tak bude inspirativní ukázkou pro všechny, kteří by chtěli mít figuru jako ona. Myslí i na ty, kteří maso ani živočišné produkty nejí – místo hovězího vývaru bude polévka krémová a závidět ji budou i masožravci.

Lenka hodnotí Helenčin předkrm velkou pochvalou. Chce se salátem u Heleny bydlet. Tak moc ji zaujal… Problém ovšem nastane u hlavního jídla. Lenka se bude dožadovat stejně velké porce jako Libor. To má opravdu takový hlad, nebo se jí jenom dotklo, že nedostala tolik jídla jako jediný muž u stolu? Nakonec si kopeček navíc získá. Ovšem sní to?

Čtvrteční hostitelka Kamila (34), specialistka podpory prodeje, místo lososového tataráčku nabídne těm, kdo nejí maso, avokádový tatarák. Libor to ocení. Až na kapary. Kdo je má rád a kdo ne? Linda předkrm nesní. Maso lososa považuje za nízké kvality nebo nečerstvé. Takže nejí. Jako hlavní chod Kamila nachystá trhané maso. A to pobaví Lenku Kořínkovou, protože trhané maso, to je prý prostě Kamila. Není ovšem jasné, jak to Lenka vlastně myslela…

Spolusoutěžící se o Kamile také dozví, že kdysi chtěla být modelkou, zatímco dnes je maminkou a zdravá strava a sport jsou pro ni koníčkem. Kdo ocení její „modelkovskou“ fotku a kdo ji naopak odsoudí? Největším kritikem je překvapivě DJka Linda, co drsně odsoudí její umístění – a to, že je takový snímek v místnosti, do které si pozvala své hosty. A to přitom na ní neukazuje vůbec nic… „Já bych se ji odvážila dát leda tak do ložnice,“ myslí si však muzikantka.

VIDEO: Čtvrteční Prostřeno!: Odvážná fotka

Video
Video se připravuje ...

Čtvrteční Prostřeno!: Odvážná fotka 

V pátek ukáže, co za plotnou dovede, nejmladší soutěžící tohoto týdne, podnikatel Libor (32). Zdravý životní styl bere vážně – s obchodním partnerem založil a rozjel rostlinný catering a spoluvlastnil restauraci. V posledních letech si z koníčka udělal profesi, začal se věnovat fitness a poradenství v oblasti rostlinné kuchyně a stal se osobním trenérem zaměřeným na silově-kondiční trénink. Na přípitek si připraví minerálku, kterou dávali Lence rodiče, když byla nemocná. Kamila bude přesvědčená, že stejně bude chutnat špinavá podlaha v nemocnici.

Také je čeká drink pro mikrobiom. Komu bude chutnat Liborova veganská paštika a objeví hosté, co v ní je za ingredience? Kdo ji považuje za nepoživatelnou a komu vadí marmeláda na povrchu? Dotknou se Libora výtky k jeho pokrmům? Tento mladý muž má totiž encyklopedický Liborův přístup k vaření a ne každému to vyhovuje…

Důležité ovšem je, jak dopadne bodování a kdo pod páteční pokličkou objeví výhru 60 tisíc. Kdo bude vítězem a kdo předá nejvíc relevantních informací o zdravém životním stylu? Objeví se i mezi zdravě se stravujícími pohodáři nějaký taktik? Těšte se každý všední den na FTV Prima v 17:50.
Fotogalerie
13 fotografií