Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Eurohujeři vs. eurobubáci“: Kdo chce pryč z EU a která strana míří ještě hlouběji?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. října 2017
05:40

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v obsáhlém projevu v Brně mluvil o „bláznech a polobláznech“, kteří si i v předvolební debatě pohrávají s myšlenkou odchodu z Evropské unie. Koho tím myslel? Hned několik stran a hnutí má vystoupení z EU nebo alespoň referendum o něm ve svých programech. Šéf Svobodných a bývalý europoslanec Petr Mach však Sobotkova slova o hrozící „sebevraždě“ odmítá.

„Pokud se podíváte na politickou scénu a zčásti na předvolební debatu, tak víte, že je tady řada bláznů a polobláznů, kteří si zahrávají s myšlenkou vystupování z EU,“ opřel se do zastánců czexitu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při své obsáhlém a dalo by se říci „bilančním“ projevu na sněmu Svazu průmyslu a dopravy v pondělí v Brně.

Sobotka upozornil, že „nejvážnějším problémem“ je podle něj nejistota plynoucí z toho, že Česko je sice členem EU, ale nepřijalo společnou měnu. Vyslovil obavy z toho, aby ČR zůstala v kontaktu s jádrem Unie a neocitla se v izolaci. Je navíc přesvědčen, že by Česko euro mělo přijmout. A to co nejdříve. Kdo je však podle Sobotky onen „blázen či poloblázen“?

Klaus „polobláznem“? Po czexitu volal i on

Prezident Miloš Zeman osobně czexit odmítá, v minulosti se však nebránil možnému referendu. O odchodu z Evropské unie začal nahlas mluvit již v červnu exprezident Václav Klaus. Ač ještě loni po brexitu ve studiu Blesku myšlenku czexitu odmítal také – se slovy, že jde až o plán B – později svůj názor přece jen trochu pozměnil.

A to kvůli údajnému „nepřijatelnému zacházení EU s Českou republikou“ kvůli řízení ohledně nerespektování přijímání migrantů na základě „Bruselem nadiktovaných kvót“. A proto vyzval k připravování odchodu Česka z EU. Zatímco Klaus nekandiduje, najdou se tací, kteří by v Poslanecké sněmovně jeho myšlenky rádi přetavili ve skutečnost. 

Mach: Bláznivé je nežádat lepší podmínky

Kdyby se ho zeptali, zda czexit ano, či ne, má šéf Svobodných Petr Mach jasno. Sobotkovu kritiku a slova o bláznech odmítá. „Otázka vystoupení z EU je prostě legitimní, tak jako se pro to legitimně rozhodli ve Velké Británii. Stejně tak mají případně právo Češi se rozhodnout, jestli chtějí být v této EU dál, nebo nechtějí,“ řekl Mach Blesk.cz.

Vždy prý apeloval na premiéra Sobotku a bude apelovat i na příští premiéry, aby alespoň vyjednali v EU pro Česko dvě základní výjimky – výjimku z eura a ze společné migrační a azylové politiky. „Tedy výjimku z toho, aby ČR nemusela rušit korunu a aby se na nás nevztahovaly migrační kvóty a sjednocování azylového zákona,“ vysvětluje Mach, který jde do voleb s tím, že se dobrovolně vzdal místa v Evropském parlamentu. „Bláznivé spíš je rezignovat na vyjednání jakýchkoliv lepších podmínek,“ vzkázal Mach premiérovi.

Sobotka v emotivní řeči navíc upozornil na to, že vystoupení z EU by bylo „ekonomická i bezpečnostní sebevražda“. „Určitě ne. Tak jako to není sebevražda pro Velkou Británii, jako pro nás nebylo sebevražedné být mimo EU do roku 2004, tak to sebevražedné není ani nyní. Mně připadá, že sebevražedné je přijímat spíš evropskou migrační politiku se sebevražednými atentáty. Uvažovat o tom, jaká bude naše role v Evropě, uvažovat v kontextu bezpečnosti je správné,“ odmítá Mach jeho slova. 

Sobotka také varoval před tím, aby Česko nezůstalo na okraji EU, aby neskončilo v izolaci. Již Klaus varoval, že u rozhodovacích procesů v EU jsme, ale „my nerozhodujeme“ a „naše přítomnost nemá fakticky žádný význam“. Machovi připadá, jako by Sobotka či TOP 09, která také varuje před tím neskončit v EU na druhé koleji, „mluvili z duše francouzskému prezidentovi Macronovi či německé kancléřce Merkelové“, a ne českým občanům.

„My přece v jádru nejsme, máme korunu, a že bychom byli v izolaci, to není pravda. Pro ČR je naopak nebezpečné do toho tzv. jádra postoupit. Znamenalo by to zrušit korunu a začít doplácet skrze různé záchranné fondy na ty krachující státy, jako je Řecko, a mnoho dalších věcí,“ uvedl Mach. Debata o možném czexitu by se dle něj měla v Česku vést. „Alespoň moje strana ji při kampani vede. To, jestli nás chce premiér Sobotka zavléct do jádra EU a vůbec neuvažovat o alternativách, je prostě hazardování,“ připouští Mach, že na něj mířila Sobotkova slova.

Kdo je „eurohujer“ a kdo „eurobubák“?

Při pohledu do programů jednotlivých stran je patrné, že někteří razí v debatě o setrvání či vystoupení Česka z EU Sobotkův, jiní Machův přístup. Z pohledu jejich kritiků se tak české strany dělí na „eurohujery“ i „eurobubáky“.

„Chceme Evropu aktivně utvářet a měnit, a proto chceme být v jejím jádru. Podporujeme, aby ČR směřovala k přijetí eura v situaci, kdy to pro nás bude hospodářsky i sociálně výhodné,“ je o něco opatrnější v oficiálním programu ČSSD již bez Sobotky v čele. Žádné přijmeme euro co nejdříve.

U favorita voleb ANO je důležité, že exministr financí Andrej Babiš euro přijímat (zatím) nechce. Ani tady však není o czexitu řeč. „Prioritním zájmem naší země je pevné ukotvení ČR ve fungující a akceschopné Evropské unii,“ apeluje ANO a ohledně stanovení konkrétního data přistoupení k euru dodává, že „musí odpovídat ekonomickým zájmům ČR, občanů a firem“.

Kategorické ne euru – jako u Macha – tady zdaleka nezaznívá. „V případě, že se eurozóna v následujícím volebním období významně nereformuje, nebudeme euro přijímat,“ vzkazuje ANO voličům. Babiš však využil situace ke kritice Sobotky, se kterým je na kordy. „K tomuhle naprosto šílenému vyjádření premiéra této země snad ani není co dodat. To fakt chce, aby Češi platili řecké dluhy? Jasně, z našich peněženek se to panu premiérovi rozdává. Umí on vůbec něco jiného?“ přispěchal s kritikou.

Ani KSČM, které jde především o zrušení NATO, czexit nevzývá. Spíše debaty o EU ignoruje. Volá totiž v programu pouze po „plném zajištění rovnoprávného postavení členských zemí v politických institucích EU“ a „cílevědomém odmítání rozsáhlé byrokratizace a přetrvávajícího deficitu demokracie v politickém rozhodování EU“, tím však pozornost k Unii z pohledu komunistů končí.

K euru ani zmínka. Jiří Dolejš by se mu však do budoucna úplně nebránil. Euro však za aktuální volební téma nebere. „Rozdíl mezi Slováky, kteří ho už přijali, a ČR je minimální, problémy eurozóny stále velké. V případě krize co peklo schvátí, víc už nenavrátí,“ varuje na sociální síti, ale dodává, že do budoucna nelze vyloučit, že by odpověď občanů k přijetí eura nemusela být v referendu odmítavá. Po trvalé výjimce, jako chce opoziční ODS, nevolá.

Fiala: Sobotka se znovu mýlí

„K EU máme dlouhodobě konzistentní vztah: nepatříme mezi naivní eurooptimisty ani mezi radikální euroskeptiky,“ hlásá opoziční ODS, podle které je členství v EU geopoliticky i ekonomicky jedinou realistickou možností. ODS slibuje zrušení povinnosti přijmout euro. „ČR se musí sama rozhodnout, zda a kdy euro přijme,“ upozorňuje ODS. 

A Sobotkovi na Facebooku předseda ODS Petr Fiala vzkázal: „Pan premiér Sobotka se znovu mýlí. Nemusíme euro přijímat. Vyjednejme si výjimku a nechme rozhodnout občany, zda a kdy k euru chceme přistoupit. Nedělejme nevratné kroky, které jsou pro Českou republiku nevýhodné.“

Kalouskova Topka: Do eurozóny co nejrychleji

Kalouskova TOP 09 naopak prosazuje Česko jako součást rychlejšího pruhu integrace EU a „co nejrychlejší vstup do eurozóny, který posílí naší pozici v EU“. „Evropská unie není bez chyb. Je to ale nejlepší místo pro život, které chceme chránit. Abychom ji změnili a zefektivnili, musíme v Evropě zůstat. Z toho neuhneme,“ říká k tomu stranický expert na zahraniční politiku Marek Ženíšek.

Podobně přitom mluví i lidovci. „EU vnímáme jako jediný společenský hodnotový prostor založený na křesťansko-židovských kořenech,“ vzkazují v programu. A hlasitě odmítají např. rozšíření EU „mimo křesťanský civilizační okruh“, tedy o muslimské Turecko. „Program KDU-ČSL je programem proevropským a prozápadním,“ upozorňuje Pavel Bělobrádek.

Orientaci na Západ vyzdvihují i Starostové a nezávislí, podle nichž je důležité ji deklarovat nejen slovně, ale především činy. „Aktivitou a plněním závazků na půdě EU i NATO,“ uvádí STAN, přidává slib aktivnější role na summitech EU, varuje před vícerychlostní Evropou, ale jednoznačně dodává: „Pozice ČR je pevně ukotvena politicky a hospodářsky v EU“.

Okamura je pro czexit: Chce odejít po anglicku

A tak dalším ze zmiňovaných „eurobubáků“ je až šéf SPD Tomio Okamura. „Konec diktátu EU“ a heslo „Odejdeme po anglicku“ se staly pilíři jeho kampaně, se kterou to chce dotáhnout nejen do Sněmovny, ale rovnou i vlády.

„ČR není suverénní zemí, naše země je podřízena diktátu EU. EU určuje, jaké zákony v naší zemi budou platit, a naše právo je podřízeno právu evropskému,“ stěžuje si Okamura. „Provádí se plán na multikulturní evropský superstát, kde ČR bude pouze bezvýznamná administrativní jednotka. Nemůžeme se spokojit s budoucností tohoto novodobého protektorátu,“ přidává se místopředseda Radim Fiala.

Okamura by nejprve navrhl EU jednání o změně podmínek o členství, zažádal plnou suverenitu v otázce migrace a dalších. „Pokud do šesti měsíců nedosáhneme požadovaných výsledků, vyhlásíme referendum o vystoupení naší země z EU,“ hrozí.

Zelení jako Sobotka: Česko v srdci EU

„EU potřebuje reformu, chceme proto omezovat byrokracii a bojovat proti nesmyslným dotacím a plýtvání v EU,“ apelují Piráti a prosazují vyšší zapojení občanů EU do rozhodování. Piráti se přitom staví proti výjimkám v rámci EU. „Nepřijmeme výjimky zvýhodňující některé země, trváme na ochraně práv evropských občanů ve Velké Británii včetně 40 000 Čechů,“ vzkazují s tím, že rozhodnutí Britů litují, ale respektují jej. Na rozdíl od Okamury věří, že „Evropa má prostředky k řešení problému s uprchlíky“.

Zatímco Piráty táhne do volebního boje Ivan Bartoš, hlavní tváří Zelených je Matěj Stropnický. Česko vidí Zelení v srdci silné a jednotné EU. „Patříme do Evropy. Členství v EU je zárukou míru, stability a prosperity v naší zemi... Chceme Česko, které se umí a chce dohodnout a v případě potřeby i ustoupit,“ vzkazují a podporují i další rozšiřování společné měny.

Pro Realisty v čele s mentorem Petrem Robejškem, kteří jsou dle aktuálního průzkumu SANEP poslední ze zmíněných stran s volebním potenciálem do Sněmovny se probojovat, je „prvořadým principem národní zájem“, má být také určujícím principem našich vztahů s EU. „Prosadíme realistické pojetí české zahraniční politiky a vztahů k EU,“ vzkazují neurčitě. Podobně jako komunisté se otázce Česka a EU ve svém programu „33 realistických kroků vpřed“ nijak výrazněji nevěnují.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Sapon ( 13. října 2017 22:09 )

Z jakého důvody jste v článku nezmínili hnutí Referendum o Evropské unii? Toto hnutí kandiduje ve všech krajích. Pro zájemce www.referendum.cz

rudaverliba ( 11. října 2017 07:08 )

Zločinecká ČSSD nás natlačila falešným referendem do čtvrté velkoněmecké říše zvané EU. Všechno zlo pochází ze sociální demokracie, ať ve formě NSDAP nebo komoušských pohrobků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa