Chleba s příměsí červů? EU povolila využití hmyzu v jídle, alergici by měli být na pozoru
Evropská komise posvětila nařízení, které povoluje použití prášku z červů v potravinách. Čtete správně. Již brzy bude ošetřený prášek z larev potemníka moučného jednou z možných ingrediencí v pečivu, těstovinách, ale i sladkostech. Má to ale háček. Povolení platí pouze pro jedinou firmu. Pozor by si měli dát alergici!
Povolení o použití prášku z larev potemníka moučného schválila Evropská komise během minulého týdne. Platí pouze pro jedinou firmu. Jde o francouzskou společnost Nutri'Earth, napsal web Fakt.pl.
Prášek z larev musí být podle nařízení ošetřený UV zářením. Objevit se v budoucnu může pouze v pečivu, cukrovinkách, těstovinách, ale i ve zpracovaných výrobcích z brambor, sýra či v kompotech.
Některé druhy hmyzu se mohou ke konzumaci prodávat už několik let. „Přidání hmyzu do potravin je v současné době určitým marketingovým lákadlem. Ceny takových potravin jsou obvykle vyšší a výrobci takových potravin obsah hmyzu v jejich potravinách naopak zdůrazňují,“ uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce. V opačném případě je ale podle inspekce každý prodejce povinen o případném hmyzu v potravinách informovat.
Jak s odkazem na úřad pro bezpečnost potravin uvedl deník Plus JEDEN DEŃ, prášek z potemníka může vyvolat alergickou reakci. Ohrožené jsou zejména osoby s alergií na korýše a roztoče.
Takova odpornost