Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Cholera na Haiti si vyžádala už 330 životů

Autor: ČTK, mivr - 
30. října 2010
09:52

Už na tři sta třicet se vyšplhal počet smrtelných případů cholery na Haiti. V pátek nemoci podlehlo pětadvacet Haiťanů a nově bylo hospitalizováno šedesát pět nakažených lidí, jejichž počet tak dosáhl 4714 případů.

Zatímco oproti čtvrtečním 502 výrazně kleslo množství nově nakažených, téměř se zdvojnásobil počet úmrtí – ze třinácti na pětadvacet. Odborníci situaci vůbec nevidí optimisticky, a to ani do budoucna. Podle nich epidemie na Haiti ještě vrcholu nedosáhla.

Dominikánská republika je u sebe nechce

Úřady v Dominikánské republice, která se s Haiti dělí o ostrov Hispaniolu, dnes posílily bezpečnostní opatření na hranici, aby zabránily možnému rozšíření cholery na své území. Pohraničí dokonce hlídají vojáci. Místní tisk uvedl, že bylo zadrženo sto sedmdesát Haiťanů, kteří chtěli  překročit hranice a tak byli vypovězeni zpět do své země.

Ve snaze předejít případnému přenosu cholery úřady zrušily i trhy, které se pravidelně každý pátek konají v hraničním městě Dajabón na severní hranici. Několik Haiťanů zablokovaných na hranici proti tomuto opatření protestovalo, protože jim brání v práci, studiích či jiné činnosti v Dominikánské republice.

V zemi jsou již od začátku týdne prováděny zdravotnické prohlídky a Haiťané se musejí prokazovat především cestovními doklady, pokud chtějí na její území vstoupit. Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý ale usoudila, že není nutné zavírat hranice ani omezovat cesty na ostrov nebo obchod s Haiti.

Zatím se nepodařilo s jistotou určit, kde se na Haiti cholera objevila. Ještě nebylo možné potvrdit původní předpoklady, že se infekce rozšířila z řeky Arbonite, do které po několikadenních deštích vytekly přeplněné latríny obsahující bakterie této nemoci.

Jak se projevuje, léčí a jaké následky může mít cholera

Zárodky cholery se šíří především potravinami a vodními zdroji znečištěnými lidskými výkaly. Po krátké inkubační době se u nakaženého objeví průjem a zvracení, jež mohou vést k dehydrataci a v případě neléčení i ke smrti. Během čtyř hodin může nemocný ztratit až deset procent své váhy.

Pokud je však zajištěna včasná lékařská péče, je cholera poměrně snadno léčitelná. Nemoci lze čelit například podáváním roztoku neznečištěné vody, cukru a soli.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi