Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mach si místo výplaty v eurech hledá práci. Zeleným pro dluhy hrozí krach?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. října 2017
06:15

Petr Mach a jeho Svobodní ve sněmovních volbách pohořeli. Jejich lídr se přitom předtím vzdal štědře placeného křesla europoslance. V rozhovoru pro Blesk.cz Mach uvedl, že si nyní hledá práci. A pozastavil se nad tím, proč za českými hranicemi Svobodní táhnou, ale v Česku nikoli. Ještě hůř jsou na tom Zelení, kteří nedosáhli ani na korunu od státu. V jejich čele skončil Matěj Stropnický, jeho možný nástupce řeší i milionový dluh a hrozbu bankrotu. Situaci však tak černě nevidí.

Devět stran v Poslanecké sněmovně a za nimi propast. Historický moment, kdy se do poslaneckých lavic dostali zástupci z nejvíce uskupení, má i další dopad. Hlasy se už nedostaly na další kandidující subjekty. Zelení (1,46 %) a Svobodní (1,56 %) se budou z debaklu těžce vzpamatovávat. Slabou útěchou je, že ještě hůře na tom byli třeba nováčci Realisté (0,71 %) či někdejší zemanovci – SPO se ziskem 0,36 %.

Strany čelí otázce, co dál. „Je možná trochu překvapení, že žádná strana se neumístila v rozmezí dvě až pět procent. Vážou se k tomu i nároky na státní příspěvky. Tato situace je poměrně nezvyklá, roztříštilo se politické spektrum a strany, které skončily pod dvěma procenty, budou mít velmi obtížnou šanci přežít,“ řekl Blesk.cz politolog Lukáš Jelínek. Hranicí pro stokorunu za hlas je zisk 1,5 procenta hlasů, kterou Svobodní těsně překonali, Zelení nedosáhli ani na ni.

„Mluví se o možném bankrotu Zelených a v případě strany Svobodných občanů se také dá uvažovat, nakolik má podobný projekt za tohoto rozložení nálad v české společnosti smysl,“ zmínil Jelínek.

Mach bez obalu: Hledám si práci

Petr Mach vsadil na úspěch ve volbách hodně. Vzdal se mandátu europoslance a doufal, že se dostane do Poslanecké sněmovny. „Udělal jsem to jako vědomý risk, jako krok, který měl pomoci Svobodným k tomu dostat se do Sněmovny. Nevyšlo to,“ řekl Blesk.cz, aby dodal: „V podstatě jsem to pojal tak, že pokud voliči chtějí, abych byl dál přítomný v politice, aby volili Svobodné do Sněmovny. Nepovedlo se to, celé předsednictvo Svobodných rezignovalo.“

Strana i on sám teď řeší, co bude dál. Na živobytí si musí vydělat jinak než v politice. „Budu si hledat práci někde v soukromém sektoru, mám zatím malý úvazek na škole, kde učím. Budu se poohlížet po něčem, co je můj obor, což jsou finance, ekonomie,“ zmínil Mach. Svobodní přitom stojí na rozcestí. „Musíme obnovit důvod existence, myslím si, že vyhlídka komunálních voleb, voleb do Senátu za rok, by to mohla být,“ dodal s tím, že ani on sám úplně zanevřít na politiku nechce.

„Vytunelovaný“ program a voliči, kteří vzali ODS na milost

Zelené a Svobodné podle politologa Jelínka dostal do potíží jejich program. Hlasy jim „vytunelovaly“ strany, které se do Sněmovny dostaly. V případě Zelených přetáhli voliče Piráti, kteří působili „životaschopněji“, zmínil Jelínek. U Svobodných se o voliče pak rovnoměrně podělily ODS, SPD a ANO.

„Strana Svobodných občanů se vždy tvářila velmi manažersky, velmi technokraticky, což je parketa Andreje Babiše. Jejich výhrady k evropské integraci a jejich zahraniční politika se v řadě ohledů překrývá s SPD a navíc sympatizanti, kteří se ke Svobodným kdysi hlásili, často v minulosti přešli od ODS v době, kdy ODS klesala a lidé k ní neměli důvěru. Ale protože ODS předvedla v posledních měsících vzestup, tak se celá řada jejich tradičních voličů od Svobodných a podobných malých pravicových projektů vrátila zpátky,“ podotkl Jelínek.

Mach ve „vytunelovaném“ programu takový problém nevidí. „Mám pocit, že program Svobodných je unikátní, je dobrý, je to něco, co jiné strany nenabízejí. Spíš si myslím, že jsme nenašli vhodnou cestu, jak to voličům prezentovat. Stále bylo hodně voličů, kteří o Svobodných, o programu a o mně osobně nevěděli,“ zmínil.  

