Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující praktiky alternativního centra

Autor: Zuzana Zelenková - 
21. května 2018
17:25

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla, radili vyloučit společně se stolicí pomocí speciálního sítka v toaletě. Na praktiky pražského centra Aktip, které nabízí alternativní způsoby léčby, upozorňuje v pořadu z cyklu Infiltrace „Obchod se zdravím“ řežisérka Šárka Maixnerová spolu s infiltrátorkou Ivanou Lokajovou. Na paškál si pořad vzal taky vedoucí centra psychosomatičku Jarmilu Klímovou. Dokument uvedl v pondělí první program České televize.

„V nemocnici mi sdělili, že se mi po třiceti letech diabetu zhoršily ledviny a mohla by mi hrozit transplantace, proto jsem vyhledala zařízení s alternativní léčbou. A na doporučení tamnější doktorky jsem vysadila téměř všechny léky. Po jejich „léčbě“ jsem zjistila, že moje ledviny jsou nefunkční a musím nastoupit na pravidelnou dialýzu,“ uvádí ve své zpovědi jedna z pacientek Aktipu.

„Se svojí sedmnáctiletou dcerou jsem zašla do zařízení, protože jsem potřebovala poradit, jak odbourat stres ze školy. Při naší první a jediné návštěvě dala doktorka dceři namalovat na tři papíry strom, postavu paní a postavu pána. Z toho paní doktorka hereckým výstupem usoudila, že jsme dceru doma, když byla malá, sexuálně zneužívali, svěřila se další žena, která má se zařízením zkušenosti.

Centrum si autorky dokumentu vyhlédly kvůli negativním komentářům a stížnostem, které našly na internetu i mezi známými, dotčené (většinou) ženy jim také samy psaly. Lidé, kteří touto léčbou prošli se obvykle stydí za to, kde utratili tolik peněz (mnohdy i statisíce), a tak si přáli zůstat v anonymitě. Tvůrci pořadu jejich totožnost ale znají.

Narazili jste na podobné kontroverzní praktiky alternativních léčitelů? Naletěli jste „šarlatánovi“? Podělte se se svými zkušenostmi na tip@blesk.cz

Figurantku dělala vystudovaná herečka

Figurantka, vystudovaná herečka Ivana, přišla do Aktipu k Lence Kroutilové, na webu se o ní lze dočíst, že je psycholog, psychoterapeut a diagnostik. Ivana odbornici popsala svůj problém se štítnou žlázou a chronickou únavou. Kroutilová se vůbec nezačala vyptávat na únavu, ale hned na první schůzce chtěla vědět informace o Ivanině dětství, rodině, manželovi a o tom, zda ji tatínek přijímal jako ženu a tak dále. Pacientce poté doporučila, aby se rozhodla, že jí jednoduše bude lépe, a že je zapotřebí odstranit kosmické bloky, léčba měla nadále probíhat pomocí psychosomatické terapie.

Radkin Honzák z Psychosomatické společnosti později ve videu postup zkritizoval s tím, že v psychosomatice žádné karmické bloky neexistují. Odbornice později začala o rakovině. Následně prohlásila, že se pacienti rakoviny nechtějí zbavit, protože jim nemoc strašně moc dala, vrátil se jim manžel, děti začaly mít větší zájem a tak dále. Autorky to později označily za zastrašování pacientů a prý by se ani nedivily, kdyby dlouhodobě zastrašovaný člověk rakovinu opravdu dostal. Na konci sezení se pacientka dočkala rady, že si má najít milence a problém se vyřeší.

V zařízení Aktip Jarmily Klímové pracuje také řada lékařů, psychologů a psychiatrů. Nicméně středisko není schváleno jako lékařské zařízení. To, jestli nesou odpovědnost za výsledky své alternativní léčby, je otázkou, na kterou tvůrci pořadu hledali odpověď, ale nenašli ji.

Jde o byznys se zdravím?

Dalších vyšetření Ivana později absolvovala ještě několik a všechny se nesly v podobném duchu. Infiltrátorka se přihlásila také na kurzy psychosomatické medicíny, které vede Jarmila Klímová. Po absolvování 6 víkendů by se teoreticky vystudovaná herečka mohla stát členkou psychosomatického týmu. Infiltrátorka absolvovala 13 sezení a dva víkendové kurzy. Zaplatila zhruba 30 tisíc korun.

