Alžběta II. by mohla dávat lekce krizového managementu. Nejprve zakázala vojenské uniformy, aby si všichni truchlící mohli zachovat tvář, následně nakázala, aby si bratři William (39) a Harry (36) od sebe udržovali odstup. Oba princové sice kráčeli za rakví zesnulého dědečka, mezi nimi však šel jejich bratranec a nejstarší Alžbětin vnuk Peter Phillips (43), syn princezny Anny (70).

Že vztahy v rodině rozhodně nejsou idylické, naznačoval i zasedací pořádek v kapli během zádušní mše. Bratři nebyli usazeni do jedné lavice, ale seděli proti sobě, na metry daleko. Zatímco William seděl po boku své ženy Kate v lavici s Charlesem a jeho ženou Camillou, sám Harry, který byl bez doprovodu své těhotné ženy Meghan, seděl s hlavou sklopenou na protější straně. Byl v lavici vedle své tety, princezny Anny, které byl oporou její manžel, o několik míst od nich seděl sám princ Andrew, který je rozvedený.

Po skončení obřadu, poté, co kapli autem opustila královna Alžběta, ostatní truchlící monarchové odešli pěšky. Harry se připojil k Williamovi. Nejprve šla mezi nimi Kate, ta se potom vzdálila a bratři byli kamerami zachyceni v hovoru.

William a Harry se na veřejnosti poprvé objevili společně po více než roce. Naposledy, ještě za šťastnějších časů pro královskou rodinu, bok po boku v březnu oslavovali Den Commonwealthu. Zároveň se jedná o první setkání od skandálního rozhovoru Harryho a Meghan s Oprah Winfreyovou (67), ve kterém manželé mj. pošpinili královskou rodinu a obvinili ji z rasismu.

PŘÍMÝ PŘENOS Z POHŘBU PRINCE PHILIPA (†99) SLEDUJTE ZDE.

Fotogalerie: Pohřeb prince Philipa (†99): Manévry…
401 fotografií

Williama se jistě dotklo i to, když si Meghan stěžovala, že ji jeho manželka Kate (39) rozplakala. To vše se navíc vysílalo a řešilo už v době, kdy Philip ležel ve špitále a rodina se začínala připravovat na nejhorší...

Znovu za rakví

Harry už tehdy přiznal, že je mezi ním a Williamem propast. Dědečkův pohřeb tak mohl být příležitostí k opětovnému sblížení, nebo naopak k dalšímu odcizení. Ostatně to není poprvé, co společně šli za rakví. Smutnou zkušenost už mají z pohřbu matky princezny Diany (†36), když jim bylo pouhých 13 a 15 let. Bok po boku kráčeli ale i za rakví prababičky královny matky Alžběty (†101). „Peter Phillips chlapcům velmi pomáhal, když Diana zemřela, a proto si myslím, že to pro ně bude dobré,“ uvedl odborník na královskou rodinu Hugo Vickers. „Princ Philip a královna celý život hráli roli usmiřovatelů, jsem si jistá, že by si to tak přál,“ dodal.

Na minutu přesný scénář pohřbu

12:00 - Přesun rakve ze soukromé kaple do vnitřní síně.

15:10 - Děkan z Windsoru pronese modlitby a odjede do kaple sv. Jiří.

15:15 - Vojáci se sešikují na horním nádvoří.

15:20 - Odvoz hostů, kteří nepůjdou v procesí, ke kapli sv. Jiří.

15:27 - Přijede Land Rover a spustí se hudba.

15:41 - Rakev bude vynesena z vnitřní síně a přítomní jí zasalutují. Rakev se naloží na Land Rover a procesí se seřadí.

15:44 - Spustí národní hymna a Bentley s královnou se zařadí na konec procesí.

15:45 - Procesí vyjde, vystřelí se čestné salvy.

15:53 - Land Rover s rakví dorazí ke kapli a královská rodina vstoupí dovnitř. Zbytek procesí zůstane venku.

16:00 - Celostátní minuta ticha.

16:01 - Rakev se postaví na katafalk, čímž začne obřad.

VIDEO: Majetek britské královské rodiny: Opravdu jsou to boháči? Nebo je to jinak?

Video
Video se připravuje ...

Majetek britské královské rodiny: Opravdu jsou to boháči? Nebo je to jinak? Videohub

Fotogalerie
93 fotografií