Stropnický: Teď mám dovolenou

Odstupující šéf Zelených dotazy na rozdíl od Macha zatím utnul. „Mám tenhle týden dovolenou, ozvěte se příští pondělí,“ zareagoval Matěj Stropnický. Zastoupil jej však místopředseda strany Michal Berg. „Je to samozřejmě velký neúspěch, který nám dává jasný signál, že musíme na tom, jakým způsobem prosazujeme zelenou politiku, něco změnit,“ uvedl. I podle něj byl problém v komunikaci a také důvěryhodnosti pro voliče. „Víme o tom, že kampaň nebyla dobrá a že jsme v ní udělali hromadu chyb,“ přiznal.

Na neúspěchu Zelených se podle Berga podepsala velká konkurence i velký strach o propadlý hlas. Ohledně chyb během kampaně uvedl, že Zelení nedokázali přijít s dostatečně silným tématem, které by voliče mobilizovalo, vystřídali však také více volebních manažerů a měli více „produkčních praktických chyb, které vedly ke špatnému výsledku pod 1,5 procenta“.

Zelená stranická kasa má problém

Gesto Stropnického, který se rozhodl skončit v čele Zelených, uvítal. „Každý, kdo neuspěje v politice, by měl vyvést osobní zodpovědnost. My jako zbytek vedení strany jsme za to samozřejmě také zodpovědní, nicméně neodstupovali jsme hned, nám mandát skončí v lednu, kdy bude sjezd,“ podotkl Berg.

Před Bergem je teď výzva vyřešit zásadní věci týkající se financí a hospodaření Zelených. „Vzhledem k tomu, že jsem zodpovědný za hospodaření strany, tak teď děláme primárně to, abychom stabilizovali finance, které nevypadají úplně dobře. Včetně jednání s bankami ohledně úvěru. Toto je práce, které se budu věnovat do konce roku. Společně s nastavením úsporného fungování strany. Osobně jsem samozřejmě ještě zastupitel ve Vsetíně,“ uvedl.

Video  Zeman exkluzivně o volbách: Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech 
Video se připravuje ...

Dluh se vyšplhal na sedm milionů

Hrozí Zeleným skutečně bankrot, jak naznačuje politolog Jelínek? Berg věří, že nikoli. „My jsme samozřejmě počítali s tím, že zhruba dvě třetiny nákladů na kampaň nám zaplatí státní příspěvek. V tuto chvíli máme zhruba 7 milionů závazků, které musíme splatit, ať už formou úvěru, nebo dalších faktur z kampaně. Ale nejedná se o bankrot, protože nějaký majetek a zdroje stále máme a zároveň máme příjmy i za mandáty v Senátu a krajských zastupitelstvech na příští rok v hodnotě zhruba 5,5 milionu korun. Fakticky ty věci máme z čeho splácet, jde pouze o to, že nám to výrazně omezí další rozvoj,“ uvedl Berg k tíživé situaci.   

Některé regiony mají relativně dost peněz, jiné jsou na tom hůře, podotkl Berg. „Ale není to tak, že bychom na tom byli ekonomicky tak špatně, že bychom byli v nějaké insolvenci apod. To jsme si ohlídali, aby naše závazky nešly přes peníze, které máme k dispozici,“ řekl Blesk.cz. Připomněl, že i přes volební neúspěch se nyní ozývají lidé, kteří chtějí Zelené podpořit – ať už jde o 250 zájemců o členství, nebo i sponzory. „Ozývají se i lidé, kteří nás chtějí podpořit finančně, tam se nám také daří získávat peníze, kdy nás lidé podporují v dalším fungování,“ dodal.

V Německu a Rakousku fungují, u nás nikoli

V Německu jdou Svobodní a Zelení do vlády spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Poměrně se jim daří i v Rakousku, v Česku ale strádají.

„Nemůžeme se dívat jen na podobu názvu strany, situace v každé zemi je jiná. V mnoha zemích ale mají lidé tendenci volit netradiční, protestní strany. To se stalo i ve volbách ve Francii, kde zvítězilo Macronovo hnutí. U nás dnes máme v podstatě tři velké protestní strany v parlamentu – ANO, Okamuru a Piráty. Konkurence v tomhle segmentu je u nás velká,“ zmínil Mach.

