Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Chybí nám kus letadla! Se strojem po výbuchu přistála pilotka stíhačky

Autor: lm, ČTK, ksi - 
18. dubna 2018
16:08

V krizovém momentu zachovala chladnou hlavu a a zachránila životy desítkám lidí. Amerika oslavuje hrdinnou pilotku Tammie Jo Shults (56), která přistála s poškozeným Boeingem 737-700 společnosti Southwest Airlines, jemuž v úterý při letu explodoval jeden z motorů.

Stroj společnosti Southwest Airlines se 143 cestujícími a pěti členy posádky měl v úterý namířeno z New Yorku do Dallasu. V 10 kilometrech nad zemí se mu ale odtrhla část krytu levého motoru a rozbila jedno z oken a poškodila trup. V letadle nastal prudký pokles tlaku a jednu z cestujících podtlak téměř vytáhl rozbitým okénkem ven.

Celý svět nyní obdivuje pilotku Tammie Jo Shults (56), které se podařilo s poškozeným Boeingem 737 v pořádku nouzově přistát. Když se ozval výbuch, řekla řízení letového provozu klidným hlasem, že jí chybí kus letadla, na palubě jsou zranění, a že bude potřebovat rychle přistát. Tak se také o 15 minut později ve Filadelfii i stalo.

Tato neohrožená matka dvou dětí měla cestu k létání opravdu spletitou. Když se po studiích hlásila k letectvu, nedali jí šanci. Svého snu se ale odmítla vzdát a začala létat u námořnictva. Byla jednou z prvních žen, které seděly za kniplem stíhačky F-18. V roce 1993 opustila námořnictvo a začala létat pro Southwest Airlines.

„Je to opravdová americká hrdinka. Jsme jí neskutečně vděční za její znalosti, odborné vedení a odvahu v této traumatické situaci. Bůh jí žehnej a celé posádce,“ poděkovala jedna z cestujících. „Má nervy z oceli. Tleskám té dámě. Pošlu jí přání k Vánocům i dárkovou kartu za to, že mě dostala na zem. Byla úžasná,“ přidal se další.

Díky neohrožené pilotce si neštěstí vyžádalo jen jednu oběť. Matka dvou dětí a bankéřka Jennifer Riordan (43), kterou podtlak téměř vytáhl z letadla, bohužel zraněním v nemocnici podlehla. Dalších 12 lidí se zranilo, nikdo by ale neměl být v ohrožení života.

O příčinách incidentu zatím nejsou žádné informace. Úřad pro bezpečnost civilního letectví rozhodl, že poškozený motor bude podroben technické analýze.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

villon ( 18. dubna 2018 21:40 )

Hlavně že jí kopilot nešlapal na brzdu... Jak se už několikrát stalo.

Zobrazit celou diskusi