Organizátoři Českého lva od začátku počítali s přívalem kritiky, ale takovou smršť vzkazů na internetu od naštvaných lidí asi ne. Už během večerního přenosu se začaly v diskusích objevovat naštvané komentáře, jak je možné, že lidé nesmí vystrčit nos z domu, a filmaři to roztáčí v pražském Rudolfinu. „Já jsem lockdown chápala a dodržovala, ale po téhle akci už se mi ani trošku nechce ze sebe dělat blbce. My normální dřepíme doma, všude nosíme respirátory a páni herci si za těžké sponzorské peníze udělají tuto akci v této době?“ rozčilovala se např. paní Velichová.

Jako další z mnoha diskutujících se přidala i paní Žáková: „Jako pardon, ale Český lev je opravdu důležitý? Malí podnikatelé jsou zavření, ale ony se tady předávají v klídku ceny. Je mi jedno, že vstup byl pouze s negativním testem, tak to může otevřít i kadeřnice jen pro klientky s negativním testem,“ nadává stejně jako mnoho dalších. Nutno ale podotknout, že vládní restrikce filmaře a herce zasáhly natolik, že mnozí z nich si v posledním roce museli hledat jiná zaměstnání. Třeba samotný moderátor galavečera Václav Kopta (55) pracuje jako řidič autobusu v MHD.

Celý slavnostní ceremoniál se nicméně nesl v duchu poděkování záchranářům. Ceny tak předávali herci, kteří v minulosti hráli role zdravotníků a lékařů. Doplnily je rovněž význačné kapacity přímo z medicínských oborů. Pořadatelé tak jejich náročným profesím vzdali hold.

Do předávání Českých lvů se také opřel mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček (42). Vadilo mu, že prezident Miloš Zeman (76) loni kvůli kritice zrušil udělování státních vyznamenání, ale Lvi proběhnout mohli. „Smutný obrázek současnosti. Návrh uspořádat za přísných opatření připomínku státního svátku 28. října řada politiků a novinářů ostouzela. Když se koná filmová párty, je ticho,“ napsal ve svém vyjádření na sociálních sítích.

Pořadatelé: Nic jsme nepodcenili!

Tak přísné hygienické podmínky žádná společenská akce v Česku nepamatuje! Bez testu na koronavirus do Rudolfina nikdo nesměl. Negativní test opravňoval ke vstupu po změření teploty a bez doprovodu. „Mezi každou zkouškou přímého přenosu jsme chodby a sál dezinfikovali pomocí ozonovacího přístroje,“ řekla Blesku mluvčí Českých lvů Silvie Marková.

„Všechny nominované i předávající jsme několikrát prosili o přísné dodržování hygienických předpisů. K občerstvení byla na místě pouze voda a káva,“ doplnila. Ti, kterým mise v Rudolfinu skončila (např. dostali cenu), ihned odcházeli z budovy pryč.

Policie už věc prošetřuje

Pražská policie prověřuje, zda někteří z účastníků sobotního vyhlášení filmových cen Český lev neporušili vládní nařízení vyhlášená kvůli koronavirové pandemii. Na twitteru to dnes uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Na sociálních sítích se po skončení ceremoniálu v pražském Rudolfinu objevily fotografie, na kterých umělci postávají v těsných hloučcích kolem stolků před budovou, kouří a povídají si. Nemají na sobě respirátory ani nanoroušky.

Že se policisté případem zabývají, potvrdil ČTK policejní mluvčí Jan Rybanský, podle kterého se o případu dozvěděli z médií. "Věc již prověřujeme a v případě zjištění podezření na nerespektování vládních nařízení, toto oznámíme příslušnému správnímu orgánu," uvedl mluvčí. Další podrobnosti policie nesdělila, prověřování je podle ní v počátcích.

VIDEO: Jak bude vypadat Český lev? Letos je vše jinak! Rudolfinum zhasne!

Video
Video se připravuje ...

Jak bude vypadat Český lev? Letos je vše jinak! Rudolfinum zhasne! David Turek, Jan Jedlička

Fotogalerie
129 fotografií