Suverénní vítězství ANO ho přesto překvapilo. „Překvapuje mě, že lidem nevadí to, co naší straně naopak vadí – nespravedlivé investiční pobídky, povinné přimíchávání biopaliv, všechny možné úlevy, ze kterých i Babiš osobně čerpá, ale asi to voličům nevadí, jak se ukazuje,“ posteskl si. Stejně tak zaráží i velký úspěch okamurovců. Podle Macha jde v tomto případě o „segment voličů, kteří Svobodní oslovit neumí“. „Jsou to voliči, kteří mají např. z oblasti ekonomiky úplně jiné představy, než co máme v programu my,“ zmínil.

Také Berg se pozastavil nad tím, že Zelení v Česku chřadnou, když v zahraničí táhnou. „Společnosti, ve kterých jsou Zelení úspěšní, i například ve Skandinávii, jsou dál ve svém vývoji. Jsou bohatší a lidé se zajímají i o jiná témata než ta prioritně ekonomická,“ uvedl. I v Německu je velký rozdíl mezi tím, jak jsou Zelení úspěšní na západě a v bývalé NDR.

„S výjimkou velkých měst, jako je Berlín nebo Drážďany, podpora Zelených klesá ke třem procentům. I ve společnosti, která je podobná té české – to znamená ve východním Německu – podpora Zelených také není velká. Je to i částečně odpověď na to, že ne všechny společnosti jsou na tom tak dobře, aby pro ně byla zelená politika důležitá. My jsme se to snažili překonat i tím, že jsme se mnohem více věnovali i sociálním tématům, ale v tuto chvíli nejsme pro voliče důvěryhodná volba,“ zalitoval Berg.  

Kdo nahradí Macha se Stropnickým?

Lídři Mach a Stropnický, který krátce před volbami přiznal homosexualitu, si každopádně od voleb slibovali více.

„Oba dva upoutat mohli. Jsem přesvědčen o tom, že oba dva jsou velmi schopnými politiky ve své oblasti. Matěji Stropnickému se přinejmenším v první části svého působení v čele Zelených podařilo napravit pověst strany jako strany, která je nevyzpytatelná, o které se neví, jestli půjde s pravicí, nebo levicí. Dokázal naroubovat na Zelený program velmi šikovně sociální témata, na která však volič v této volbě neslyšel, protože životní úroveň je přece jen slušná, a víc se rozhodovalo o emocích, které dokázali nabídnout jiní,“ glosoval neúspěch lídrů politolog Jelínek.  

Odborník upozornil na to, že se právě toto nepovedlo nabídnout nejen Stropnickému, ale třeba ani ČSSD či TOP 09. „Ať už Matěj Stropnický, nebo Petr Mach nepředvedli výrazně horší výkon než politici, jejichž strany jsou menšinově zastoupeny v Poslanecké sněmovně. Ale doba jim nepřála a konkurence byla velká. Magnetismus stran s podobným programem byl velký a na to ty strany doplatily. To je mnohem silnější důvod než role jejich lídrů,“ dodal Jelínek.

Zatímco Stropnický dovolenkuje, o jeho budoucnosti zatím promluvil pro Blesk.cz alespoň jeho otec Martin Stropnický (ANO). O syna strach nemá. „Má dvě vysoké školy, umí minimálně dva jazyky, myslím si, že to má v hlavě srovnané. Určitě mu budu přát, aby se rozhodl teď do budoucnosti dobře,“ zmínil.

Mach ukázal na svého nástupce

Mach připustil možnou kandidaturu do Senátu. A zmínil i svého možného nástupce. „Myslím, že to může být třeba Tomáš Pajonk, zastupitel ve Zlínském kraji,“ uvedl Mach.

U Zelených se spekuluje, že by stranu mohl dál vést právě Berg, který na sebe upozornil i v momentě, když ho v Maďarsku zavřeli za převážení uprchlíka ve svém autě. „Zatím takovou ambici nemám, ale říkám otevřeně, že to úplně nevylučuji. Ale jako pravděpodobné to nevidím. My si jako Strana zelených musíme říct, jak by strana měla vypadat, jak by měla působit, aby byla pro lidi důvěryhodná. A pro takový obraz najít vhodného předsedu nebo předsedkyni,“ dodal.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
gabreta ( 27. října 2017 18:59 )

V tom, že se Mach nedostal do žádné televize, je celý důvod, proč Svobodní nedostali vejš! Mach je velmi schopnej politik s dobrým a střízlivým názorem. Škoda jich!!

tosto ( 27. října 2017 10:39 )

a co politolog Jelínek ? už vystoupil z ČSSD ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa