Sex, téma třaskavé v jakékoli době. V 19. století i dříve, kdy ženám bývaly přisouzeny podřízené role, nebo v 21. století, kdy padají tabu a o sexuálním životě se mluví i u nedělního oběda. Jaký milostný život prožívali naši předkové? A skutečně byla Božena Němcová v sexu tak pokroková? Podle části historiků na svůj milostný apetit dokonce dojela. Co začalo záněty, skončilo rakovinou děložního čípku, k níž se přidala tuberkulóza... Jedna z nejvýznamnějších literátek našich dějin v důsledku toho 21. ledna 1862 zemřela v bývalém pražském domě U tří lip, dnešní ulici Na Příkopě 14, ve věku pouhých 41 let... O životě jejím a jejích současníků dodnes vládne řada mýtů. Jak tedy dováděli naši prapředkové?

Seriál je jenom fikce!

Jaký byl skutečný sexuální život velké spisovatelky, dnes nikdo neví. „Scénář s chytlavými sexuálními momenty je jen fikce,“ řekl Blesku sexuolog Zlatko Pastor. „Němcová i přesto byla svobodomyslná žena s liberálními názory, což se mohlo odrážet i v jejím intimním životě. V době sešněrované maloměšťáckou pruderií, proti které brojila, většina žen takto nežila, neboť se tomu nedokázaly vzepřít. A ani morálka oné doby jim to nedovolila,“ pokračuje. Zamýšlí se i nad tím, jaká by Němcová byla dnes. „Třeba by do noci seděla u notebooku a chrlila jednu pokleslou telenovelu za druhou, měla by dvě děti po asistované reprodukci a na sex ani pomyšlení...“ popouští uzdu fantazii.

VIDEO: Božena Němcová. Hořký konec největší české spisovatelky a velmi nekonvenční ženy  

Utajené radovánky

Odborníci se shodují, že lidí střídajících partnery a užívajících si sexu, bylo dost v každé době. Většina toho ale zůstávala skryta. „V době, kdy Němcová žila, sex určitě nebyl až takovým tabu, jak bychom si mysleli. Svědčí o tom i tehdy narůstající počty nemocných pohlavně přenosnými chorobami. Většina odborníků se přiklání k tomu, že i Bedřich Smetana žijící ve stejné době zemřel na syfilis,“ připomněl sexuolog Pavel Turčan, podle něhož nebyl sex takovým tabu ani 100 až 150 let před érou Němcové. „Sama »dobrá společnost« žila často ještě bouřlivěji než prostý lid. Více byla tolerována promiskuita mužů. Žen, které dokázaly jít v tomto svou cestou, bylo méně,“ uvedl pro Blesk.

Zábava pro chudé? Nikoliv!

Také teorie, že sex byl především zábavou pro chudé v časech, kdy příliš jiných možností odreagování nebylo, je prý nesmysl. Stejný mýtus ostatně popisoval i období normalizace. „Že bychom se socialismem prosouložili a propili, je často používané klišé,“ tvrdí Pastor. Turčan dodává: „Běžné ale bylo, že v době normalizace lidé začínali hlavně se zakládáním rodin a plozením potomstva mnohem dříve než dnes. Částečně v tom sehrával určitou roli i fakt, že nebylo moc možností pro budování kariéry.“ Blížila se vlna sexuální svobody, jíž zbrzdil až nástup HIV, u nás o něco později než na západě. „Sexualita byla a stále je něčím naprosto přirozeným, z biologického hlediska je to základní potřeba nutná k reprodukci. Jiná otázka je, zda pro její realizaci máte podmínky, vhodné partnery, odvahu, svobodu, chuť a potřebu, zda vás naplňuje, nebo je pro vás jenom nutné zlo,“ doplnil Pastor.

Dnes? Přesexualizováno!

Dnes je sex opravdu na programu den co den. Hovořilo se ale o něm i před lety, staletími či tisíciletími. To potvrzuje i autor knihy Sex v době temna (2015), historik Jaroslav Čechura. „Dříve se o sexu mluvilo na veřejnosti málo, ale mluvilo. Dnes je přesexualizováno. Je otázka, zda je lepší o něm nemluvit, nebo chrlit jeden nesmysl za druhým. Pulty stánků se prohýbají pod desítkami zaručených rad jak stoprocentně uspokojit toho druhého a dalšími nesmysly. Seriózní informace nemají prostor, musí se šokovat a provokovat,“ míní Pastor. Lišíme se tedy od svých předků? „V biologické podstatě prakticky v ničem. Pokrok nám dal svobodu, antikoncepci, léky na erekci a některé pohlavní choroby, liberální morálku a mnoho dalšího. Takže toho využíváme,“ dodal. 

Současnost by brala

Jakkoli to Němcová se sexualitou skutečně měla, dnešní možnosti žen by jí nejspíš vyhovovaly. „Jsou soběstačné a mají možnost si většinou plně určit svou životní dráhu a styl, včetně sexuality. Mnohé dnes dokonce zůstávají dobrovolně samy a na sex si vždy někoho najdou, nebo mají přítele či kamaráda »s výhodami«,“ řekl Turčan. „Přínosem všech změn je, že dnes prakticky téměř každý člověk i v oblasti sexuální může žít podle sebe, podle toho, kým se cítí být.“ S tím souhlasí i Pastor: „Ženy jsou svobodnější, emancipované, jejich chování a způsob života se moc neliší od toho mužského. Některým to velice vyhovuje, jiným méně, ale do jisté míry si o tom mohou rozhodovat samy, a to je dobře,“ uzavřel.

Blesk Podcast: „Neměla jsem odvahu se na sérii Božena podívat,“ říká odbornice Pokorná

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: „Neměla jsem odvahu se na sérii Božena podívat,“ říká odbornice Pokorná Blesk

Fotogalerie
78 fotografií