Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hlavně něco nezblbnout: Jediný Čech na královské svatbě o tom, jak si ji užil

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
18. května 2018
05:25

Někdejší velvyslanec v Británii Michael Žantovský byl v roce 2011 jediným oficiálním zástupcem Česka na královské svatbě Kate a Williama. V rozhovoru pro Blesk Zprávy popsal atmosféru obřadu i některé peripetie, které svatebčané obvykle zažívají. Na nadcházející sobotní svatbu Harryho a Megan nebyli, na rozdíl od té předchozí, politici a diplomaté pozváni.

„Žádné podrobné instrukce jsem nedostal. Ostatně já jsem také spolu s jinými velvyslanci nebyl nejdůležitějším hostem, to byli svatebčané pohybující se v průvodu. A u nich skutečně probíhá i školení, je poměrně důkladné,“ říká v rozhovoru Michael Žantovský, který se jako tehdejší šéf českých diplomatů v Británii královské svatby zúčastnil.

Hlídali zasedací pořádek

Dodržovat musel některá pravidla, „Dostali jsme pozvání, které uvádí i předepsaný oděv. A protokol britského ministerstva zahraničí se postaral o to, abychom seděli tam, kde máme sedět,“ vzpomíná.

Žantovský se zúčastnil obřadu i následné velké hostiny a jako host si všechno mohl užít. Což ale zdaleka neplatí pro všechny svatebčany. „Svatba má i svou ceremoniální stránku, kde je celá řada rolí, ať už rodičů, oddávajícího, družiček nebo třeba svědků. Ti mají všichni své povinnosti a někdy jejich výkon stojí v cestě tomu emocionálnímu prožitku. Člověk se musí soustředit na to, co dělá, aby něco nezblbnul,“ podotkl Žantovský.

Letos zástupce Česka na svatbě nebude

Na sobotní svatbu, kdy si princ Harry vezme Meghan Markle, se tentokrát žádný Čech nepodívá. Od královské rodiny totiž nedorazila pozvánka. „Pan velvyslanec nejde, svatba bude v užším kruhu, než byla svatba Williama a Kate, tudíž jsme pozvání ani nedostali,“ řekla na dotaz Blesk Zpráv mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

„V dnešní moderní době a u sňatku, který není přímým nástupnickým sňatkem, se vychází z přání novomanželů. A princ Harry a Megan si přáli svatbu bez zahraničních představitelů, a to znamená i bez zástupců diplomatických sborů,“ vysvětlil Žantovský s tím, že tak nejsou diplomaté v Británii zváni. Je to rozdíl oproti svatbě Williama a Kate, na kterou byli pozváni také politici.

Svatba prince Harryho a Meghan Markle

Detaily svatby Princ Harry Meghan Markle

Svatba prince Harryho a americké herečky Meghan Markle bude 19. května 2018 v kapli sv. Jiří na hradě Windsor. Pár se zasnoubil v listopadu 2017.

ŽIVÉ SVATEBNÍ STUDIO S HOSTY * ONLINE PŘENOS ZE SVATBY

Předmanželská smlouva * Zásnuby * Snubní prsten * Líbánky

Obřad * Seznam hostů Tajemství svatebních šatů

Královské svatby i britská monarchie jsou dnes jiné, zamýšlí se Žantovský v rozhovoru:  

KRÁLOVSKOU SVATBU VÁM NA BLESK.CZ PŘINESEME VE SPECIÁLNÍM STUDIU, KDE HOSTEM MEZI DALŠÍMI BUDE TAKÉ BÝVALÝ HRADNÍ PROTOKOLÁŘ JINDŘICH FOREJT. SLEDUJTE ŽIVÉ A ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

avina ( 18. května 2018 10:46 )

Žantovský popsal zálety Venci Flašky / značky ptáků pro milenky. s kterými ujížděl na Hrádeček/. Vondru miloval po mejdanech-stále/popsal to účastník/.Figurka je nyní v knihovně- nikdo nečte sbírky VH,je to muzeum.

snehulak ( 18. května 2018 09:07 )

Podle bulvárního titulku a prvního odstavce to vypadalo, že pozvali Petra Čecha. Že tam tentokrát nepozvali ani odepsaného Žantovkého, je nabíledni. Na toaletách mají kvalitní papír.

jonn ( 18. května 2018 06:48 )

Hlavně se neposr@t.

Zobrazit celou diskusi