Aby bylo vše na Štědrý den nachystané, tak se Monika Absolonová pustila do pečení vánoček už v sobotu 21. prosince. Den předem zadělala těsta, která přes noc vykynula, a tak se do toho pustila. Aby se jí pod nohama nepletli synové, tak je zabavil nejenom přítel Moniky Tomáš Horna, ale i bratr Marek.
Zpěvačka se tak pustila do motání a pečení. Pochlubila se už hotovými kousky, které poputují k jejím kamarádům, kteří si většinou pro ně chodí k ní domů, kde probíhá i vánoční popíjení.
Když bylo po dlouhých hodinách dílo dokonáno a úklid kuchyně svěřen do rukou "tatínka", vrátila se Monika Absolonová ke svým fanouškům, aby letošní velkovýrobu vánoček při sledování Lásky nebeské zhodnotila. A kápla i božskou, že ne všechny dopadly vizuálně podle jejích představ. Na skvělé chuti to prý ale nic nemění.
"Vánočky dopečeny, některé jsou fakt i vzhledově skvělé a ty, co se úplně nepovedly (taky se mi děje, že je z některých placka, nevím, čím to je) si necháváme my... a musím říct, že je vyborná. A z velké častí jsou uz i vyzvednuty...všichni, co je ode mě kdy dostávali, je mají, a přibyla jedna úžasná dáma Jiřinka Bohdalová a majitel chalupy, kam jezdíme... tak ať všem chutnají, jako ty, co máme my," oznámila Monika a přiznala, že v sobotu strávila v zástěře v kuchyně přes 14 hodin!
Recept na vánočku podle Moniky Absolonové:
Co potřebujeme - 0,5 l plnotučného mléka - 2 kostky droždí - cukr krystal, cca 265 g - 1 máslo 250 g - 6 vajec - sůl - 1 kg polohrubé mouky - 2 vanilkové cukry - nastrouhaná kůra ze 1/4 citronu - balení celých i plátků mandlí, balení rozinek - rum
Do rumu naložíme balíček celých mandlí a balíček rozinek. Ideálně den předem. Mléko vlijeme do kastrůlku a zahříváme (nevaříme) na plotně. Do něj rozdrobíme droždí a vsypeme hrst cukru. Změklé máslo přendáme do mísy. Rozklepneme šest vajec a do mísy vhodíme žloutek, bílek uschováme v misce. Do mísy ke žloutkům a máslu vsypeme zbytek cukru a vařečkou vše promícháme. Po promíchání vsypeme polovinu mouky, tři špetky soli, oba vanilkové cukry a do prstů citronové kůry. Vše opět dobře promícháme. Mléko s nakynutým droždím přelijeme do mísy. Opět promícháme.
Pokud je těsto příliš řídké, dosypeme ještě trochu mouky. Pomoučíme vál a těsto na něj vylijeme. Rukama obracíme jeho kraje směrem ke středu a přisypáváme mouku, abychom těsto zahustili. Z rumového nálevu vyndáme mandle a rozinky a přidáme je do těsta. Znovu ho obracíme, aby se rozinky a mandle promíchaly. Těsto vrátíme do mísy, posypeme malým množstvím mouky, překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, minimum jsou dvě hodiny. „Já ho někdy nechávám kynout klidně 24 hodin. Během té doby se na něj stačí třikrát podívat a trochu zpracovat,“ říká Monika.
VIDEO: Monika Absolonová peče vánočky
Monika Absolonová peče vánočky.