Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

ONLINE: Írán přiznal sestřelení boeingu! Prezident se za smrt 176 lidí omluvil Ukrajině

Aktualizováno -
11. ledna 2020
20:00
Autor: ČTK, simao, trm, for, kal - 
8. ledna 2020
05:42

O čem se dva dny stále hlasitěji spekulovalo, Írán nakonec potvrdil. Letadlo jsme sestřelili, šlo o lidskou chybu, uvedla íránská televize s odvoláním na armádu. Při tragédii zemřelo 176 lidí, umíraly celé rodiny, mezi oběťmi jsou asi dvě desítky dětí, nejmladšímu byl teprve rok. Letadlo se zřítilo krátce po odletu z Teheránu a zahynuli občané sedmi států - nejvíce obětí je z Íránu a právě Kanady. Ačkoliv Írán po nehodě tvrdil, že takzvané černé skříňky nepředá Boeingu, nakonec výrobce letadla přizval k vyšetřování. Blesk Zprávy sledovaly dění online.

  • Letadlo Boeing 737-800 se zřítilo nedlouho po startu z letiště imáma Chomejního v Teheránu. Nikdo ze 176 lidí na palubě neštěstí nepřežil. Aerolinky zveřejnily seznam pasažérů, na palubě bylo kolem 20 dětí, nejmenšímu byl teprve rok.
  • Letadlo mířilo do Kyjeva, přepravovalo 82 Íránců, 63 Kanaďanů, 11 Ukrajinců, 10 Švédů, 4 Afghánce, 3 Němce a 3 Brity. 
  • Íránské úřady od okamžiku tragédie tvrdily, že za tragédii mohou technické problémy. Letoun přešel technickou zkouškou 6. ledna 2020.
  • Írán letadlo sestřelil, uvedl s odvoláním na tajné služby ve čtvrtek večer kanadský premiér Justin Trudeau. Podle Newsweeku stroj zasáhla raketa Tor-M1 ruské výroby
  • Írán vyzval zástupce firmy Boeing a zástupce Kanady i USA, aby se účastnili otevírání černé skříňky a vyšetřování. 
  • K tragické nehodě došlo poté, co Íránci odpálili řadu raket na základny s vojáky USA v sousedním Iráku.

Nehoda letadla v Íránu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
22:00
11. 1. 2020
!

Děkujeme, že jste s námi od středy sledovali dění kolem tragické havárie ukrajinského letounu, během které zemřelo všech 176 lidí na palubě, online. 

Sobota přinesla plné přiznání viny ze strany Íránu, který boeing sestřelil raketou, vyšetřování ale bude nadále pokračovat. O vývoji událostí vás budeme pravidelně informovat v článcích na Blesk Zprávách. Už v neděli v 11 hodin se k tragédii vyjádří i prezident Miloš Zeman - živě na Blesk.cz.

21:48
11. 1. 2020

Dav před teheránskou univerzitou nadále vyzývá k rezignaci a trestnímu stíhání úředníků, kteří několik dní lhali o skutečné příčině havárie. 

21:18
11. 1. 2020

O stupňující agresi v Íránu informoval i úřad amerického ministerstva zahraničí. 

20:44
11. 1. 2020

Britská reportérka popsala situaci před teheránskou univerzitou, kde se sešly davy truchlících. 

„Zabili naše syny a dcery,“ nebo „Jen rezignace nestačí – potřebujeme trestní stíhání,“ volají lidé.

 

Zabili jste nám děti! Skandují Íránci Zabili jste nám děti! Skandují Íránci
20:10
11. 1. 2020

Ukrajina rodinám obětí vyplatí 200.000 hřiven (190.000 Kč), další odškodné pak pozůstalým po členech posádky vyplatí ukrajinské aerolinky Ukraine International Airlines (UIA).

Oznámil to ukrajinský premiér Oleksij Hončaruk s tím, že ukrajinští diplomaté nyní usilují o to, aby kompenzace pozůstalým poskytl také Írán.

 

 Amir Ali Hajizadeh (vpravo) - velitel gardového letectví, který informoval o chybě, jež stála život více jak 170 lidí na palubě ukrajinského letounu se zbytkem Revoluční gardy (11.1.2020)  Amir Ali Hajizadeh - velitel gardového letectví, který informoval o chybě, jež stála život více jak 170 lidí na palubě ukrajinského letounu (11.1.2020)
20:07
11. 1. 2020

Hajizadeh, velitel gardového letectví, řekl, že „v té době byl podán požadavek na vyčištění oblohy od civilních letů, ale kvůli výhradám se tak nestalo.“

Operát podle Íránu zahájil palbu na Boeing v domění, že má jen několik sekund na to, aby zneškodil řízenou raketu. Uvedl to velitel Revoluční gardy. 

„Přál bych si, abych zemřel, a já bych takový incident neviděl,“ dodal pochmurně Hajizadeh na tiskové konferenci.

19:45
11. 1. 2020

Trudeau rovněž poznamenal, že ke tragédii přispěly nynější vyhrocené vztahy, jaké v regionu panují. Íránský prezident Hasan Rúhání již podle Trudeaua slíbil, že bude s Kanadou a dalšími zeměmi spolupracovat na urovnání napjaté situace v oblasti.

