Milovaný muž ji opustil měsíc po svých 70. narozeninách. S návrhářkou, která tvoří například pro operní pěvkyni Dagmar Peckovou (60) nebo pro herečku Ilonu Svobodovou (60), spolu mají dceru Kláru.

Poslední roky bojoval s těžkou nemocí, které bohužel podlehl. Tak jako jeho velký životní kamarád Václav Havel (†75). „Obdivoval jsem ho jako člověka i jako dramatika,“ řekl Foll v roce 1989. „Zásadně mě ovlivnil svou velkomyslností, humorem, inteligencí a tolerancí,“ dodal, když na jaře před revolucí oslavoval Havlovo propuštění z vězení.

Po listopadu působil Foll jako dramaturg v Československé, později České televizi. Objevil se ale také v menších rolích například ve filmech Pavučina, Nemocný bílý slon, Kamenný most a Cena za štěstí.

Slavní vzpomínají

Karel Smyczek (71), režisér: „Poznali jsme se během studií. Byli jsme jedna krevní skupina. Hrál mi ve filmu Nemocný bílý slon. Jako předsedu redakční rady jsem obsadil Elmara Klose a členy tvořili filmoví publicisté. Honza jako respektovaný kritik nemohl chybět.“

Zlata Adamovská (61), herečka: „V paměti mi zůstane jako vzdělaný člověk s vysokou morálkou. Byl to bezva kamarád, hluboká studnice filmových vědomostí. Bez Honzy nám bude smutno.“

VIDEO: Dagmar Havlová: Letos budu bez dovolené, nechci přenášet zmutované viry!

Video
Video se připravuje ...

Dagmar Havlová: Letos budu bez dovolené, nechci přenášet zmutované viry! Hana Hoschlová, Lukáš Červený

Fotogalerie
6 fotografií