Loňský vítěz soutěže Muž roku David Kremeň se rozhodl „pomáhat a chránit“ i trochu jinak než „jenom“ jako policista. Na pár týdnů svou policejní uniformu nahradil zdravotnickou kombinézou, rukavicemi, respirátorem a štítem před pohledným obličejem. V Nemocnici Znojmo totiž pomáhá na covidovém oddělení ARO, tedy na anesteziologicko-resuscitačním. Ze všech svých kolegů se prý jako dobrovolník přihlásil jediný. Přestože by člověk měl možná dojem, že je Kremeň ze svého zaměstnání již patřičně otrlý a jen tak něco ho nerozhází, opak je pravdou.

„U policie jsem už viděl leccos, ale po první službě jsem odcházel z nemocnice se slzami v očích. Fakt jsem byl psychicky na dně, že jsem si musel doma otevřít lahvinku vína a odpočinout si,“ přiznal mladý muž, kterého se hlavně dotýkalo, když viděl pacienty ve věku svých vlastních rodičů, případně mladé pacienty. Celkově byl z nízkého věku nakažených lidí zaskočený. „Začátky proto byly krušné, špatně jsem to snášel. Můj obdiv mají holky na oddělení. Ony jsou v tom rok, já jsem tam měsíc a jsem úplně zničený.“

VIDEO: Hvězda Slunečné Karel Zima (49) po druhém očkování proti covidu: Vysmívá se konspirátorům.

Video
Video se připravuje ...

Hvězda Slunečné po druhém očkování proti covidu: Vysmívá se konspirátorům. Kisa Císařová

Tento druh nepřenosné zkušenosti by podle něj měl zažít každý, jelikož mnozí mají pocit, že si celý dopad pandemie dokážou představit jenom z reportáží v televizích a z ilustračních fotografií u novinových článků. Jenže to podle něj nestačí, a proto je v naší zemi stále velké množství takzvaných popíračů. „Přál bych si, aby všichni viděli, co zdravotníci v práci zažívají. Věřím, že by pak opatření 3R dodržoval každý,“ dodal Kremeň na akci v pražských Řeporyjích, kde místní občané spolu s klienty neurokliniky Armandi vysadili na obecní louce ovocný sad.

Kremeň mimochodem není jedinou tuzemskou celebritou, která se rozhodla přiložit ruku k dílu a která se v době, kdy kvůli pandemii viru covid-19 trpí naše zdravotnictví podstavem, nechala zaměstnat jako dobrovolník. Mezi další takové samaritány patří například moderátor Petr Vágner (43), jedna z hlavních tváří CNN Prima News i herečka Sarah Haváčová (30), jež zazářila v seriálu Profesor T. či v pohádce Škola princů.
Fotogalerie
31 fotografií