Petr Klein Svoboda do filmu vybral nikdy nezveřejněné záběry, kterých má prý asi 15 hodin. Jeho tatínek byl totiž vášnivý amatérský filmař a natáčel si téměř vše. Včetně těch zdánlivě obyčejných okamžiků domácího štěstí, kdy mu Hana slibuje uvařit česnečku nebo si jde na zahradě pověsit mokré plavky. „Takovej krásnej pohled z okna nikdo nemá,“ libuje si, zatímco „šmíruje“ manželku skrze okno. 

V dokumentu na Hanku vzpomíná také řada osobností. Václav Neckář (76) prozradí, jak se Svoboda s Hankou seznámil na natáčení filmu Kulhavý ďábel režiséra Juraje Herze (†83). A velkou roli ve svatbě Svobodových sehrála Eva Pilarová (80). „Karel mi jednou říkal, že se strašně zamiloval. Tak jsem mu řekla, ať se ožení, ale on, no jo, jenže já nemůžu sehnat prstýnky. Tenkrát totiž nebylo k sehnání zlato. A kvartýr že taky nemají. Tak jsem jim sehnala kvartýr i prstýnky, oženil se, a já vždycky dodávám, že od té doby pro mě nic nenapsal,“ směje se zpěvačka.

Podle Petrovy sestry Jany, která ve snímku také účinkuje, by jejich slavný táta takového úspěchu bez Hanky nedosáhl. „Když psal, díval se na Hanku tak láskyplně, že psal vlastně pro ni,“ potvrzuje i Karel Gott (†80), který pro dokument natáčel asi půl roku před svou smrtí. „Byla takovej veselej duch celýho baráku. Organizovala návštěvy a hrozně ráda se smála. Na to si pamatuju,“ dodává Karel Šíp.

VIDEO: Unikátní dokument o Karlu Svobodovi vstoupí v lednu do českých kin.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní dokument o Karlu Svobodovi vstoupí v lednu do českých kin. Bohemia Motion Pictures

Dokument Šťastná léta, který jde do kin 16. ledna, pak končí Hančinou smrtí. „Věděl jsem, že máma posledních pár let bojuje s nemocí, ale ani ve snu by mě nenapadlo, že bojuje o život,“ komentuje to sám Petr Svoboda s tím, že ta další, mnohem těžší léta tátův postoj k životu změnila a do konceptu Šťastných let mu to nezapadalo. Dokument má lidem slavného skladatele opět ukázat jako veselého a bezstarostného tátu od rodiny, jakým v jeho očích byl a je. 

VIDEO: Petr Klein Svoboda natočil dokument o tátovi Karlovi Svobodovi (†68): Nechci, aby se na něj vzpomínalo jen jako na sebevraha!

Video
Video se připravuje ...

Petr Klein Svoboda natočil dokument o tátovi Karlovi Svobodovi (†68): Nechci, aby se na něj vzpomínalo jen jako na sebevraha! Petr Macek

Fotogalerie
36 fotografií