Češi víc jedí: Každý ročně sní skoro 800 kg jídla. Častěji si dopřáváme jogurty i ovoce
Spotřeba potravin v Česku loni vzrostla o 1,9 procenta, na každého Čecha tak v průměru připadá 785,6 kg potravin. Vzrostla například spotřeba mléka a mléčných výrobků o 2,1 procenta na 247,5 kilogramu. Ve čtvrtek to uvedli zástupci Českého statistického úřadu na tiskové konferenci.
Loni také vzrostla o dvě procenta spotřeba ovoce a o téměř tři procenta spotřeba zeleniny. Dlouhodobě roste spotřeba masa, loni to bylo 80,3 kilogramu, proti roku 1950 skoro dvojnásobek.
Masa sníme více. Od roku 1950 se spotřeba masa zvýšila o více než 30 kg za rok. Nejvíce sníme vepřového a drůbežího masa. #potraviny pic.twitter.com/7RjO2BkqDU
— ČSÚ (@statistickyurad) 30. listopadu 2017
Podle statistiků se do spotřeby potravin započítává i potravinový odpad, tedy to, co se vyhodí na polích, v domácnostech nebo v obchodech.
Loňský rok byl mimo jiné mimořádný tím, že se snědlo nejvíc rýže za celou dobu měření. Meziročně šlo o zvýšení o 0,6 procenta na 6,5 kilogramu na osobu. Zeleniny snědl v průměru každý Čech 87,3 kilogramu, ovoce 84 kilogramů. „Je to dáno tím, že jíme více ovoce nejen mírného pásma, ale i tropického,“ řekl ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek. Například v roce 1950 činil poměr spotřeby jižního ovoce proti celkové ovocné spotřebě 3,5 procenta, loni to bylo 41,7 procenta. Z toho se nejvíc jedí pomeranče a mandarinky, loni 13,2 kilogramu, meziročně o 0,7 procenta více.
I zeleniny jíme více. Oblíbenější jsou rajčata a papriky, méně zelí a mrkev.#potraviny pic.twitter.com/WgTodsWdMh
— ČSÚ (@statistickyurad) 30. listopadu 2017
U zeleniny například meziročně skočila o 6,7 procenta spotřeba zelí na 7,9 kilogramu. O 4,2 procenta na 69,1 kilogramu vzrostla spotřeba brambor.
Spotřeba alkoholických nápojů loni vzrostla o 0,6 procenta na 173,5 litru, v přepočtu 9,9 litru čistého lihu. Spotřeba vína vzrostla o 3,7 procenta na 19,6 litru na hlavu.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.