Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Týraná Tonča (28) žila ve špíně, jedla odpad a táta jí sahal mezi nohy

Autor: Zuzana Zelenková - 
5. prosince 2017
05:37

Tonča (28) z Vrážného na Novojičínsku si prošla peklem. Rodina si z dívky udělala otloukánka, musela jíst odpad, žila ve špíně a nevěděla ani, k čemu je zubní kartáček. Navíc podle svých slov čelila týrání agresivního otce, který ji obtěžoval i sexuálně. Celý příběh „vyplul“ na povrch díky Moravskoslezskému spolku na ochranu zvířat. Ten sem v loňském roce jezdil pro přemnoženou psí smečku. Nakonec odtud odvezl i samotnou Toničku. 

Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat našel Toničku u rodiny zanedbanou, zuboženou, v potrhaném oblečení a špinavou. Když se útoky vlastního otce zvyšovaly natolik, že dívka čím dál tím častěji utíkala s pláčem k sousedce, tak ji zachránkyně Bára „na tajňačku“ odvezla, uvádí vedení spolku. Na několik týdnů se ocitla i se svým psem Beethovenem u lidí z Toulavých tlapek, kteří Tonče poskytli azyl.

Brutální a sexuálně predátorské chování svého otce potvrdila sama dívka. Na dotaz, s kým doma spala a jestli ji táta obtěžoval, řekla: „S taťkou. Hodněkrát už (na dotaz, zda se pokusil na dívku sahat a kam), mezi pohlaví, Beethoven ho ale rafnul. Měl potom strach. Beethovenek mě bránil.“ Radost má teď i z takových věcí, že může jíst. „Ne jak doma, tam jsem nemohla jíst jablka, celkově ovoce ani zeleninu,“ zavzpomínala.

Tonička má dva starší bratry. Jeden od rodiny už odešel, druhý s ní stále žije, na něj si však otec podle spolku netroufal. Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat z Vrážného odvezl 35 psů. Hlava rodiny tomu přitom bránila, podle spolku je přitom muž nejen despotický, ale i psychicky nemocný.

„Jezdila jsem tam kvůli psům, takže jsem si Toničky všímala, bavila jsem se s ní a to už potom šlo jedno s druhým,“ uvedla pro Blesk.cz Toniččina zachránkyně Barbora Tocauerová, která Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat vede. Toulavé tlapky, ke kterým šla Tonička bydlet, ale Báru oslovily samy po výzvě z Facebooku. Dívka u nich strávila 14 dní, než se Báře podařilo najít vhodné bydlení.

„Matka o Toničce říkala, že je děvka“

V původní rodině se Toničky údajně nezastala ani vlastní matka. Spát měla v jedné místnosti s otcem, který ji údajně trýznil. „Otec byl expresivní, matka zlá, ale potichu. Občas něco řekla, bylo to hrozně zlé. O Toničce mluvila jako o děvce. Oba rodiče jsou na tom stejně, jen tatík byl ten uřvaný,“ popsala své dojmy Bára.

Celé video můžete vidět zde.

Báře se velmi rychle podařilo pro dívku najít chráněné bydlení. Pro Tonču byla řada všedních věcí úplnou novinkou. Neuměla si prý například vyčistit zuby. Podobně neuměla ani uvařit čaj, ani připravit jídlo. Nebyla vybavená na život. Z jídla toho také moc neznala. Uměla sice číst a psát, školu jí prý ale otec „zaříznul“.

„Co vím, tak Tonička chodila do školy, dokonce na učňák na obor kuchař-číšník. Po prváku jí ale otec školu zakázal,“ dodala Bára. Od Toničky měla podepsaný souhlas s tím, že s ní odchází z domova, aby to nevypadalo, že se jedná o únos. Má lehké mentální postižení.

Platí dluh, který na její jméno udělal otec

Teď je Tonička už rok ze všeho venku. Nikol Schneiderová dokonce uspořádala sbírku, ve které pro ni sháněla pomoc. „Ne všichni mají start do života růžový a musíme si navzájem pomáhat. Konkrétně pro Toničku jsem se rozhodla, protože se hrozně snaží zapojit do všeho okolo ní, je velmi aktivní a šťastná z každé maličkosti,“ uvedla Nikol pro Blesk.cz.

Zatímco materiální pomoci se sešlo dost, peněz se Tonče nedostává. Má malý důchod a každá koruna navíc je pro ni znát. Ke všemu ještě musí platit asi patnáctitisícový dluh, který na její jméno otec udělal.

Teď se dříve zanedbaná a týraná dívka vzdělává, navštěvuje počítačové kurzy a sní o tabletu. Dalším jejím přáním je podívat se k moři. Ani na jedno z toho ale nemá v současnosti šanci našetřit.

Simmie1994 ( 5. prosince 2017 23:31 )

Ono důchody tady v ČR nejsou žádná sláva a chráněný bydlení je že se o ní starají, učí jí jak vést domácnost, atd. a i to se musí platit normálně nájem, elektřinu, plyn, atd.

terezita ( 5. prosince 2017 19:52 )

 Tonička chvíli po odchodu z ‘domova’ žila u známých, kde trávím hodně času.. bylo to pro mě probuzení, uvědomění si, jak vděčná mám být za vše a všechny, co mám kolem sebe. Malý Tapásek, kterého drží na fotkách v naručí, již žije několik měsíců u nás, stále je hodně bojácný, ale lepší se. Jeho brášku Finnečka jsme v létě převezli do nové rodiny v Anglii. díky moc Barče, že jí není lhostejný osud lidí ani zvířat!

taktoje ( 5. prosince 2017 19:16 )

Tady to naštěstí po 28 letech dobře dopadlo. Despotů je všude plno.

jany ( 5. prosince 2017 17:21 )

no ale kdo vi jak to presne bylo, zase nemuzeme soudit podle nejake zmatene retardovane bytosit kdyz vic nevime

jetela ( 5. prosince 2017 16:17 )

Chranene bydleni se take plati, takze na more nema,

Zobrazit celou diskusi