19:37
11. 1. 2020

Kanadský premiér Justin Trudeau očekává od Teheránu plné objasnění sestřelu ukrajinského letadla, přijetí plné odpovědnosti a odškodnění pozůstalých. To, že se Teherán přiznal k neúmyslnému zničení letadla, na jehož palubě byli i kanadští občané, považuje Trudeau za důležitý první krok k nápravě.

Írán podle Trudeaua učinil správnou věc, když se k odpovědnosti za tragédii přihlásil, je to ale jen první krok celého procesu. „Žádáme plné objasnění,“ řekl kanadský premiér. Objasnit chce mimo jiné to, zda letadlo bylo sestřeleno skutečně nedopatřením, jak Írán tvrdí.

Justin Trudeau, kanadský premiér
19:04
11. 1. 2020
!

Volodymyr Zelenskyj v nadcházejícím týdnu očekává repatriaci ukrajinských obětí tragédie. „Trvám na okamžitém dokončení identifikace těl a na jejich návratu na Ukrajinu,“ napsal Zelenskyj na twitteru po telefonickém rozhovoru s Rúháním. Dodal, že ti, kteří za zničením letounu stáli, se musí za činu zodpovídat.

Zelenskyj přiznání Íránu považuje za krok správným směrem, Kyjev ale nadále trvá na plném objasnění incidentu a od Teheránu žádá veškerou možnou právní a technickou spolupráci. Podle Zelenského úřadu Írán slíbil, že bude s Kyjevem spolupracovat a že viníci ponesou odpovědnost.

18:24
11. 1. 2020
!

Iránský prezident Rúhání se podle ukrajinského prezidenta Zelenského omluvil za sestřelení ukrajinského letadla, připravuje se repatriace těl.

Íránský prezident Ruhání
18:20
11. 1. 2020

Posádka ukrajinského boeingu sestřeleného u Teheránu jednala přesně podle mezinárodních letových pravidel, uvedl úřad ukrajinského prezidenta.

17:55
11. 1. 2020

Několik stovek lidí v Teheránu demonstrovalo proti vládě a duchovnímu vůdci ajatolláhu Chameneímu. O protestu informovala i polovládní agentura Fars.

16:01
11. 1. 2020

„Nyní požadujeme plné, transparentní a nezávislé mezinárodní vyšetřování a také repatriaci těch, kteří zemřeli,“ uvedl v prohlášení Johnson. Poznamenal, že přiznání Teheránu bylo důležitým prvním krokem.

Nezamýšlené sestřelení civilního letadla podle Johnsona posílilo důležitost urovnání napětí na Blízkém východě. „Všichni můžeme velice jasně vidět, že další konflikt by jen vedl k dalším ztrátám a tragédiím. Je nezbytné, aby všichni vůdci nyní zastávali diplomatickou cestu kupředu,“ dodal britský ministerský předseda.

15:59
11. 1. 2020

Přiznání Íránu, že sestřelil civilní ukrajinské letadlo, je prvním krokem k nezávislému a transparentnímu objasnění středeční tragédie. V sobotu to podle agentury Reuters prohlásil britský premiér Boris Johnson. Mezi 176 lidmi, kteří v troskách letadla v Teheránu zahynuli, byli čtyři britští občané.

Vyšetřovatelé dorazili na místo havárie ukrajinského letadla, kde zahynulo přes 170 lidí (11.1.2020) Vyšetřovatelé dorazili na místo havárie ukrajinského letadla, kde zahynulo přes 170 lidí (11.1.2020)
14:25
11. 1. 2020
!

Raketa krátkého doletu podle generála explodovala vedle letadla, což vysvětluje, že stroj dokázal ještě chvíli pokračovat v letu. „Po přímém zásahu vzplála kabina zevnitř. Bleskově zmlkl odpovídač letadla, který předává signály o letu, bleskově se přerušilo spojení,“ napsal server Censor.net s odvoláním na zdroj mezi ukrajinskými experty v Teheránu. Až dosud ale není jasné, zda tyto škody způsobila jedna nebo dvě rakety Tor, které Rusko před lety prodalo Íránu.

13:30
11. 1. 2020

Jak se mohl stát tak tragický omyl? Podle generála je na vině rušení radiového provozu a časová tíseň. „Musel se rozhodnout, zda vystřelí, anebo nevystřelí. Rozhodl se špatně,“ řekl.

Vyšetřovatelé dorazili na místo havárie ukrajinského letadla, kde zahynulo přes 170 lidí (11.1.2020) Vyšetřovatelé dorazili na místo havárie ukrajinského letadla, kde zahynulo přes 170 lidí (11.1.2020)
12:17
11. 1. 2020

Íránské revoluční gardy ukrajinský letoun podle generála omylem pokládaly za nepřátelskou střelu s plochou dráhou letu. Raketu, která letoun sestřelila, odpálil voják, který k tomu nedostal přímý rozkaz. Podle generála se tak stalo vinou rušení radiového provozu.

