O tom, že Alžběta II. prince Philipa milovala celým svým srdcem, není pochyb. V roce 1947 si „vydupala“ svatbu s princem řeckým a dánským, podle jejích rodičů zcela nevhodným adeptem na post manžela následnice trůnu, a strávili spolu neuvěřitelných 73 let ve spokojeném manželství. I v jeho posledních chvílích mu jeho milovaná „Lilibeth“, jak ji láskyplně oslovoval, stála věrně po boku. Na věčnost se princ Philip odebral ve svém soukromém apartmánu na hradě Windsor v pátek 9. dubna, pouhé dva měsíce a jeden den před kulatými stými narozeninami.

Z noci ze čtvrtka na pátek se prý jeho zdravotní stav výrazně zhoršil, podle zdrojů Daily Mailu však odmítl převoz do nemocnice. Vévoda si totiž přál zemřít „ve své vlastní posteli“ a „podle svých vlastních podmínek“. I tak to ovšem byla smrt náhlá a nečekaná…

„Několik posledních týdnů Philip strávil v nemocnici a během nich netoužil po ničem jiném, než aby se dostal domů. Operovali mu sice srdce ve snaze přidat mu nějaký ten čas navíc, možná s ohledem na blížící se sté narozeniny, ale na tom mu opravdu nezáleželo. Rozhodně ale nechtěl zemřít v nemocnici.“

VIDEO: Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno. Blesk

Princ Charles (72), prvorozený syn Philipa a Alžběty a zároveň budoucí král Anglie, Windsor v posledních dnech často navštěvoval, je tedy pravděpodobné, že se ještě stihl s otcem rozloučit. Nebyl ovšem prvním, kdo přispěchal vyjádřit soustrast truchlící mamince. Tím se stala „černá ovce rodiny“, princ Andrew (61), jenž se kolem 10:40 objevil před zadním vchodem zámku, kde byly soukromé komnaty Alžběty a Philipa. V 11:15 dorazil další člen rodiny, se vší pravděpodobností princ Edward (57). A až poté Charles.

Zpráva o Philipově smrti byla poté, co ji potvrdil královský lékař a informace byla sdělena všem členům královské rodiny, předána předsedovi vlády a příslušným vládním orgánům, a to prostřednictvím jednoduché zprávy: „Forth Bridge is down“. To byl kód znamenající smrt vévody z Edinburghu.

Zdroj blízký Charlesovi řekl, že následník trůnu byl skutečně vděčný za to, že on a jeho otec byli v posledních týdnech a měsících v kontaktu pravidelněji než kdy jindy - a že si „řekli všechno, co bylo třeba říct“. Jejich vztah byl totiž vždy velice vyhrocený. Charles o Philipovi dokonce ve své autobiografii napsal, že ho otec často zastrašoval, vysmíval se mu a byl k němu velice přísný.

Jak se zdá, na smrtelném lůžku došlo k odpuštění. „Možná to mezi nimi bývalo napjaté, ale v posledních letech tomu bylo spíš naopak. Panovala mezi nimi skutečná láska, náklonnost a porozumění,“ tvrdila osoba blízká královské rodině.

Fotogalerie
97 fotografií