Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Duka musí nabídnout svůj odchod. Osud arcibiskupa je v rukou papeže

Autor: Jakub Kopřiva - 
30. prosince 2017
20:00

I služebníci Kristovi musejí odejít na odpočinek. Podle kanonického práva je u arcibiskupů věk, kdy jdou do »důchodu«, 75 let. Je to i případ pražského arcibiskupa a kardinála Dominika Duky (74). A jeho osud má teď v rukou papež.

Duka bude muset do dubna 2018 nabídnout svoji funkci papeži. A jen Svatý otec rozhodne, jestli ho v úřadu ponechá déle. U Dukových předchůdců kardinálů Miloslava Vlka (†84) a Františka Tomáška (†93) papežové rozhodli o prodloužení výkonu. Jak ale přiznává mluvčí pražské arcidiecéze Stanislav Zeman, u současné hlavy katolické církve papeže Františka (81) se dají rozhodnutí jen těžko předvídat. „Je to revoluční papež. Skutečně nechceme odhadovat, jak nakonec rozhodne,“ řekl Blesku mluvčí.

Kardinál musí napsat dopis...

Podle Zemana je nyní první krok na kardinálu Dukovi. „On nyní musí sepsat abdikační dopis, který odešle do Vatikánu. S jeho psaním by měl začít už v lednu. V dubnu, kdy kardinál oslaví 75. narozeniny, už by měl být dopis u Svatého stolce. A pak už jen počkáme na rozhodnutí papeže,“ doplnil Zeman. O kardinálský klobouk ale Duka nepřijde, titul mu zůstává až do jeho úmrtí.

...papež občas odmítne

Co když papež rozhodne, že má Duka skončit? Bude se dlouze vybírat arcibiskup nový. „K vatikánskému velvyslanci, nunciovi, dojde seznam navržených kandidátů. Nuncius se potom ptá biskupů, některých kněží i laiků, které církev ocenila, na jejich názor,“ popsal Zeman.

Poté tři navržená jména dostane vatikánská kongregace a jedno předloží papeži. Pokud ten souhlasí, tajně se kontaktuje vybraný kandidát – kdyby nominaci odmítl, což už se stalo. Až po jeho Ano je pak jméno oznámeno.

Nahradí Duku Holub?

O tom, kdo by mohl kardinála Dominika Duku nahradit coby pražského arcibiskupa, se dá zatím jen spekulovat. Podle zákulisních informací je ale žhavým kandidátem plzeňský biskup Tomáš Holub (50).

VIDEO: Kardinál Duka podepsal zhotovení nových varhan pro katedrálu sv. Víta.

deratizater ( 31. prosince 2017 05:47 )

Holub nástupce místo Duky?Pamatuji si ho jak se v televizních diskuzích o církevních restitucích choval nemravně a odpudivě.Bude to ještě horší kardinál než byl mamonářský Vlk.

lesnismes ( 30. prosince 2017 22:29 )

Neboj cerno***nikej, pokud te z radu vykopnou(a ja bych se vubec nedivil), muzes pomahat uprchlikum a potrebnym jak jsi si vzdy pral,zdarma a full time!hodne stesti .

andorea ( 30. prosince 2017 20:34 )

Když si odmyslím církevní restituce, tak Duka má vesměs správné názory, které se mnohdy liší od Bergogliových. Proto myslím, že mu to Bergoglio (schválně ho nenazývám papežem) neprodlouží.

Zobrazit celou diskusi