Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dávky dostává čím dál méně lidí. Pomohla rekordně nízká nezaměstnanost

Autor: ČTK, Mii - 
18. listopadu 2017
14:00

Objem financí, které byly letos vyplaceny lidem v nouzi, je nejnižší za posledních pět let. Od ledna do září se vyplatilo 5,71 miliardy korun, tedy o pětinu méně než ve stejném období loni. Vyplývá to ze zprávy ministerstva práce o vyplácených dávkách. Úřad také odstoupil od nového systému na vyplácení dávek, který za stovky milionů měl poskytnout vítěz tendru OKsystem, a chystá vyhlášení nové zakázky. Tento týden to uvedl mluvčí ministerstva Petr Habáň.

Dávky v hmotné nouzi se vypočítávají podle životního minima na zajištění jídla a dalších základních potřeb. Pro samotného dospělého minimum činí 3410 korun, pro členy rodiny je nižší. Potřební mohou dostat příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádnou okamžitou pomoc.

Výdaje na pomoc v tísni i počty dávek v posledních letech každoročně rostly. Poprvé se díky konjunktuře snížily loni. Letos pokles pokračoval a byl výraznější než v minulém roce. Od ledna do září vyplatily úřady práce 5,71 miliardy korun, loni to bylo 7,05 miliardy. Letošní suma je tak o pětinu nižší. Loni se v prvních třech čtvrtletích částka meziročně snížila o 12 procent.

Ubývá také lidí, kteří pomoc dostávají. Letos v září se vyplatilo celkem 139 500 dávek v hmotné nouzi. Loni jich bylo 184 700, tedy o čtvrtinu víc. V minulém roce byl proti předloňsku pokles čtrnáctiprocentní. Nejvíc peněz putovalo do pomoci v hmotné nouzi v posledních letech v roce 2014. Výdaje za první tři čtvrtletí dosáhly 8,51 miliardy. Vyplatilo se 234 100 dávek.

Sobotkova vláda kladla důraz na minimální mzdu

Česko má rekordně nízkou nezaměstnanost. V říjnu dosahovala 3,6 procenta, byla tak nejnižší v EU. Úřady práce evidovaly 271 tisíc lidí bez místa. Podle generální ředitelky úřadu Kateřiny Sadílkové se daří najít uplatnění i těm, kteří jsou nezaměstnaní dlouhodobě. Rostou také výdělky. Mzda se ve druhém čtvrtletí meziročně zvedla o 7,6 procenta, reálně to bylo o 5,3 procenta.

Životní minimum se v posledních letech neměnilo. Sobotkova vláda uváděla, že chce situaci lidí s nízkou kvalifikací zlepšit zvyšováním minimální mzdy, ne dávek. Nejnižší výdělek upravoval pak kabinet každý rok. Od léta 2013 do letoška ho zvedl o 2500 korun na 11 tisíc korun. Od ledna pak minimální mzda stoupne o dalších 1200 korun na 12 200 korun.

Pro samotného dospělého činí životní minimum 3410 korun. Pro prvního dospělého v rodině dosahuje 3140 korun a pro dalšího 2830 korun, pro děti podle věku buď 1740, 2140, nebo 2450 korun. Například na rodiče s osmiletým a šestnáctiletým potomkem připadá 10 560 korun měsíčně. Pokud lidé nepřijmou práci či neodpracují určitý počet hodin, spadnou na existenční minimum. To odpovídá 2200 korunám.

„Nový systém nebude“

Ministerstvo také oznámilo, že nový systém pro vyplácení dávek za stovky milionů příští rok nebude. Úřad odstopil od smlouvy s firmou OKsystem, která zvítězila v tendru. Podle zástupců resortu byl průběh zakázky neuspokojivý a společnost nezaručila, že vše stihne dokončit. Firma si naopak stěžuje na nesoučinnost ministerstva. 

Jaké sliby pro sociální oblast měla před volbami ČSSD?

OKsystem zajišťuje aplikace pro agendu dávek či zaměstnanosti dvě desetiletí. Tyto systémy resort pod vedením někdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) vyměnil v roce 2012. Po dvou letech je ale úřadům práce kvůli pochybení při výběru dodavatele zakázal používat antimonopolní úřad, úředníci se tak ze dne na den vrátili k OKsystemu. Po nástupu ministryně Michaely Marksové (ČSSD) ministerstvo vyhlásilo čtyři tendry na úplně nový systém za celkem 1,5 miliardy, který měl původně fungovat od letošního ledna. Termín plného provozu se ale o dva roky odsunul. Sněmovní sociální výbor koncem září vedení ministerstva za zpoždění ostře kritizoval. Dvouletý odklad a zajištění provozu, o který se dál stará OKsystem, vyjde asi na miliardu.

Systém pro vyplácení dávek je součástí celkového nového systému. O tuto zakázku za 616 milionů korun mělo zájem šest uchazečů. Zvítězil OKsystem. Resort původně plánoval, že smlouvu uzavře v červnu 2015. Platit měla do konce příštího roku. Podle mluvčího se kontrakt uzavíral loni začátkem listopadu a firma měla dodat finální otestované dílo do 20. července příštího roku. Ministerstvo požadovalo záruku, že se vše do termínu stihne.

OKsystem si podle mluvčího stěžuje na to, že ministerstvo neposkytuje součinnost. Resort na to reaguje tím, že vidí i další sporné body jako třeba migraci dat a její zabezpečení. „Vzhledem k tomu, že ministerstvo záruku nedostalo a komunikace s dodavatelem probíhá se stejnými argumenty, je zřejmé, že termín dokončení díla není ze strany společnosti OKsystem reálný,“ dodal mluvčí ministerstva Petr Habáň. Podle něj vedení resortu chystá nový tendr, zveřejní o něm předběžné oznámení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hnnn ( 10. prosince 2017 16:13 )

A že by třeba někdo udělal statistiku,kolik ci*ánů je vlastně na dávkách a kolik jich pracuje????Asi těžko,to by nebylo pro naše "demokraty" korektní!

sandokan500 ( 26. listopadu 2017 08:00 )

Dávky dostává čím dál tím míň lidí,ale cigáni dostávají čím dál tím víc...

agfor ( 18. listopadu 2017 15:04 )

Dávek je čím dál tím míň, tak by konečně mohli dostat něco lidi, kteří jsou zmrzačení doktorama.

Zobrazit celou diskusi