Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výroba lidských orgánů na spadnutí? Vzniklo ovčí embryo s lidskými buňkami

Autor: Mii - 
19. února 2018
14:52

Čím dál tím více se lidstvo blíží chvíli, kdy bude pěstovat lidské orgány ve zvířatech. Loni vědci vytvořili embryo, které mělo lidské a prasečí buňky zároveň, a nyní se jim podařilo vytvořit podobný hybrid z lidských a ovčích buněk. Cílem je dokázat vypěstovat funkční lidský orgán v prasečím nebo ovčím těle - a pak přikročit k „masové výrobě“.

Velké farmy na orgány, které jak na běžícím páse produkují vše od srdcí, slinivek, jater a plic po ledviny. To je  námět bezpočtu děl vědecko-fantastické literatury. Možná ale brzy i realitou skutečného lidstva. Vědci z americké Asociace pro pokročilou vědu oznámili, že se jim podařil další milník, který by eventuálně podobnou věc mohl umožnit – ovčí embryo s lidskými buňkami.

Výroba lidských orgánů v těle zvířat by mohla pomoci s problémem, který řeší všechny nemocnice po celém světě – nedostatek vhodných orgánů k transplantacím. Otevřela by však také dveře úplně novému oboru – geneticky modifikovaným orgánům. Pokud by se totiž orgán vypěstoval z buněk budoucího příjemce, minimalizovala by se šance, že jeho tělo orgán odmítne.

„I dnes se stává, že i když najdeme skvělý orgán, moc dlouho nevydrží, protože imunitní systém příjemce na něj neustále útočí. Neděje se to jenom v případě identických dvojčat,“ popisoval doktor Pablo Ross z Kalifornské univerzity, který se na výzkumu podílel. Pokud by se podle něj skutečně jednou podařilo masově pěstovat orgány v jiných živočišných druzích, transplantace orgánů by se mohla stát procedurou, ke které se nebude přistupovat jen v kritických situacích.

Bruce Whitelaw, profesor biotechnologií v Roslin institutu, kde byla vytvořena první naklonovaná ovce světa, slavná Dolly, říká, že lidstvo má před sebou ještě spoustu práce. Současný výzkum je nicméně „důležitým krokem, jak zjistit, jestli by ovce byla vhodný kandidát“.

Hospodářská zvířata mají orgány podobné

Ovce není prvním zvířetem, o kterém se jako o možném inkubátoru orgánů přemýšlelo. Ross se svým týmem loni dokázal vytvořit embrya, která byla lidská a prasečí zároveň.

Úplně to samé se jim nyní podařilo s ovcí. „Asi jedna z 10 tisíc ovčích buněk je lidská,“ vysvětloval na konferenci americké Asociace pro pokročilou vědu v Texasu. Experiment byl podle něj velmi úspěšný, embryu se nedokázala vytvořit jen slinivka.

Aktuálně vědci mohou nechávat embrya žít 28 dní. Během této doby pozorují, jak se jednotlivé orgány vyvíjejí. Pak jsou nuceni je zahubit. Podle doktora Hiro Nakauchi ze Stanfordské univerzity, který se na výzkumu podílel, by bylo lepší experiment nechat běžet dál, třeba až 70 dní. To by ale vyžadovalo dodatečné schválení od etické komise.

Ovce je každopádně pro výzkum vhodná z několika důvodů. Její embrya lze jednoduše uměle oplodnit a do jedince je jich třeba transplantovat jen málo. „U prasete jich potřebujeme typicky 50, u ovce jen čtyři,“ vysvětluje Ross.

Ovce navíc mají určité orgány velmi podobné těm lidským – například srdce nebo plíce. Jsou taky podobně velké. U prasete je však orgánová podobnost ještě větší, proto experiment bude pokračovat i u nich.

Ovce s lidským vědomím?

Jedna věc u plánovaného pokusu není jistá. Když ovce dostane lidské buňky, znamená to, že dostane i lidskou mysl? „Tyto obavy mám. Pokud by naše výsledky ukázaly, že lidské buňky se dostaly do mozku zvířete, pak bychom na pěstování orgánů mohli zapomenout,“ říká Ross.

Nakauchi je ale skeptický. „Přínos lidských buněk je zatím velmi malý. Nemyslím si, že tu brzy budou běhat ovce nebo prasata s lidským obličejem nebo mozkem,“ popisuje své pocity. „Dělali jsme na to také výzkumy,“ dodává.

Zobrazit celou diskusi