Ivana se také na jednom sezení dozvěděla, že by si měla pořídit sítko do toalety, díky kterému by mohla doslova vykadit rakovinu. Nález lékařka doporučovala poslat do krajské hygienické stanice. Pacientka, která rkaovinou ani zdaleka netrpí, se zarazila, lékařka opáčila, že lze vykadit i jiné zdravotní neduhy.

 

„Naším záměrem bylo ukázat lidem, co vše se může dít, co je ve prospěch zdraví a co naopak je jenom byznys,“ popsala producentka Lenka Poláková.

Podle režisérky Maixnerové spočívá nebezpečnost zařízení v tom, že jde o kombinaci lékařů a stavby vedoucích, nebo rekvizitářek. Tedy mimoto, že zde pracují opravdu vystudování lékaři a psychologové, najdeme tady třeba i ekonoma.

„Budí to dojem obrovské důvěryhodnosti. Že existuje spousta šarlatánů, kteří chodí s virgulí a budou tvrdit, že člověka zachrání, to se ví. Ale tohle se tváří jako velmi seriozní lékařské zařízení. Pokud je člověk nespokojený s tím, že lékař nemá dost času a moc se s ním nebaví, tak může hledat alternativu a tohle vypadá na první pohled seriozně,“ řekla režisérka.

„Nejhorší byly výrazy lidí“

Maixnerová tvrdí, že se po odvysílání dokumentu nic nestane nic, že zařízení bude zticha a přetransformuje se do něčeho nového. „Věříme, že to osloví instituce, které by v tom konat mohli. Problém je, že to není certifikované lékařské zařízení. Chceme lidi upozornit, aby si dávali pozor, co kupují a kdo na ně útočí. Právníci to poprvé uvidí celé,“ upozornila Maixnerová.

Hlavní protagonistka snímku Ivana se prý při natáčení nebála. Na konci už ale měla celé přetvářky dost a chtěla skončit. Zřejmě i proto, a také kvůli finanční stránce věci, nedotáhli filmaři záměr do konce. Herečka měla podle původního plánu absolvovat kurz psychosomatiky a pak se nechat v Aktipu zaměstnat. „Nejhorší bylo vidět lidi na těch chodbách, výrazy v jejich očích, lidi bez vlasů, v těžké depresi a ze dveří vyjde pán s tím, že zrovna někdo vypadl a jestli někdo chce jít na vyšetření, nevím, třikrát ta samá scénka,“ popsala pro Blesk Zprávy svoje pocity Ivana.

 

Herečka šla do projektu s tím, že by se přeci jen nemuselo jednat o podvodníky, a že by jí někdo mohl s její chronickou únavou pomoci, toho se však nedočkala. Někteří zaměstnanci centra jsou podle Ivany cyničtí, jiní si ale opravdu myslí a jsou přesvědčeni o tom, že lidem opravdu pomáhají. Dokument měl premiéru v pondělí ve 21:05 na ČT 1.

Vše o Infiltrace: Obchod se zdravím najdete zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

offline ( 22. května 2018 13:49 )

Jako přes kopírák - https://klinikacihlar.cz https://www.facebook.com/klinikacihlar/

simca123 ( 22. května 2018 11:49 )

Pokud má člověk zdravotní problémy, hledá kdekoliv jako já. Navštívila jsem pana doktora Jánošku z Tábora. Také mě vyšetřil na první a poslední návštěvě tím přístrojem, který ukáže, které doplňky jsou pro mě nejvhodnější. Zaplatila jsem 6.000,- Kč hotově, bez dokladu. Po několika dnech užívání jsem dostala tak silnou alergickou reakci, že jsem skončila v nemocnici a jsem moc ráda, že jsem přežila. Běžte se podívat do jeho čekárny. Každý den narváno! Ale je pravda, že za ty peníze se musí člověk uzdravit i kdyby nechtěl.

mnpv ( 22. května 2018 10:53 )

Jak snadno uvěří lidé těmto iracionálním blábolům. A to mají zajisté všichni volební právo, Už se nelze divit výsledkům voleb.

mnpv ( 22. května 2018 10:50 )

Vždyť to říkali na závěr, že tohle není trestné

mnpv ( 22. května 2018 10:48 )

Je úžasné, čemu jsou lidi ochotni věřit a za co dají svoje peníze. Chápu sice nemocné lidi, ale pokud zrovna nemají rakovinu mozku, tak by ho měli používat. Stát všechny podvodníky nepochytá, zakázal s velkou slávou šmejdy s nádobím a lidi vlezou za šmejdy se zázraky. Hloupá společnost, blbí a omezení Češi. Skoro třicet let po revoluci a lidi jsou čím dál blbější.

Zobrazit celou diskusi