Generál také uvedl, že o nezamýšleném sestřelení letadla informoval úřady ve středu. Generální štáb se podle něj nesnažil zatajit pravdu, ale záležitost vyšetřoval.

11:48
11. 1. 2020
!

Velitel letectva a protivzdušné obrany íránských revolučních gard přijal plnou odpovědnost za to, že jeho jednotka ve středu omylem sestřelila ukrajinské dopravní letadlo se 176 lidmi na palubě. Řekl to v sobotu ve státní televizi.

„Přijímám úplnou odpovědnost za tuto katastrofu,“ uvedl generál Amír Alí Hádžízádeh. „Raději bych zemřel, než abych se podílel na takovém neštěstí,“ dodal v televizním vystoupení.

Trosky ukrajinského letadla, kam dorazili vyšetřovatelé nehody (11.1.2020) Trosky ukrajinského letadla, kam dorazili vyšetřovatelé nehody (11.1.2020)
11:05
11. 1. 2020
!

Íránský nejvyšší vůdce vyjádřil soustrast pozůstalým po obětech z ukrajinského letadla, které íránské síly omylem sestřelily. Vyzval k vyšetřování.

8:30
11. 1. 2020
!

„Dnešní ráno nebylo dobré, ale přineslo pravdu. Ještě před dokončením práce mezinárodní komise Írán přiznal svou vinu v sestřelení ukrajinského letadla,“ uvedl Zelenskyj v sobotním prohlášení. „My ale trváme na úplném přiznání viny. Očekáváme od Íránu ujištění o připravenosti k úplnému a otevřenému vyšetřování, pohnání viníků k odpovědnosti, navrácení těl zabitých, vyplacení odškodného a oficiální omluvu diplomatickou cestou,“ zdůraznil prezident podle webu listu Ukrajinska pravda.

Zelenskyj také doufá, že další vyšetřování bude postupovat bez umělého zdržování a překážek. Pětačtyřicet ukrajinských odborníků, vyslaných do Íránu, má získat plný přístup (k vyšetřování) a součinnost při nastolení spravedlnosti.

Trosky ukrajinského letadla, kam dorazili vyšetřovatelé nehody (11.1.2020) Trosky ukrajinského letadla, kam dorazili vyšetřovatelé nehody (11.1.2020)
8:14
11. 1. 2020

Ukrajina od Íránu očekává úplné přiznání viny za sestřelení dopravního letadla, potrestání viníků a kompenzaci, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

7:45
11. 1. 2020
!

Kanadský premiér Justin Trudeau ve svém prohlášení po přiznání Íránu zopakoval, že jde o národní tragédii, za kterou truchlí celá Kanada – mezi oběťmi je 63 jeho krajanů. Zmínil volání po zodpovědnosti i spravedlnost pro rodiny a blízké obětí. „Budeme pokračovat ve spolupráci s našimi partnery po celém světě, abychom zajistili úplné a důkladné vyšetřování a kanadská vláda očekává plnou spolupráci íránských orgánů,“ dodal Trudeau

7:14
11. 1. 2020

Íránci v kanadském Torontu vyšli do ulic a skandují: „Smrt Chamaneínímu!“ Terčem jejich hněvu je tak nejvyšší íránský duchovní vůdce Sajjid Ali Chameneí.

7:05
11. 1. 2020

K tragédii se vyjádřil na twitteru i íránský prezident Hasan Rúhání: „Islámská republika Íránu hluboce lituje této katastrofální chyby. Moje myšlenky a modlitby jsou s truchlícími rodinami. Nabízím jim upřímnou soustrast.“

6:23
11. 1. 2020
!

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavíd Zaríf v sobotu na twitteru napsal, že pád ukrajinského letadla způsobila lidská chyba, k níž došlo "v době krize způsobené americkým nezodpovědným chováním". Podle něj jde o smutný den.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kristinn ( 12. ledna 2020 13:30 )

Zeman: Vražda Solajmáního bola spackaná akcia, viedla k zostreleniu civilného lietadla ...
A keď som niečo v tomto smere napísala ja, bol tu poprask v tom smere, aká som blbá...

HledacPravdy ( 11. ledna 2020 20:36 )

To nemáte pravdu, války byly důležité. To jak teď teď žijeme bylo vykoupeno krví našich předků, kteří tu bránili území před Turky atd. Kdyby místo válek čekali na Turky s fialkama, tak byste tady svoje rozumy teď nepsal/a

HledacPravdy ( 11. ledna 2020 20:33 )

Na to, že je to údajně zlý islamistický stát plný vrahů, co si na nás brousí šavle, se chovají dost férově, poctivě a slušně. Místo zamlžování faktů se přiznali a řeší to. To je zvláštní.

y1xcvbnm ( 11. ledna 2020 20:06 )

bylo to první co mne napadlo , to by byla moc velká náhoda, že,,??

kristinn ( 11. ledna 2020 18:59 )

Keby neboli teraz urobili to, čo urobili, Iránci by neboli v strehu a nepálili by po všetkom, čo sa im zdalo byť ohrozujúce...

Zobrazit celou diskusi