Rozklepli jste krvavá vajíčka? Pozor na ně, varují odborníci
Chystáte se na svátky. Obalujete, pečete dobroty... Pak rozklepnete vejce, a uvnitř je krev. Tohle vyděsí snad každého! Jak je to možné? A co s takovým vajíčkem udělat?
I když se na internetu jistě dočtete, že po tepelné úpravě je konzumace bezpečná, odborníci mají jiný názor. „Určitě bych vejce v tomto stavu nekonzumoval. Většinou jde o nějakou fyziologickou změnu na vaječníku nosnice,“ popsal drůbežář Zdeněk Mlázovský. Podle něj se jedná o ojedinělé případy. Veterináři jdou ale dál a rovnou varují, že může hrozit infekce. Takové vejce by se vůbec nemělo dostat na trh.
„Většina moderních třídiček je vybavena kontrolními body, kde by se takováto vejce měla zachytit a vyřadit, aby se nedostala k zákazníkovi. Nicméně i ten nejlepší přístroj vykazuje nějakou chybu,“ řekl Mlázovský. Když na vadné vejce narazíte, nebojte se ozvat. I toto zboží můžete reklamovat u obchodníka.
Pokud je ve vajíčku malá krvavá skvrna, nemusíte se děsit. „Takové vejce můžeme normálně jíst. Pokud je ale bílek kalný, zapáchající a je v něm větší krevní sraženina, určitě bych ho vyhodil. Může v něm být infekce,“ řekl veterinář Jiří Zajíček.
Na co si dát pozor?
1. Čím je vejce starší, tím víc je v něm vzduchu. Když vejce klesne ke dnu, je čerstvé, pokud plave, nejezte ho.
2. Čím je vejce starší, tím tekutější je žloutek. Pokud vám tedy nejde snadno žloutek oddělit od bílku, není vejce čerstvé.
3. Pokud zatřesete čerstvým vejcem, neměli byste slyšet žádný, nebo jen velmi tichý zvuk. Pokud vydává vejce šplouchavý zvuk, není čerstvé.
A taky byl nucený výsek , jen jsem nikdy nepochopil název . Přesto moje babička tam byla jako doma .Horák řezník tam měl telecí i játro , a za lidové ceny .A my baštili a bylo jedno že životopis zvířete chyběl .