Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rozklepli jste krvavá vajíčka? Pozor na ně, varují odborníci

Autor: Jessica Lutišanová - 
22. prosince 2017
05:36

Chystáte se na svátky. Obalujete, pečete dobroty... Pak rozklepnete vejce, a uvnitř je krev. Tohle vyděsí snad každého! Jak je to možné? A co s takovým vajíčkem udělat?

I když se na internetu jistě dočtete, že po tepelné úpravě je konzumace bezpečná, odborníci mají jiný názor. „Určitě bych vejce v tomto stavu nekonzumoval. Většinou jde o nějakou fyziologickou změnu na vaječníku nosnice,“ popsal drůbežář Zdeněk Mlázovský. Podle něj se jedná o ojedinělé případy. Veterináři jdou ale dál a rovnou varují, že může hrozit infekce. Takové vejce by se vůbec nemělo dostat na trh.

„Většina moderních třídiček je vybavena kontrolními body, kde by se takováto vejce měla zachytit a vyřadit, aby se nedostala k zákazníkovi. Nicméně i ten nejlepší přístroj vykazuje nějakou chybu,“ řekl Mlázovský. Když na vadné vejce narazíte, nebojte se ozvat. I toto zboží můžete reklamovat u obchodníka.

Pokud je ve vajíčku malá krvavá skvrna, nemusíte se děsit. „Takové vejce můžeme normálně jíst. Pokud je ale bílek kalný, zapáchající a je v něm větší krevní sraženina, určitě bych ho vyhodil. Může v něm být infekce,“ řekl veterinář Jiří Zajíček.

Na co si dát pozor?

1. Čím je vejce starší, tím víc je v něm vzduchu. Když vejce klesne ke dnu, je čerstvé, pokud plave, nejezte ho.

2. Čím je vejce starší, tím tekutější je žloutek. Pokud vám tedy nejde snadno žloutek oddělit od bílku, není vejce čerstvé.

3. Pokud zatřesete čerstvým vejcem, neměli byste slyšet žádný, nebo jen velmi tichý zvuk. Pokud vydává vejce šplouchavý zvuk, není čerstvé.

VIDEO: Kontaminovaná vejce našli inspektoři na západě Slovenska

djaba ( 22. prosince 2017 23:15 )

A taky byl nucený výsek , jen jsem nikdy nepochopil název . Přesto moje babička tam byla jako doma .Horák řezník tam měl telecí i játro , a za lidové ceny .A my baštili a bylo jedno že životopis zvířete chyběl .

andorea ( 22. prosince 2017 17:48 )

Prodávaly, no a co? Vyrostla jsem i na nich a mozek mám narozdíl od tebe v pořádku. Mimochodem, ty křapky nebyly krvavý humus zmiňovaný v tomto článku.

jana999 ( 22. prosince 2017 10:42 )

hlavne že je poznáš, v nemecku udelali kontrolu na farmářských trzích a ani jedno vejce udávaný jako z volného chovu, z volného chovu nebylo a dneska nespíš nechat běhat volne ani slepice na vesnicích, jsou jen v miniaturní ohradě. v obchodě vůbec nemáš šanci poznat odkud ty vejce jsou

moiaza ( 22. prosince 2017 09:10 )

To jsou vejce od tgbg a rodiny tatyzdenka. Je to tím, jak rudnou zlostí.

tgbg ( 22. prosince 2017 07:43 )

Za komoušů se prodávaly podělané křapky po celých platech a jaké fronty se na ně stávaly!!!!!

Zobrazit celou diskusi