Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češi mají problém zaplatit dětem i výlet či učebnice. Jsme zaostalí, varuje expert

Autor: bud - 
8. dubna 2018
07:10

Bezmála polovina rodin a domácnosti v Česku má potíže při placení výdajů spojených se základním a středním vzděláváním svých dětí. Jde především o výdaje za školní výlety nebo různé poplatky spojené se studiem. Při srovnání s ostatními státy EU je na tom Česko v horší polovině, uvádějí data Eurostatu.

Nejméně jedna ze dvou domácností v EU má větší či menší potíže s financováním vzdělávání v rodině. Vůbec nejvíce je takových rodin v Řecku (89 %), na Kypru (82 %), v Rumunsku (78 %) a Chorvatsku (77 %). Naproti tomu ve 13 zemích Unie nebývá placení výdajů kolem školního vzdělávání větším problémem. Nejlepší je situace ve Finsku, kde potíže nemá 87 % domácností, v Německu (85 %) a Švédsku (85 %).

V celé EU má v průměru 41 procent rodin přinejmenším určité potíže sehnat peníze na nejrůznější poplatky či příspěvky spojené se studiem, peníze na učebnice a školní potřeby, výlety nebo školní stravování. V Česku je to 49,9 procenta, z toho až čtyři procenta rodin mají problémy velké a 13 procent problémy střední.

Česko je s investicemi na chvostu zemí

Podle expertů lze vyspělost země hodnotit i podle toho, jak dokáže snižovat bariéry v přístupu ke vzdělávání (jako je třeba rozšiřování bezplatného školství, pomoc při nákupu učebních pomůcek a podobně). A Česko má v tomto ohledu docela rezervy. „V tomto smyslu se Česko za vyspělou zemi považovat nemůže, což dobře koresponduje s celkovou mírou investic do vzdělávání z veřejných zdrojů, kde jsme trvale na chvostu OECD,“ uvedl pro Blesk Zprávy Bohumil Kartous ze vzdělávací společnosti EDUin.

Nejhorší dopad má podle něj taková situace na děti z chudých rodin, kde to může vést k rezignaci na vzdělávání a tedy reprodukci chudoby. „Vyspělé země taková rizika řeší a chce-li Česká republika patřit mezi ně, musí se tak začít chovat a investovat do vzdělávání mnohem více,“ dodal.

marmat ( 8. dubna 2018 20:56 )

Je to zkreslující a ohnutý "PROBLÉM"...asi něčí program ???

marmat ( 8. dubna 2018 20:54 )

Brigád je dost, příplatků a soc.dávek slabším je mnoho variant...Bude TO hodně v prioritě /pořadí "nákupů" v rodinách.

johny2 ( 8. dubna 2018 15:11 )

 Já mám 4 děti. Mám dobře placenou práci, tedy na poměry našeho regionu. Nepiju, nekouřím, nemám hypotéku, ani žádné úvěry. Auto taky nemáme. ale kdbychom ho měli a znamenalo by omezení důležitých potřeb pro moje děti, tak bych se ho vzdal. Děti jsou smyslem života a kdo přistupuje k životu jinak,jednou zjistí, že je nešťastný a prázdný.

jiznicechy ( 8. dubna 2018 13:28 )

No já nevím, ale souhlasím naprosto s Maryfox. Máme jednu takovou rodinu, bohužel, v příbuzenstvu. Oba nevyučení, mají 3 děti. A teď: ona zametá pod obcí - příjem 12.000,- čistého. On dělá nějakého pomocníka u zedníků za 80,- na hodinu. Takže cca 13.000 hruého měsíčně. Z toho je díky daňovým bonusům při 3 dětech 16.000,- čistého. Řeknete, je to málo. Nájem 3 pokojového bytu, protože bydlí v díře po granátu, je celých 2.000,- Kč. Dřevo na topení zadara sežene jeho otec. Takže jen elektřina. Wifi připojení jedou na sousedku a všichni, celá rodina, je podporujeme. Oni jsou přece ti, kteří jsou ti chudáci. Dáváme oblečení po dětech, ručníky, starší spotřebiče, jeho otec vozí celou familii zdarma autem atd. A nemají korunu!!! Samozřejmě oba hulí jako fabriky a nemůžu říct, že by on chlastal, to ne, ale basu piv tam najdete. Takže i ti nádeníci z pomocné školy dají dohromady 26.000 při 3 dětech + přídavky (nevím kolik dělají) - 2.000 nájem. Kopl bych to do pr....e, ale přesto je všichni podporujeme. Jo a ještě bych zapomněl...bydlí v obecních bytovkách, tam jsou samí takoví a samá insolvence. No a potom jsou tam v té vesnici ti, kteří mají domečky a vilky. Asi tak.

smfs ( 8. dubna 2018 12:52 )

Snažit se změnit zaměstnání. Dnes je na to vhodná doba.

Zobrazit celou diskusi