VIDEO: Princ Philip. Kdo byl záhadný muž, který si vzal královnu, ale nebyl králem?

 

  • Princ Philip zemřel 9. dubna 2021 v ranních hodinách. Rodina však informaci o úmrtí zveřejnila až kolem 13. hodiny odpoledne. Minulý měsíc byl několik týdnů hospitalizován kvůli problémům se srdcem a dalším komplikacím, které veřejnosti zůstaly utajeny.
  • Zaměstnanci Buckinghamského paláce krátce po zprávě o princově úmrtí zveřejnili na branách londýnského sídla smuteční oznámení.
  • Vévoda z Edinburghu, jak zní Philipův oficiální titul, byl přes 73 let manželem britské královny Alžběty II. (94). Měli spolu čtyři děti, z nichž následníkem trůnu je princ Charles (72). Seznámili se, když mu bylo 13 let, a to na svatbě jeho bratrance. O pět let později se uviděli znovu na půdě královské námořní akademie v Dartmouthu, kde Philip studoval. Zde přeskočila jiskra, po celou dobu druhé světové války si spolu poté dopisovali.
  • Philip pochází původem z Řecka. Narodil se na řeckém ostrově Korfu, odkud jeho rodiče uprchli kvůli válce do exilu, když mu byl jeden rok.
  • Princ Philip byl před sňatkem s Alžbětou II. členem šlesvicko-holštýnsko-sonderbursko-glücksburské dynastie, která zahrnuje královské rodiny Dánska, Řecka a Norska.
  • Vévoda z Edinburghu nestál jen po boku královny. Sám se během svého života aktivně zapojil do spolupráce s více než 800 organizacemi.
  • V roce 1996 navštívil Philip s Alžbětou i Českou republiku.
  • Philip zemřel na 16. výročí svatby svého syna prince Charlese a jeho ženy Camilly (72), vévodkyně z Cornwallu.

ZEMŘEL PRINC PHILIP (†99)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
19:45
10. 4. 2021

Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství o úmrtí britského prince Philipa.

 
19:30
10. 4. 2021

Ze svého sídla Highgrove House vzdal hold svému zesnulému otci, princi Philipovi, princ Charles. V úvodu řeči uvedl, že vévoda z Edinburghu sloužil své zemi dlouhých sedmdesát let, kdy stál oddaně po boku královny a věrně sloužil celé zemi. „A jak si dokážete představit, mně i mé rodině můj otec nesmírně chybí,“ uvedl princ z Wallesu podle informací britského deníku The Sun s tím, že ví, že by byl jeho otec hluboce dojat, kolik lidí nejen z Velké Británie, ale i z ostatních zemí Britského společenství s královskou rodinou sdílí smutek. „A můj drahý tatínek byl velmi výjimečný člověk, o kterém si myslím, že by byl především nadšen reakcí a dojemnými věcmi, které se o něm říkají, a právě z tohoto důvodu jsme my, má rodina, za to všechno hluboce vděční,“ uvedl Charles s tím, že právě podpora lidí jim pomáhá překonat tuto smutnou dobu.

 
19:02
10. 4. 2021

Podle informací britského deníku Daily Mirror mluvčí Buckinghamského paláce v sobotu potvrdil, že princ Harry se zúčastní pohřbu prince Philipa. Do Anglie však přiletí sám. Vévodkyně ze Sussexu prý uposlechla rad lékařů a kvůli těhotenství nepodnikne mnohahodinový let z Kalifornie do Anglie.

 
18:48
10. 4. 2021

V čele smutečního průvodu v sobotu 17. dubna podle informací britského deníku The Sun půjde princ Charles. Smuteční průvod, který půjde za rakví prince Philipa, má dojít ke kapli sv. Jiří na hradě Windsor v 15 hodin a následovat bude národní minuta ticha na počest vévody z Edinburghu. Po minutě ticha bude zahájena bohoslužba.  

 
18:35
10. 4. 2021

Královna Alžběta podle informací britského deníku Daily Mirror schválila plány pohřbu jejího zesnulého manžela, prince Philipa. Pohřeb vévody z Edinburghu proběhne v sobotu 17. dubna.  Pohřeb zahájí smuteční průvod, který bude trvat osm minut. Průvod půjde za rakví s princem Philipem od vstupní brány do hradu Windsor až do kaple sv. Jiří. Po celé trase budou stát příslušníci armády. Hold při průvodu princi Philipovi vzdají zástupci královského námořnictva, královské námořní pěchoty, královského letectva, 4. prapor, královský regiment Skotska a vojenští rytíři ve Windsoru.  Jakmile bude průvod u konce, Británie na minutu utichne. Začne národní minuta ticha. Kromě členů královské rodiny se smutečního průvodu účastní dva komorníci, členové jeho osobní ochranky a dvě pážata. Zároveň hradem Windsor zazní salvy. Celý pohřeb se bude držet v souladu s restrikcemi kvůli pandemii koronaviru.

 
17:56
10. 4. 2021

Památku prince Philipa uctili dvěma minutami ticha před utkáním fotbalisté klubu Birmingham City a Stoke City. Na tribuně stadionu St. Andrew´s byla promítnuta podobizna zesnulého vévody z Edinburghu.

 
16:46
10. 4. 2021

Pohřeb prince Philipa by podle královských odborníků Penny Junorové a Richarda Fitzwilliamse mohl být pro prince Harryho příležitostí, jak spravit pochroumané vztahy s rodinou. Junorová uvedla, že pevně věří, že se rodina dá kvůli královně dohromady. „Harry tam nepochybně bude chtít být a tohle by mohlo zahájit proces, který by mohl pomoci spravit současnou královskou roztržku,“ uvedl Fitzwilliams pro britský deník The Sun.   

 
15:30
10. 4. 2021

Lidé kromě květin zanechávají i vzkazy a dopisy. V jednom z ručně psaných dopisů  stojí: „Drahá královno, nedokážu si představit, jak se právě teď cítíš, a nebudu předstírat, že znám ztrátu, kterou prožíváš.“

 
15:07
10. 4. 2021

Fronta se tvoří u Buckinghamského paláce, kam lidé neustále přicházejí, aby tam položili květiny za zesnulého prince Philipa. Pietní místo vzniklo také u hradu Hillsborough či hradu Windsor. 

 
14:41
10. 4. 2021

Obrovský zármutek nad smrtí prince Philipa vyjádřil námořní důstojník Tony Radakin. Admirál uvedl, že princ Philip měl silnou povahu, byl horlivý a měl velké kouzlo. Poznamenal, že vévoda z Edinburghu měl s námořnictvem úzké vazby celý svůj život. „Jeho spojení s námořní službou trvalo celý jeho život, od jeho evakuce z Řecka v HMS Calypso ve věku pouhých osmnácti měsíců, až po jeho poslední veřejné angažmá na přehlídce Royal Marines v Buckinghamském paláci v roce 2017,“ řekl o zesnulém manželovi královny Alžběty. „Jeho ryzí empatie, náklonnost a angažovanost v královském námořnictví rezonovala v nás všech," dodal Radakin.

 
14:27
10. 4. 2021

Památku prince Philipa uctili dvouminutovým tichem fotbalisté před zahájením zápasu anglické Premier League mezi Manchester City a Leeds United na stadionu Etihad Stadium v Manchesteru.

 
14:17
10. 4. 2021

Princ William, vévoda z Cambridge, nevystoupí na předávání filmových cen BAFTA. Vnuk zesnulého prince Philipa měl v sobotu vystupovat v předem nahraném rozhovoru s návrhářkou kostýmů Jenny Beavanovou a vizážistkou a vlasovou designérkou Sharon Martinovou. V rozhovoru měl s oběma hovořit ohledně natáčení během pandemie koronaviru. Zároveň měl v neděli mít projev prostřednictvím videa. Kvůli úmrtí vévody z Edinburghu však svou účast zrušil.

 
14:08
10. 4. 2021

Kondolenci vyjádřila i královna Ranija, manželka jordánského krále. Prince Philipa popsala jako „ustavičnou oporu“ pro svou choť královnu Alžbětu. Královna Ranija v rozhovoru pro ITV popsala, jaké to je být vdaná za krále. „Být vdaná za někoho, kdo je pod tak velkým tlakem, znamená, že musíte udělat cokoliv, abyste se pokusili ten tlak zmírnit.“

 
13:29
10. 4. 2021

 Na hrad Windsor v sobotu krátce před polednem přijel hrabě z Wessexu Edward (57), aby podpořil svou matku královnu Alžbětu v těžké chvíli. Hrabě, který na hrad přijel se svou chotí, s matkou strávil asi hodinu a posléze hrad opustil. Manželka Edwarda Sophie z auta promluvila k novinářům, kterým měla říci: "Královna byla úžasná." Královnu na hradě Windsor měl navštívit i princ Andrew, který přijel ještě před princem Edwardem. Jako poslední na Windsor přijel princ Charles

 

 
13:22
10. 4. 2021

Na počest zesnulého prince Philipa v sobotu odpoledne se po celé Británii rozezněly salvy. Jednačtyřicet ran bylo vypáleno ze zbraní v Londýně, Edinburghu, Cardiffu, Belfastu a řadě dalších měst. Salvy byly vypáleny i z kanonů v Gilbrataru a z královských vojenských lodí na mořích. Podobné salvy byly vypáleny po smrti královny Viktorie, která zemřela v roce 1901, a rovněž po skonu někdejšího ministerského předsedy Winstona Churchilla v roce 1965.

 
13:11
10. 4. 2021

Svou kondolenci vyjádřil i exprezident Spojených států amerických Donald Trump, který se s princem Philipem setkal během svých let působení v úřadu prezidenta hned dvakrát. Philipovu smrt označil za „nenahraditelnou ztrátu pro Velkou Británii.“ Vévoda z Edinburghu podle něj „definoval britskou důstojnost a milost.“

 
12:59
10. 4. 2021

Květiny lidé podle informací britského deníku The Sun nosí i k sídlu Mon Repos na řeckém ostrově Korfu, kde se princ Philip 10. června v roce 1921 narodil.

 
12:50
10. 4. 2021

Přáním prince Philipa, vévody z Edinburghu, podle informací britského deníku Daily Mail bylo to, aby měl pohřeb s minimálním rozruchem. Přál si, aby byl jeho pohřeb podobný tomu, jaký měla královna matka. Nicméně do příprav pohřbu zasáhla pandemie koronaviru. Posledního rozloučení by se tak mělo zúčastnit pouze třicet lidí. S jistotou by se pohřbu mělo zúčastnit osm nejstarších členů královské rodiny, kterými jsou princ William s manželkou Kate, princ Edward s manželkou Sophií, princ Charles s manželkou Camillou, princezna Anna a samozřejmě královna Alžběta. Zdali se pohřbu, který by měl proběhnout po osmidenním královnině smutku, tedy v sobotu 17. dubna, zúčastní i jeho pravnoučata, zatím není jasné.

 
12:25
10. 4. 2021

Hold zesnulému princi Philipovi vzdala Austrálie. Na jeho počest na nádvoří parlamentu v Canbeře bylo vypáleno jednačtyřicet salv. Vlajka na budově parlamentu visí na půl žerdi.

 
11:52
10. 4. 2021

Královská rodina na své oficiální stránce na sociální síti Twitter sdílela část dojemného proslovu, jejž královna Alžběta II. pronesla při zlatém výročí svatby s princem Philipem v roce 1997.

„On (Philip) je jednoduše mojí silou a zůstal jí po všechny ty roky, a já, celá jeho rodina a tato a mnoho dalších zemí mu dlužíme víc, než by si kdy nárokoval, nebo bychom si to kdy vůbec uvědomili.“

 
11:17
10. 4. 2021

Philipova rakev bude po smrti královny přemístěna, aby mohli strávit věčný odpočinek spolu. Po pohřbu přibližně za týden bude Philip uložen v královské kryptě v kapli svatého Jiřího ve hradu Windsor. Po smrti královny bude pak rakev s ostatky přesunuta a uložena po boku královny a dalších blízkých příbuzných v pamětní kapli Jiřího VI., královnina otce.

 
10:40
10. 4. 2021

Sledujte v přímém přenosu dění před Buckinghamským palácem v Londýně, který stáhl vlajku na půl žerdi a kde se očekávají davy truchlících, a to i na dalších místech - třeba zámku Windsor, kde Philip zesnul!

 
10:09
10. 4. 2021

„Královna bude bez prince Philipa zcela ztracená, znamenal pro ni celý svět,“ tvrdí Lady Myra Butter, sestřenice vévody z Edinburghu. Nikdo jiný jeho pozici nedokáže zastat, doplnila.

 
9:33
10. 4. 2021

Podle médií vévoda z Edinburghu odmítl návrat do nemocnice, když se jeho zdravotní stav zhoršil. Chtěl zemřít v klidu doma, což se mu také splnilo. Královna Alžběta II. strávila Philipovy poslední chvíle s ním na smrtelné posteli.

 
9:00
10. 4. 2021

Poslední fotky prince Philipa (†99) před smrtí: Manžel britské královny Alžběty II. se na veřejnosti ukázal naposledy v polovině března, kdy byl propuštěn z nemocnice. Tam prodělal plánovaný srdeční zákrok. Týdny v nemocnici ho však znatelně poznamenaly.

 
8:31
10. 4. 2021

Prince Philipa uctí v poledne čestnou salvou na několika místech ve Velké Británii a Gibraltaru. Hromadným výstřelem byli v minulosti uctěni i královna Viktorie a Winston Churchill. Britská armáda na vojenské základně v Londýně použije ty samé zbraně, jimiž v minulosti vzdávala hold při svatbě prince Philipa s Alžbětou.

 
7:59
10. 4. 2021

Princ Philip z pověření Alžběty II. zejména dohlížel na královskou rodinu. Ta mu ale v posledních týdnech dělala kvůli Harrymu a Meghan pořádné vrásky. Podle odborníka na britskou královskou rodinu Kamila Rodana bude na jeho pohřbu pořádné dusno, až se všichni setkají osobně. Může se stát, že jim smrt Philipa bude rodina dokonce zazlívat! Více čtěte zde:

Podcast: Dusno na pohřbu Philipa (†99) kvůli Harrymu a Meghan. Jeho smrt jim rodina možná vyčte, řekl odborník.

 
7:43
10. 4. 2021

Princ Philip (†99) byl ženatý s královnou Alžbětou II. (94) více než 70 let, díky čemuž se stal „služebně nejstarším“ partnerem vládnoucího monarchy a také nejdéle „sloužícím“ manželským partnerem v historii britských panovníků. Podívejte se na jeho život v obrazech:

Královský život prince Philipa (†99): Kvůli Alžbětě (94) se všeho vzdal!

 
7:32
10. 4. 2021

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan by museli nejméně do pětidenní karantény, pokud by ze Spojených států přiletěli do Británie na pohřeb prince Philipa, napsal list The Guardian. Dvojice zatím neoznámila, zda se jeho pohřbu zúčastní. Někteří komentátoři mají za to, že Harry z Kalifornie, kde dvojice žije, přicestuje sám.

Podle současných nařízení britské vlády musí každý, kdo do Anglie přicestuje, zůstat v karanténě po dobu deseti dní. Karanténu lze zkrátit na pět dnů, pokud si cestující po jejich uplynutí zaplatí za test na covid-19 a pokud ten vyjde negativně. Vzhledem ke statusu královské rodiny se spekuluje o tom, že by Harry mohl dostat ze zmíněných omezení výjimku.

 
7:12
10. 4. 2021

Svíčky a květiny u Buckinghamského paláce.

 
6:51
10. 4. 2021

Úmrtí prince Philipa zasáhlo i státy Commonwealthu. Vlajky na půl žerdi visí i v Austrálii a Kanadě.

 
6:30
10. 4. 2021

Dobré ráno, smrt prince Philipa zasáhla celý svět. Takto dnes vypadají titulní stránky předních světových listů.

 
22:59
9. 4. 2021

Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství o úmrtí britského prince Philipa. Další informace vám nabídneme v sobotu ráno.

 
22:25
9. 4. 2021

Philipovi potomci, princezna Anna a princ Edward, v předtočených rozhovorech uctili památku svého otce. "Bez něj bude život úplně jiný," prohlásila Anna. "Budeme na něj vzpomínat za to, co udělal ve svém veřejném životě pro všechny organizace, které podporoval a ovlivňoval, a samozřejmě jako můj otec a manžel mé matky a za veškerou práci, kterou udělal pro rodinu - tam ze všeho nejvíc," doplnil Edward.

 
21:27
9. 4. 2021

I přes setmění je před sídly královské rodiny stále živo. Tisíce Britů kondolují v reakci na smrt prince Philipa, jenž zemřel dnes ráno ve věku nedožitých 100 let.

 
21:14
9. 4. 2021

Anglický fotbalový klub Watford vzdal Philipovi hold na domovském stadionu Vicarage Road.

