Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pomsta za rozřezanou Pamelu (†18) v kufrech? Extremista začal střílet do uprchlíků

Autor: ČTK, nkov - 
3. února 2018
18:44

Šest zraněných si v sobotu dopoledne vyžádala střelba ve středoitalském městě Macerata. Uvedl to podle italských médií starosta města Romano Carancini a upřesnil, že všichni jsou černé pleti a jeden je v ohrožení života. Místní média píší, že jde o africké migranty a že útok by mohl mít rasový motiv, který podle agentury Reuters nevyloučil ani Carancini. Policisté podezřelého pachatele již zatkli. Je jím Ital bílé pleti původem z Maceraty. Spekuluje se, že mu jako záminka útoku posloužila brutální vražda 18leté Italky.

Podle italské agentury ANSA jde o 28letého Lucu Traianiho, který loni kandidoval v italských komunálních volbách za protiimigrační stranu Liga Severu a který dosud nebyl trestán. Policie jej zadržela se zbraní, zahaleného do italské vlajky, když zdravil fašistickým pozdravem před místním památníkem padlým vojákům, uvedla ANSA. Při zatčení nekladl odpor.

Pachatel střílel na několika místech města z projíždějícího vozu Alfa Romeo. Starosta Maceraty ležící asi 200 kilometrů východně od Říma vyzval po zahájení střelby obyvatele, aby do odvolání zůstali ve svých domovech. Školáci, kteří mají sobotní vyučování, měli zůstat ve školách a zastavena byla městská doprava, uvedla agentura AP. Zákaz vycházení byl mezitím zrušen.

„Jel v autě, a když viděl nějaké barevné lidi, tak po nich vystřelil,“ citovala agentura Reuters jednoho z místních obyvatel. Italský deník La Repubblica zveřejnil svědectví mladého Nigerijce, který z útoku vyvázl. „Byl jsem s jednou ženou a jedním klukem. Slyšeli jsme přinejmenším tři výstřely a schovali jsme se na radnici. Při útěku ale byla (žena) zasažena do hrudi, muž do krku, já jsem se zachránil,“ řekl muž.

Incident odsoudili politici napříč stranami. Podle premiéra Gentiloniho nenávist a násilí Italy nerozdělí. Předsedové protiimigračních stran Liga severu a Bratři Itálie čin sice odsoudili, zároveň ale varovali před imigrací, která je podle nich příčinou střetu Italů s cizinci. Itálii čekají 4. března parlamentní volby. Proticizinecké nálady jsou klíčovým tématem kampaně, připomněla agentura AP.

Pomsta za zavražděnou Pamelu?

Sobotní incident se podle agentury Reuters stal poté, co bylo v Maceratě ve středu ve dvou kufrech objeveno tělo osmnáctileté Italky Pamely Mastropietrové. Dívka dva dny předtím opustila komunitu, kde se léčila z drogové závislosti. V souvislosti s její smrtí byl zatčen 29letý nigerijský migrant. Auto se podle agentury Reuters pohybovalo právě i v prostoru, kde byly nalezeny rozřezané dívčí ostatky.

Zadrženým migrantem je Innocent Oseghale. Je podezřelý z vraždy. Ostatky své osmnáctileté oběti údajně zabalil do dvou kufrů a hodil do popelnice. Podle ANSA.it se v Oseghalově bytě v Maceratě našlo větší množství velkých nožů. Detektivové také v jeho bytě našli stopy krve. Oseghale se podle policie v minulosti dopustil řady trestných činů spojených s drogami.

Střelba na migranty v Maceratě mohla být pomstou za zavražděnou Pamelu Mastropietrovou. Z její vraždy policie podezírá 29letého migranta z Nigérie. Střelba na migranty v Maceratě mohla být pomstou za zavražděnou Pamelu Mastropietrovou. Z její vraždy policie podezírá 29letého migranta z Nigérie. | reprofoto Youtube VeraTV

Mastropietrová měla problémy s drogovou závislostí a byla v rehabilitačním centru v Corridonia. Zařízení opustila 29. ledna. Předpokládá se, že k její vraždě došlo o den později. K dopadení Oseghaleho pomohl záznam bezpečnostních kamer i svědek, který ho údajně viděl, jak nese dva kufry.

„Prokurátor bude požadovat, aby Oseghale zůstal ve vazbě,“ uvedl server ANSA.it. Oseghale se pokusil obvinit ze zločinu dva další muže, jejich spoluúčast byla ale rychle vyloučena. Podezřelý Oseghale přesto odmítá veškerá obvinění.