Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mach se loučí s Bruselem a výplatou v eurech. Sází na to, že se dostane do Sněmovny

Autor: pet, ČTK - 
30. srpna 2017
15:17

Loučí se s Bruselem i výplatou europoslance, předseda Strany svobodných občanů Petr Mach se rozhodl rezignovat na funkci europoslance kvůli tomu, aby se mohl naplno věnovat kampani své strany před sněmovními volbami. Oznámil to ve středu novinářům. Národní parlament považuje za důležitější než evropský.

„Rozhodl jsem se obětovat důležitou politickou funkci v Evropském parlamentu, abych se plně soustředil na politiku doma v ČR a na volební kampaň,“ vzkázal Petr Mach na videu. Na tiskovce přitom uvedl: „Voličům chci tímto krokem dát jasně najevo, že sázím na to, že se Svobodní do Sněmovny dostanou.“

Mach: Z průzkumů si neděláme těžkou hlavu

Mach vede kandidátku strany v Praze. Svobodní zatím do českého parlamentu nepronikli, při minulých sněmovních volbách získali zhruba 2,5 procenta hlasů. Podobný výsledek jim zatím vesměs přisuzovaly i letošní průzkumy.

My si neděláme těžkou hlavu z průzkumů. Děláme všechno pro to, abychom překonali pětiprocentní hranici,“ uvedl k tomu Mach. Poukázal také na to, že ani před eurovolbami nedávaly průzkumy Svobodným naději na vstup do Evropského parlamentu.

Video  Trump hrozba není a Česko by mělo vystoupit z EU, míní europoslanec Mach  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Svobodní chtějí podle Macha do sněmovní kampaně investovat řádově miliony korun, což v porovnání s parlamentními stranami bude skromnější.

Payne bude v Bruselu bojovat s „euronesmysly“

Představit se chtějí mimo jiné na 200 billboardech a prostřednictvím letáků, na jejichž rozdávání se chce Mach osobně podílet. Chce bojovat mimo jiné proti byrokracii, za snížení daní a za odchod ČR z EU.

Dvaačtyřicetiletý politik rezignoval na funkci europoslance k 31. srpnu. V Evropském parlamentu ho nahradí jednašedesátiletý Jiří Payne, někdejší poslanec, exnáměstek ministra obrany za ODS, bývalý poradce Václava Klause a spoluzakladatel Svobodných. Mach mu prý věří, Payne bude dle jeho slov dál bojovat proti „euronesmyslům“.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa