Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Tetička“ Mayová udělala v Číně dohody za miliardy. Noviny obdivovaly jejího manžela

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
2. února 2018
10:14

Britská premiérka Theresa Mayová dnes zakončila úspěšnou cestu do Číny, kde se jí podařilo uzavřít výhodné obchodní smlouvy. Dohody v celkové hodnotě převyšují 9,3 miliardy liber (268,5 miliardy Kč) a snad částečně uklidnily Brity, které znervóznila uniklá zpráva o tom, že jejich země na tom bude po brexitu ekonomicky velmi špatně. Díky dohodám vznikne v Británii 2500 pracovních míst, informovala agentura Reuters.

Dohody, které se týkají řady sektorů, by podle britského ministra mezinárodního obchodu Liama Foxe měly britským firmám každoročně přinést na základě obchodní výměny na 59 miliard liber, to jsou zhruba dva biliony korun. Tato suma ale není konečná, neboť před podpisem jsou ještě další smlouvy. Fox dodal, že britský finanční sektor získal dohody v hodnotě více než jedné miliardy liber (více než 28 miliard Kč), které zajišťují 890 pracovních míst.

Úspěšná Mayová se vrací domů

Poté, co se v roce 2016 v referendu rozhodla opustit Evropskou unii, Británie se snaží obnovit svou pověst obchodní velmoci a doufá, že s druhou největší ekonomikou světa podepíše dohodu o volném obchodu. Čínský premiér Li Kche-čchiang ve středu po setkání s Mayovou prohlásil, že „čínsko-britské vztahy se kvůli změnám ve vztazích mezi Británií a Evropskou unií nezmění“.

Číňané ocenili pohledného pana Maye

Mayové se v Číně dostalo vřelého přijetí, v novinách ji dokonce označili za „tetičku“ Mayovou. Pozornosti se dostalo i jejímu manželovi Phillipovi, o kterém tisk napsal, že je „velmi pohledný“. Když se premiérka dozvěděla o své nové přezdívce, byla trochu zaražená, ale situaci ustála a oznámila, že je velmi poctěná a přízvisko ji velmi těší.

Britská premiérka Theresa Mayová s manželem Phillipem v Číně Britská premiérka Theresa Mayová s manželem Phillipem v Číně | Reuters

Před dnešním odjezdem promluvila k Číňanům a poděkovala jim za jejich vstřícnost a příjemnou atmosféru, kterou pro ni vytvořili. Její návštěva vzbudila velký zájem čínské společnosti. Miliony lidí ji sledovaly skrze sociální média, kde se jedním z trendů stala právě přezdívka „tetička“. Familiární označení je většinou rezervované pro nejbližší spojence Číny.

11karel11 ( 2. února 2018 13:52 )

Když byl Miloš Zeman v Číně, to bylo nadávek, pomnluv a očerňování a jak je vidno, je Miloš Zeman prozíravý, chytrý a vždy ví, co dělá. Jen nenávistní psi budou proti němu svolávat demonstraci na Václaváku dne 25.2.2018. Ať už jdou do pr..de.le a neotravují zbytek národa.

eblanche ( 2. února 2018 11:33 )

a to není všechno, nedávno byl v Číně Macron a udělal velké kšefty s prodejem letadel. Taky zapomněl na chvilku na pošlapávání lidských práv.Že by se i Macron cpal na východ?

majojo ( 2. února 2018 11:30 )

To máš jako s velkým a malým zlodějem. Velkého zloděje všichni obdivují, i do politiky se dostane, malý jde sedět za majetkovou trestnou činnost. Takže tetička Mayová může, protože udělala kšeft za miliardy a má doma demokracii, včetně imigrantů. Zeman nemůže, protože udělal daleko menší kšefty a imigranty tady nevidí rád. Jo a taky zaprodal národního Krtečka. Zatímco to, co visí za Mayovou je, pokud se nemýlím, čínská představa anglického buldoka - Churchill by se poblil.

jokol ( 2. února 2018 11:11 )

Doufám, že pražská žumpa už vyrazila do Londýna před Downing Street číslo 10 demonstrovat proti Mayové!

andorea ( 2. února 2018 10:52 )

A taky jí za to doma nadávají, jako "kavárna" Zemanovi?

Zobrazit celou diskusi