Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Gripeny stojí Česko 4,6 milionu korun denně, nad hlavou nám létají už 11 let

Autor: ČTK, zst - 
2. července 2016
15:53

České stíhačky Gripen za 11 let v české armádě nalétaly více než 21 300 letových hodin. V nejbližší budoucnosti všechny stroje čeká modernizace, díky níž budou schopny útočit i na pozemní cíle. Česko prodloužilo jejich pronájem až do roku 2027. Platit bude 1,7 miliardy korun ročně.

V pátek uplynulo 11 let od zavedení stíhacích letounů Jas-39 Gripen do výzbroje české armády. Česko si je pronajalo od švédského výrobce, společnosti Saab. Stroje nahradily dosluhující sovětské letouny MiG-21. O jejich desetiletém pronájmu za téměř 20 miliard korun vláda rozhodla v roce 2004. Další zhruba miliardu pak stála výzbroj.

Předloni vláda schválila prodloužení pronájmu do roku 2027 s dvouletou opcí. ČR má za pronájem ročně platit 1,7 miliardy korun. Jeden stroj tedy denně vyjde na téměř 330 tisíc korun, kompletní flotila pak na 4,6 milionu za jediný den. Kvůli pronájmu se mluvilo o podezření z korupce, nikdo ale stíhán nebyl.

České gripeny odletěly chránit Island. České gripeny odletěly chránit Island. | ČTK

Gripeny nemají vážné závady, hlídaly Pobaltí i Island

Flotila měla k 23. červnu podle hlavního inženýra čáslavské základny Davida Kudrny nalétáno přes 21 300 letových hodin. „Flotilu provozujeme bez vážných závad, nebo dokonce leteckých nehod. Běžné technické závady, takříkajíc provozního charakteru, nevybočují z průměru ostatních typů letounů,“ poznamenal.

Stroje se dosud zúčastnily čtyř zahraničních misí při hlídání nebe v Pobaltí a na Islandu, další islandská mise se plánuje na letošní podzim. Každoročně se podílejí i na mezinárodních cvičeních, například Lion Effort, NEW FIP nebo Ramstein Guard NATO. Za nejdůležitější cvičení považuje velitel 211. taktické letky 21. základny taktického letectva Čáslav Jaroslav Tomaňa cvičení NATO Tiger Meet.

Nové vybavení, útočit budou moci i na zem

Do roku 2018 by měly být všechny české gripeny vybaveny tak, aby byly schopny zasahovat také proti pozemním cílům. Zakázku asi za 427 milionů korun bez DPH před rokem schválila vláda. Podle Jana Ondrysky z ministerstva obrany bude této schopnosti dosaženo instalací nových letounových závěsníků a nového softwaru. „Stávající závěsníky budou vyměněny za typ (takzvaný NATO standard) určený k nesení a odhozu protizemní munice. A to jak klasické, tak i přesné munice, například laserem naváděné,“ sdělil. Nové závěsníky do budoucna umožní i používání nového zařízení na vypouštění klamných cílů.

Ondryska poznamenal, že nový software nezahrnuje jen schopnost zásahu proti pozemním cílům. „Jedná se o ucelený soubor modernizace a navýšení schopností letounu především v detekci a identifikaci cílů, komunikace a údržby,“ uvedl. Zavedeny tak budou nové režimy palubního radiolokátoru, letouny budou moct používat laserový ozařovací a průzkumný kontejner a piloti budou moct používat NVG-brýle nočního vidění. Piloti budou moct také utajeně komunikovat.

Prezident Zeman navštívil leteckou základnu Čáslav. Prezident Zeman navštívil leteckou základnu Čáslav. | ČTK

Letouny jsou podle Ondrysky již od konce minulého roku technicky na modernizaci připravovány. Postupně na ně budou montovány nové speciální návěsníky a upravena bude i pilotní kabina tak, aby mohli piloti používat brýle nočního vidění.

Instalovány v ní budou úložné prostory pro nápoje a jídlo, které piloti využijí při dálkových přeletech. Technické úpravy provádí přímo výrobce, tedy firma Saab. „Jsou spojeny s vyšším stupněm fázové údržby letounů,“ poznamenal Ondryska. Dokončeny budou do konce příštího roku.

1940 ( 3. července 2016 07:47 )

Pro vás jsou nebezpečněnjší vaše bílé myšky. Od nich vám Gripeny nepomohou.

tgbg ( 2. července 2016 21:14 )

I kdyby stály Gripeny 100x tolik, jsou velmi potřebné proti ruské okupační armádě.

djaba ( 2. července 2016 20:40 )

Ale s křidélky Gripenů cítím pocit bezpečí ( a sucha ) .

agfor ( 2. července 2016 18:40 )

To připomeňte Babišovi, až zase bude vykřikovat, že díky EET získá 18 miliard, a že každému důchodci pak přidá 500 Kč.

jitrnice007 ( 2. července 2016 17:48 )

AERO Vodochody......

Zobrazit celou diskusi