 
21:01
9. 4. 2021

Královská rodina otevřela online kondolenční knihu pro prince Filipa. Soustrast pozůstalým můžete vyjádřit i vy!

 
20:56
9. 4. 2021

Pocta britskému princi Philipovi se promítá na velkoplošné obrazovce na náměstí Piccadilly Circus v Londýně.

 
20:51
9. 4. 2021

Truchlící se schází i před hradem Windsor. Zde princ Philip 9. dubna v pátek ráno naposledy vydechl.

 
20:42
9. 4. 2021

Davy truchlících lidí se schází před Buckinghamským palácem a na místě pokládají květiny na počest zesnulého prince. Královská rodina však veřejnost žádá, aby lidé zůstali kvůli pandemii ve svých domovech, a peníze, které utrácejí za květiny, raději poslali vybraným charitativním organizacím.

 
20:38
9. 4. 2021

Britské televizní stanice zrušily vysílání naplánovaných pořadů. Všechny dnes večer divákům připomínají zesnulého vévodu z Edinburghu.

 
20:31
9. 4. 2021

„Mnoho důležitých událostí v novodobých dějinách vaší země souvisí se jménem Jeho královské Výsosti,“ uvedl ruský prezident Vladimír Putin ve svém prohlášení.

 
20:30
9. 4. 2021

„Život bez něj bude úplně jiný,“ vyjádřila svůj hluboký smutek dcera prince Philipa a královny princezna Anna (70).

 
20:20
9. 4. 2021

Princ Philip zemřel v poklidu na hradě Windsor. Podle zdroje z královského paláce se mu tak splnilo poslední přání „pokojně zemřít doma ve své posteli“, protože „nechtěl žádný rozruch“. (zdroj: The Sun)

 
20:16
9. 4. 2021

Bývalý americký prezident Barack Obama se přidal do řady kondolujících, kteří vzdali hold zesnulému Philipovi. „Svým výjimečným příkladem jeho královská výsost princ Philip dokázal, že skutečné partnerství má prostor jak pro ambice, tak pro nezištnost - vše ve službách něčeho většího... Naše myšlenky směřují k Jejímu Veličenstvu královně, královské rodině a Britům,“ uvedl na twitteru.

 
20:13
9. 4. 2021

Britský ministr Boris Johnson se vyjádřil ke smrti manžela královny Alžběty. Na odpoledním shromáždění s nejvyššími představiteli řekl, že je dnešek pro jejich zemi smutným dnem a že na královskou výsost bude vzpomínat s hlubokou úctou, jak uvádí britský The Mirror.

 
20:05
9. 4. 2021

Datum pohřbu dosud královská rodina nezveřejnila. Podle informací deníku Daily Mail se ale předpokládá, že k poslednímu rozloučení s princem Philipem dojde v sobotu 17. dubna.

 
19:59
9. 4. 2021

Americký prezident Joe Biden vyjádřil královské rodině svoji upřímnou soustrast. „Jménem všech obyvatel Spojených států vyjadřujeme hlubokou soustrast Jejímu Veličenstvu královně Alžbětě II., celé královské rodině a všem lidem ve Spojeném království po smrti Jeho královské výsosti prince Filipa, vévody z Edinburghu.“

 
19:30
9. 4. 2021

Meghan a Harry vzdali hold zesnulému princi Philipovi. Na webových stránkách jejich organizace Archewell se objevilo následující: V láskyplné vzpomínce na Jeho královskou výsost vévodu z Edinburghu. Děkujeme za Vaše služby... Budete velmi postrádán.

 
18:15
9. 4. 2021

V Británii s úmrtím prince Philipa odstartovala operace Forth Bridge. Co tajný kód, na kterém se podílel sám manžel královny Alžběty, znamená? To se dozvíte přímo ZDE!

 
16:10
9. 4. 2021

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal v pátek dne 9. dubna 2021 kondolenční dopis Alžbětě II., královně Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.

Vaše Veličenstvo,

s hlubokým zármutkem jsem se dozvěděl o skonu Jeho královské Výsosti vévody z Edinburghu.

