Farmáři a zemědělci si už od počátku farmaření naučili jednu důležitou věc – uchovávat nejkvalitnější část úrody jako osivo pro nadcházející roky. Díky tomu si uchovali kvalitní odrůdy, které byly schopny odolávat místním klimatickým podmínkám a udržet si tak kvalitní plodiny. Semínka se ve většině případů dědila z generace na generaci nebo se směňovala s ostatními zemědělci pro udržení dobré plodnosti. Osivo je důležité dobře uchovat. Potřebují sucho, aby bylo připraveno v budoucnu na vyklíčení.

Kromě využití kvalitní úrody na osivo se část úrody uchovává také na krmení domácí zvěře jako jsou například slepice a další. Zbytek úrody se konzumuje hned, zpracovává a prodává a část se skladuje přes zimu. Například ve sklepě s udržovanou teplotou okolo 5˚C lze uskladnit přes celou zimu kvalitní brambory, jablka a hrušky nebo kořenovou zeleninu. Jen pozor, abyste nedávali blízko sebe jablka hrušky a brambory. Vedle ovoce mají brambory tendenci klíčit.