Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řecko ve válce o potraviny a benzín!

Autor: hto - 
31. července 2010
16:14

Řecká policie dnes (sobota) zasáhla obušky proti stávkujícím čerpadlářům a řidičům u ropné rafinerie nedaleko Soluně, kteří od pondělí protestují proti vládní reformě. Nedostatek benzínu a některé docházející potraviny pocítí i turisté!

Vláda ve středu vydala nařízení, podle něhož se tito řidiči musejí vrátit do práce. Odboráři však odpověděli, že budou nařízení ignorovat.

Odboráři nákladními vozy blokovali přístup k ropné rafinerii, v čemž se jim snažili zabránit policisté s plnou výzbrojí. Řecká vláda dnes navíc rozhodla, že zásobování čerpacích stanic zajistí armáda.

Pětidenní stávka řidičů a čerpadlářů narušila dodávky ropy a benzinu v zemi, a tím také způsobila nedostatek zboží v obchodech na mnoha místech pevninského Řecka. Na několika málo čerpacích stanicích, kde je ještě možné benzin a naftu koupit, se tvoří dlouhatánské fronty.

Majitelé čerpacích stanic a řidiči asi 30.000 cisteren a nákladních vozů stávkují na protest proti plánům na změnu licenčních pravidel, která má posílit konkurenci v odvětví. Změna pravidel je součástí podmínek pro půjčku ve výši až 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), kterou Řecku slíbily země eurozóny a Mezinárodní měnový fond.

Jak ve válce

Příkaz civilní mobilizace, který vláda ve snaze o ukončení stávky ve středu použila, je součástí nouzových ustanovení, jež jsou normálně vyhrazena pro případ války či živelní pohromy.

Stávkující řidiči dostali 24 hodin na návrat do práce, jinak jim hrozí uvěznění a ztráta licence. Řidiči však prohlásili, že se proti tomuto nařízení postaví nepřímo a že budou pokračovat ve svých protestech různými formami neposlušnosti.

Stávkující se nevzdávají, na sobotní večer vyhlásili další demonstraci, tentokrát do Atén.

Během čtvrteční demonstrace rozehnala policie asi 500 protestujících řidičů slzným plynem. Tento incident však rychle skončil.

Turisté v ohrožení?

Problémy s omezenými dodávkami mohou mít turisté, co přijeli do země vlastními auty na benzín. Ti, co mají auta na naftu anebo jsou v Řecku letecky, jsou ve výhodě, protože nafty je zatím dostatek, ale mizející potraviny jako je zelenina a ovoce z pultů, protože vázne dovoz, pociťují stejně. O dodej zásob do nemocnic se stará armáda.

Výzva čtenářům Blesk.cz: Jste nyní v Řecku? Dotýká se vás omezení dodávek benzínu nebo potravin? Napiště nám na online@blesk.cz

Blesku.cz se ozvala Kateřina Zindulková, delegátka cestovní kanceláře, t.č. na ostrově Rhodos, aby popsala situaci, která na místě je: Od pondělí jsou uzavřeny všechny benzinové pumpy, jen ve čtvrtek některé z nich otevřely, byly však po vyprodání zásob opět uzavřeny. Od soboty jsou všechny benzinky otevřené, fronty se netvoří. S nedostatkem potravin nebyl vůbec žádný problém.

 

quasimodo ( 3. srpna 2010 22:44 )

jiste. kuba je prd. recko nam ukazalo kam socani a komanci miri..... Tyhle chytraky bude obhajovat jen zakomplexocvany kopac, soustruznik, ktery zavidi lidem co si vydelaji i na vic nez na pivo a rum.

quasimodo ( 3. srpna 2010 22:42 )

tak sup, urcite existuje ucet na ktery muzes poslat uslintanych 50,- kc abys pomohl tem chudackum, co jim slapli na jejich socialni jistoty.

quasimodo ( 3. srpna 2010 22:39 )

Tvuj jazyk nesedi ani s ceskyma ani slovenskyma pravidlama pravoisu, takze uz to nehul.

quasimodo ( 3. srpna 2010 22:37 )

a co s tema zmetkama chces delat? JA bych je hnal rychlosti blesku....podotykam, ze jsem pravicak, proti komancum hodne nasazeny,ale stavky? to je prachsprosty vydirani. smejdi. vyzyvam k bojkotu dovolenych v recku.

golf33 ( 2. srpna 2010 14:24 )

Demokracie podle EU. Stávkuješ - zmlátit, zavřít. Jako za komunistů. To jsme si pomohli

Zobrazit celou diskusi