Například na jižní Moravě evidují hygienici víc nakažených, než za předchozích šest let dohromady. „Konkrétní vysvětlení této situace nemáme. Zřejmě se jedná o různé zdroje infekce,“ řekla ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) Brno Renata Ciupek.

Dlouhá inkubace

Situaci podle ní komplikuje fakt, že inkubační doba nemoci je až 70 dnů. Nakažení si pak jen těžko vzpomínají, co před tak dlouhou dobou jedli. Nemoc se šíří hlavně požitím tepelně neupraveného masa (tatarák či sekaná). Pro těhotné mohou být rizikové i měkké a zrající sýry a lahůdkové saláty.

„Nemoc je nebezpečná hlavně pro těhotné ženy. Častokrát kvůli listerióze předčasně porodí, a to živé či mrtvé dítě, nebo přímo potratí. Nemoc se navíc přenáší i na dítě. Chlad nemoc nezničí, dokáže přežít i v ledničce,“ přidala výstrahu Ciupek.

Jak se mají lidé chránit? Rozhodně by neměli jíst tepelně neupravené maso a skladovat by ho měli odděleně od ostatních hotových potravin. Také je důležité důkladně omývat před jídlem ovoce a zeleninu a dodržovat hygienické zásady při kontaktu se zvířaty.

VIDEO: Hygienička Renata Ciupek o poklesu výskytu případů žloutenky typu A na jižní Moravě.

Video
Video se připravuje ...

Hygienička Renata Ciupek o poklesu výskytu případů žloutenky typu A na jižní Moravě Zdeněk Matyáš