Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Země v ohrožení: Asteroid Bennu může způsobit vyhlazení lidstva

Autor: štš, shp - 
22. března 2018
18:44

Pro naše potomky může asteroid Bennu znamenat smrtící hrozbu. Vědci spočítali, že v září 2135 možná zasáhne Zemi! Náraz půlkilometrového a 79 milionů tun těžkého tělesa by mohl vyhladit všechen život! Už nyní se proto pracuje na záchranné misi připomínající hollywoodský sci-fi biják Armageddon od režiséra Michaela Baye.

Astronomové sledují dráhu planetky Bennu od 11. září 1999, kdy ji objevili. Již nyní varují, že za 117 let s pravděpodobností 1 ku 2700, což je v oblasti vesmírných kolizí šance až nebezpečně vysoká, narazí do Země. Síla jejího úderu by se rovnala explozi 80 tisíc atomových bomb svržených na Hirošimu! Lidstvo by tím pádem nejspíš čekal zánik.

NASA proto představila ambiciózní plán, do něhož zapojila astrofyziky i Správní úřad pro národní jadernou bezpečnost (NNSA). Společně vyvíjejí devítimetrovou a 9 tun vážící raketu Hammer ( anglicky kladivo), která má narazit přímo do asteroidu a vychýlit jej z jeho dráhy. Zvažují i možnost umístit na raketu nukleární zbraň a tou Bennu odpálit. Přesně to na své sebevražedné misi udělal Bruce Willis (63) ve filmu Armageddon (1998).

Použití vesmírné lodi sloužící pro kinetický náraz nebo nukleární výbuch jsou momentálně jediná dvě realistická řešení,“ prohlásil letecký inženýr NASA Brent W. Barbee, který na projektu pracuje. Experti se však snaží lidstvo trochu uklidnit. Reálnější varianta prý je, že Bennu narazí do Venuše nebo že ukončí svou existenci nárazem do Slunce. Existuje i možnost, že po přiblížení k Jupiteru bude silou jeho gravitačního pole odpálena mimo sluneční soustavu.

Na Zemi spadne orbitální stanice

Čínská orbitální stanice Tchien-kung 1, která od roku 2016 pomalu, leč nekontrolovaně klesá k Zemi, se zřítí asi už příští týden! Většina tělesa velkého asi jako autobus sice shoří v atmosféře, některé části ale dopadnou – zejména ty nehořlavé, třeba motory. A ty mohou obsahovat zbytky paliva v podobě toxického hydrazinu, který může způsobit rakovinu! Nám nebezpečí nehrozí, podle mapy předpokládaného dopadu je ohrožen mj. jih Evropy.

Video: Asteroid, který minul Zemi před Vánoci

Video  K Zemi se blíží nebezpečný asteroid, mine ji těsně před Vánoci  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Lorenzo Piggici - BEGINNING TO DREAM
Video se připravuje ...

zarazenyprd ( 1. června 2018 12:19 )

Lidstvo stejně čeká zánik. Pokud nenastane některou z uvedených příčin, čeká jej zánik v době, kdy bude vyhasínat Slunce - zvětší svůj objem až k naší oběžné dráze. Zda v něm Země shoří či ne je již nepodstatné - předtím vzroste teplota na Zemi vlivem radiace Slunce o tisíc stupňů, voda a vše organické se vypaří, na ponrchu do bílého žáru rozpáleného život nebude existovat. A představy, že se lidstvo přesídlí na jinou planetu jsou nesmysl - ty kosmické vzdálenosti jsou příliš veliké a vesmír příliš "řídký". Jenže lidstvo se nejspíš ještě předtím zahubí svou blbostí - jadernými válkami o vodu a nerostné zdroje.

vaber ( 23. března 2018 08:41 )

miliardy lidí na planetě motajících se odnikud nikam ,naprostá bezohlednost k přírodě a ostatním tvorům, zisk za každou cenu ,likvidace příznivých podmínek pro život , zničí život na planetě mnohem dříve než nějaká planetka

syrucek ( 23. března 2018 01:16 )

je strašné že tací chytrolíni jako ty mají volební právo. není divu že ty volby pak vyhraje kdejakej ksindl.

syrucek ( 23. března 2018 01:14 )

to tak neprožívej dylino. takovej článek mne aspoň nenase.re jako ty co píši o ovarovi a jeho sebrance.

renataren ( 22. března 2018 22:31 )

Lépe bych to nenapsala... je mi to jedno jestli nás sežehne asteroid... alespoň ať to je rychlé... vesmír nám dal život, tak si ho klidně může vzít...

Zobrazit celou diskusi