Před nedávnem jsme si připomínali 25 let od Vaší návštěvy Prahy, kdy jsem měl možnost se s Vámi a Vaším manželem, princem Philipem, osobně setkat. Byla to pro mě tenkrát mimořádná čest. Prince Philipa jsem vždy považoval za jedinečnou osobnost, která svým šarmem, noblesou a intelektem reprezentovala Velkou Británii v tom nejlepším smyslu slova. Jeho celý život je svým způsobem neuvěřitelnou kronikou moderních dějin nejen Velké Británie, ale celé Evropy. Jsem přesvědčen o tom, že jeho výjimečný odkaz bude v našich srdcích žít i nadále.

Vaše Veličenstvo, dovolte mi, abych jménem svým i jménem občanů České republiky vyjádřil Vám, rodině i britským občanům upřímnou soustrast.

S úctou Miloš Zeman

prezident České republiky

 
15:58
9. 4. 2021

Zatímco se rozjely přípravy na pohřeb, královna by měla zahájit osmidenní smutek za zesnulého manžela, s nímž by v listopadu oslavila čtyřiasedmdesát let od svatby.

 
15:53
9. 4. 2021

Svůj hluboký zármutek nad ztrátou otce dal najevo také princ Charles. Oficiální twitterový účet prince Charlese (72) a jeho manželky Camilly (73) sdílel rovněž černobílý snímek prince Philipa se stejným smutečním oznámením. 

 
15:50
9. 4. 2021

Slova zjevně jen těžko hledají vnuk prince Philipa William (38) s manželkou Kate (39). Na jejich oficiálním instagramovém profilu se objevila černobílá fotografie prince Philipa v sekci Instastories s odkazem na oficiální Instagram královské rodiny.

 
15:40
9. 4. 2021

Princ Philip zemřel v den 16. výročí sňatku syna prince Charlese a vévodkyně z Cornwallu Camilly. Více čtěte ZDE!

 
15:26
9. 4. 2021

„Harry udělá absolutně všechno, co je v jeho silách, aby se dostal zpět do Británie a mohl být se svou rodinou,“ tvrdí prý zdroj britského Daily Mailu. Znamená to snad, že se Harry dočasně vrátí zpět do vlasti? Ale co jeho žena Meghan, která je těhotná? Více informací najdete v samostatném článku.

 
15:21
9. 4. 2021

Smutek zavládl v celé Británii. A ačkoliv vše komplikuje situace spojená s koronavirem, jistě se budou všichni chtít s milovaným vtipálkem Philipem naposledy rozloučit. Chystá už královská rodina pohřeb? Všechny informace o tomto tématu najdete ZDE.

 
14:45
9. 4. 2021

Jak jsme se dozvěděli z oficiálního vyjádření Buckinghamského paláce, princ Philip zemřel již v ranních hodinách. Informace o jeho skonu byly ovšem zveřejněny až po obědě. Proč tomu tak bylo a proč královská rodina smutnou novinu pár hodin tutlala? To se dozvíte ZDE.

 
14:20
9. 4. 2021

Kromě samotné Alžběty truchlí i zbytek rodiny - na sociálních sítích již úctu, ač velmi stručně, vyjádřil Philipův syn Charles s chotí Camillou. Kdo další vyjádřil svůj smutek? Podívejte se do článku s reakcemi ZDE.

 
14:00
9. 4. 2021

Asi každého fanouška královské rodiny zajímá, jak vše prožívá samotná královna. Přece jen po boku Philipa prožila 73 let. Její tvář teď ale zřejmě veřejnost nějakou dobu neuvidí. Alžběta totiž podle všeho nyní zahájí tradiční osmidenní smutek, během něhož se odebere do ústraní a nebude vykonávat žádné státnické povinnosti. A co bude dál? Podrobnosti najdete ZDE.

 
13:35
9. 4. 2021

Smrt manžela Alžběty II. (94) prožívá samozřejmě nejvíce lid přímo v Británii. Buckinghamský palác v Londýně okamžitě stáhl vlajku na půl žerdi. Následně k němu začaly mířit davy truchlících. Dění okolo paláce sledujeme ŽIVĚ.

 
13:04
9. 4. 2021

„Její Veličenstvo královna s hlubokým zármutkem oznamuje smrt milovaného manžela, Jeho královské Výsosti prince Phillipa, vévody z Edinburghu. Jeho královská Výsost odešla pokojně dnes ráno na zámku Windsor,“ těmito slovy oznámila královská rodina smutnou odálost - princ Philip zemřel - o dva měsíce dříve, než by oslavil 100. narozeniny.